F1: Πρόταση για 25 Grand Prix το 2024

Ο πρόεδρος της Formula 1, Stefano Domenicali, θέλει να καταθέσει πρόταση στις ομάδες, που προβλέπει το πρόγραμμα αγώνων του Πρωταθλήματος του 2024 να απαρτίζεται από 25 Grand Prix, με πολύ πιθανή την επιστροφή του GP Νότιας Αφρικής και συζητήσεις για το GP Βιετνάμ.

F1: Πρόταση για 25 Grand Prix το 2024

Ο πρόεδρος της Formula 1, Stefano Domenicali, θέλει να καταθέσει πρόταση στις ομάδες, που προβλέπει το πρόγραμμα αγώνων του Πρωταθλήματος του 2024 να απαρτίζεται από 25 Grand Prix, με πολύ πιθανή την επιστροφή του GP Νότιας Αφρικής και συζητήσεις για το GP Βιετνάμ.

H ιδιοκτήτρια εταιρεία των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, η αμερικανική Liberty Media, και ο πρόεδρος που έχει ορίσει, ο Ιταλός Stefano Domenicali, θέλουν να επεκτείνουν περαιτέρω το πρόγραμμα αγώνων για το Πρωτάθλημα του 2024. Για τη φετινή σεζόν, είχε αρχικά προγραμματιστεί η διεξαγωγή 24 Grand Prix, αλλά ακυρώθηκε τo GP Κίνας (16 Απριλίου), το οποίο δεν είναι δεδομένο ότι θα επανεμφανιστεί στο πρόγραμμα αγώνων της επόμενης χρονιάς.

Στο paddock του Albert Park στη Μελβούρνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Stefano Domenicali και των εκπροσώπων των ομάδων, για να συζητηθούν πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα αγώνων του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του προγράμματος αγώνων του 2024 σε 25 Grand Prix θα απαιτήσει την έγκριση των ομάδων για να υλοποιηθεί. Ίσως οι ομάδες ζητήσουν περαιτέρω αύξηση του budget cap για να εγκρίνουν τα σχέδια της Liberty Media.

GP Νότιας Αφρικής

Φαίνεται ότι η Formula 1 θα επιστρέψει του χρόνου στη Νότια Αφρική, με τη συμφωνία να εκτιμάται ότι θα κλείσει σύντομα, αφότου η προσπάθεια για τη φετινή σεζόν απέτυχε. Αρχικά, η Liberty Media είχε εμπιστευτεί ιδιώτες επενδυτές που διαβεβαίωσαν ότι θα είχαν τα πάντα όλα έτοιμα για τη φετινή σεζόν, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.

Μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών μαζί τους, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε ενδιαφέρον να αναβιώσει το σχέδιο, καθώς η F1 θέλει να συμπεριλάβει αγώνα και στην αφρικανική ήπειρο, που είναι η μόνη από την οποία απουσιάζει, εδώ και 30 χρόνια.

Kyalami

Τώρα όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα προχωρήσει, με 50 εκατομμύρια δολάρια από τον δημόσιο προϋπολογισμό να διατίθενται για την επιστροφή της Formula 1 στο Kyalami για πρώτη φορά από το 1993. Η οικονομική μελέτη που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για την επένδυση αυτή, δείχνει οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή κοντά στα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της χάραξης της πίστας του Kyalami, ώστε να περάσουν έλεγχο και να λάβουν την απαιτούμενη έγκριση (Grade 1) της FIA για τη διεξαγωγή Grand Prix της Formula 1.

GP Βιετνάμ

Πριν καταφθάσουν στη Μελβούρνη, μερικοί εκπρόσωποι της Liberty Media έκαναν μία στάση στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, για μια σημαντική συνάντηση με τους ανώτατους αξιωματούχους της πόλης και της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι νέοι πολιτικοί ηγέτες του Βιετνάμ, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία με τη Liberty Media. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ενδεχόμενο εκ νέου ενεργοποίησης της συμφωνίας που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του Covid-19 το 2020.

Το GP Βιετνάμ ήταν προγραμματισμένο για το 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τον όμιλο VinGroup να χρηματοδοτεί την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων που θα συνδυάζονταν με περάσματα από δημόσιους δρόμους, γύρω από το Εθνικό Στάδιο My Dinh. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το GP Βιετνάμ αναβλήθηκε -αρχικά- μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του.

Εκείνη την περίοδο, ο πρώην δήμαρχος του Ανόι, Nguyen Duc Chung, μεγάλος υποστηρικτής του αγώνα, καθαιρέθηκε και συνελήφθη για υπεξαίρεση δημόσιων εγγράφων και εντέλει το Grand Prix ακυρώθηκε, χωρίς ελπίδες αναβίωσής του μέχρι πρότινος.

Ευρώπη

Παράλληλα, η επικεφαλής της διοργάνωσης του GP Βελγίου στην πίστα του Spa-Francorchamps, Vanessa Maes, δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξη τώρα, από ό,τι ήμουν πριν από ένα χρόνο» για το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας του αγώνα με τη Formula 1. «Εκπρόσωποι του ομίλου της F1 μας επισκέφθηκαν το Μάρτιο, για δύο ημέρες», συμπλήρωσε η Maes.

«Έριξαν μια ματιά σε αυτά που έχουμε αλλάξει στην πίστα, ώστε το επόμενο Grand Prix (στα τέλη Ιουλίου) να είναι ακόμα πιο επιτυχημένο από το 2022. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Spa-Francorchamps ανταποκρίνεται πλέον πλήρως στις προδιαγραφές του ομίλου F1. Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Σύντομα προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τους ανθρώπους του ομίλου F1».

Ωστόσο, αναφέρεται ότι η παραμονή του GP Βελγίου στο Πρωτάθλημα ενδέχεται να εξαρτάται από την επιτυχή συμφωνία του GP Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, ενδέχεται ο αγώνας στο Spa να έχει ελπίδες μέσω μίας διαφορετική οδού, καθώς η Formula 1 έχει εκφράσει την επιθυμία της να υπάρχουν εναλλασσόμενοι μεταξύ τους αγώνες ανά σεζόν.

O γερμανικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι το GP Γερμανίας έχει ελπίδες να επιστρέψει στο πρόγραμμα αγώνων της Formula 1 το 2026. Η συγκεκριμένη χρονιά αποτελεί ευκαιρία, καθώς θα δει την Audi να κάνει την είσοδό της στη Formula 1.

F1 - GP Βελγίου 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!