F1: Η Haas Automation αρνείται τους ισχυρισμούς εναντίον της

Η Haas Automation, η αμερικανική εταιρεία την οποία προωθεί η ομώνυμη ομάδα της Formula 1, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία.

F1: Η Haas Automation αρνείται τους ισχυρισμούς εναντίον της

Η Haas Automation, η αμερικανική εταιρεία την οποία προωθεί η ομώνυμη ομάδα της Formula 1, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία.

Η Haas Αutomation είναι η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων CNC που ανήκει στον Gene Haas, ιδιοκτήτη της ομώνυμης ομάδας στη Formula 1, της οποίας κύριος σκοπός είναι να προωθεί τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του Αμερικανού. Το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, ισχυρίστηκε ότι η Haas Automation είχε παράσχει απευθείας μηχανήματα και εξαρτήματα στη Ρωσία, γεγονός που θα παραβίαζε τις κυρώσεις και τους κανονισμούς των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών προς τη χώρα, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ του PBS έκανε αναφορά για 18 μηχανήματα της Haas Automation που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία. Σε μια λεπτομερή ανακοίνωση που αντέκρουσε τους ισχυρισμούς, η Haas Automation ξεκαθάρισε ότι ήταν πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι κανένα μηχάνημα δεν έχει εξαχθεί στη Ρωσία έπειτα από τις 3 Μαρτίου 2022.

H αμερικανική εταιρεία εξήγησε ότι τα 18 μηχανήματά της αυτά είχαν αποσταλεί στη χώρα πριν από την έναρξη ισχύος των κυρώσεων. Η Haas εξήγησε επίσης ότι τερμάτισε τη σχέση που είχε με τον Ρώσο διανομέα της, παρόλο που δεν ήταν επίσημα υποχρεωμένη να το κάνει.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Στις 3 Μαρτίου 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Haas Automation τερμάτισε, στο σύνολό της, τη σχέση της με τον μοναδικό υφιστάμενο ανεξάρτητο διανομέα της για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, την Abamet Management. Από εκείνη την ημερομηνία, η Haas δεν έχει πουλήσει ή αποστείλει κανένα μηχάνημα, ανταλλακτικό ή λογισμικό στην Abamet ή σε οποιονδήποτε άλλον στη Ρωσία. Αυτό το κρίσιμο γεγονός έγινε σαφές στον δημοσιογράφο του PBS πριν από την προβολή του ρεπορτάζ».

«Επιπροσθέτως, κατά τη στιγμή που τερμάτισε τη σχέση της με την Abamet τον Μάρτιο, η Haas ακύρωσε οικειοθελώς 50 υφιστάμενες παραγγελίες μηχανημάτων από την Abamet, παρόλο που οι παραγγελίες αυτές μπορεί να ήταν επιτρεπτές σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών και τις κυρώσεις».

Ο Haas προσέθεσε ότι είναι «ψέμα» να υποστηρίζεται ότι οι αποστολές εξοπλισμού γίνονταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο. Και ενώ η Haas αναγνώρισε ότι ο εξοπλισμός που είχε προηγουμένως πουλήσει θα μπορούσε να έχει αλλάξει ιδιοκτήτη μετά την κυκλοφορία του, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα γινόταν χωρίς την έγκρισή της.

«Ενώ η Haas δεν είχε φυσικό έλεγχο των προϊόντων αυτών, όλα τα προϊόντα υπόκειντο στην πιστοποίηση της Abamet προς τη Haas, ότι δεν θα εξήγαγε κανένα προϊόν της Haas κατά παράβαση των εφαρμοστέων νόμων των ΗΠΑ περί ελέγχου των εξαγωγών και των κυρώσεων, και η Haas σίγουρα δεν γνωρίζει καμία περίπτωση όπου συνέβη αυτό».

«Με απλά λόγια, εάν οποιεσδήποτε αποστολές μηχανημάτων ή εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από τη Haas πραγματοποιήθηκαν μετά τις 3 Μαρτίου 2022, οι αποστολές αυτές έγιναν εν αγνοία της Haas, από την Abamet ή από έναν από τους πολυάριθμους άλλους πελάτες της Haas σε όλο τον κόσμο. Οποιεσδήποτε τέτοιες αποστολές θα είχαν πραγματοποιηθεί κατά άμεση αντίθεση με τη ρητή πολιτική της Haas όσον αφορά τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022».

Η Haas εξήγησε ότι διέκοψε περαιτέρω τους δεσμούς που είχε με όλες τις ρωσικές εταιρείες στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας χορηγίας της Uralkali στην ομάδα της F1, η οποία της κόστισε εκατομμύρια δολάρια εσόδων. Η Haas προσέθεσε: «Είναι πικρή ειρωνεία, επομένως, το γεγονός ότι το ρεπορτάζ του PBS παρουσιάζει τη Haas ως υποστηρικτή του ρωσικού στρατού, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

«Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί αγωνίζονται να αναπτύξουν την πιο αποτελεσματική πορεία συμπεριφοράς για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά ανεύθυνο εκ μέρους του PBS να παρουσιάσει αυτό το κακόβουλα τεκμηριωμένο άρθρο, το οποίο αγνοεί βασικά γεγονότα και ισχυρίζεται άλλα πράγματα, που είναι σαφώς ψευδή».

Προεπισκόπηση GP Σαουδικής Αραβίας

F1 - Nico Hulkenberg (Haas), GP Μπαχρέιν 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!