F1: Σχέδια για Grand Prix στο Λονδίνο

Το σενάριο διοργάνωσης ενός Grand Prix της Formula 1 στους δρόμους του Λονδίνου φαίνεται ότι αναβίωσε, και υπάρχει η πιθανότητα να δούμε αγώνα στην αγγλική πρωτεύουσα ακόμα και το 2026.

F1: Σχέδια για Grand Prix στο Λονδίνο

Το σενάριο διοργάνωσης ενός Grand Prix της Formula 1 στους δρόμους του Λονδίνου φαίνεται ότι αναβίωσε, και υπάρχει η πιθανότητα να δούμε αγώνα στην αγγλική πρωτεύουσα ακόμα και το 2026.

Μία νέα πρόταση για ένα Grand Prix της Formula 1 στο Λονδίνο αποκαλύφθηκε από συμβούλους που βρίσκονται σε επαφή με τον οργανισμό της F1, και αναφέρεται ότι ο πρώτος αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2026. Στην τελευταία προσπάθεια να επισκεφθεί η F1 το Λονδίνο για τη διεξαγωγή ενός Grand Prix, οι σύμβουλοι του εγχειρήματος, που εργάζονται για την ανάπλαση των Royal Docks στην ανατολική πλευρά της αγγλικής πρωτεύουσας, έχουν δημιουργήσει ένα σιρκουί μήκους 5,8 χλμ.

Λόγω της μακρόστενης φύσης της, η χάραξη μοιάζει λίγο με το Μόντρεαλ του Καναδά. Αποτελείται από 22 στροφές και κυριαρχούν μεγάλες ευθείες και chicane, με τα μονοθέσια να προβλέπεται ότι θα τρέχουν δίπλα στις ιστορικές αποβάθρες και το αεροδρόμιο της πόλης με μέση ωριαία ταχύτητα 204 χλμ./ώρα. Προηγούμενες προτάσεις για τη διεξαγωγή ενός Grand Prix στο κέντρο του Λονδίνου έχουν αποτύχει, κυρίως λόγω της δυσκολίας διακοπής της κυκλοφορίας σε πολυσύχναστους δρόμων και το συνωστισμό πλήθους που θα προκαλούσε στη διάταξη της αιωνόβιας πόλης.

Οι νέες προτάσεις των συμβούλων σχεδιασμού Dar και του συνεταιρισμού LDN λαμβάνουν υπόψη τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ενός Grand Prix της Formula 1 από το στάδιο του σχεδιασμού. Τα πλάνα περιλαμβάνουν πλωτές κερκίδες στην προκυμαία. Οι πλωτές μονάδες περιλαμβάνουν επίσης ξενοδοχεία και εστιατόρια, που θα αποφέρουν έσοδα, παράλληλα με πάρκα και μια βιβλιοθήκη, και θα μπορούσαν να αναδιαμορφωθούν ή να αντικατασταθούν με κερκίδες, πάγκους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού Σαββατοκύριακου. Προβλέπεται ότι οι υποδομές θα μπορούν να φιλοξενήσουν 95.000 θεατές.

Το Grand Prix αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την ανάπλαση των Royal Docks, κόστους 285 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του πλάτους της προκυμαίας (που τώρα είναι 10 μέτρα) που έχει μήκος 2 χλμ., και την προσθήκη ποδηλατοδρόμων και χώρων άσκησης για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όταν η πίστα δεν χρησιμοποιείται, θα καλύπτεται με ένα τεχνητό δάπεδο, το οποίο θα αφαιρείται μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο για τις ανάγκες του αγώνα, αποκαλύπτοντας τον ασφαλτοτάπητα.

Αναφέρεται ότι η F1 είναι ανοιχτή στην ιδέα να διοργανώσει έναν αγώνα στο Λονδίνο, ακόμα και παράλληλα με το GP Μ. Βρετανίας, το οποίο διατηρεί συμβόλαιο έως το 2024. Η περιοχή Docklands του ανατολικού Λονδίνου φιλοξενεί ήδη αγώνα Formula E σε μια πίστα 2,14 χλμ. που περνά μέσα από το εκθεσιακό κτίριο ExCel και μέσα στο χώρο στάθμευσης γύρω από αυτό.

Στην πρόταση για την F1, προβλέπεται ότι το pit lane θα κατασκευαστεί στο ExCel, παράλληλα με μια παραλιακή ευθεία εκκίνησης/τερματισμού. Με δεξιόστροφη φορά, τα μονοθέσια θα κατευθύνονταν στη συνέχεια δυτικά, ενώνοντας κλειστούς δημόσιους δρόμους κατά μήκος του σταθμού τελεφερίκ του Τάμεση, πριν αλλάξουν κατεύθυνση σε μια μεγάλη φουρκέτα και επιταχύνουν ανατολικά στην απέναντι πλευρά του ExCel.

Ένα chicane οδηγεί στη Royal Albert Way και ένα γρήγορο τμήμα που καταλήγει στον κυκλικό κόμβο πάνω από το σταθμό DLR του Beckton Park, όπου η πίστα στρίβει δεξιά, πάνω από μια εγκαταλελειμμένη πλέον βιομηχανική έκταση, και επιστρέφει στην προκυμαία για μια γρήγορη διαδρομή κατά μήκος του νερού, που διακόπτεται από άλλο ένα chicane.

Η ανάπλαση δεν έχει χρηματοδοτηθεί προς το παρόν, αν και συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επενδυτές, και στόχος είναι η επίσημη υποβολή του σχεδίου εντός του επόμενου έτους. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan έχει υποστηρίξει στο παρελθόν σχέδια για ένα Grand Prix στην πόλη του και πιέζει επίσης για την ανάπλαση της περιοχής Royal Docks.

Προεπισκόπηση GP Σαουδικής Αραβίας

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!