Επίσημο: H Ford επιστρέφει στην F1 το 2026

Η Ford, ο κολοσσός της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε επίσημα την επιστροφή της στη Formula 1 το 2026, πριν από την παρουσίαση της Red Bull για τη φετινή σεζόν στη Νέα Υόρκη.

Επίσημο: H Ford επιστρέφει στην F1 το 2026

Η Ford, ο κολοσσός της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε επίσημα την επιστροφή της στη Formula 1 το 2026, πριν από την παρουσίαση της Red Bull για τη φετινή σεζόν στη Νέα Υόρκη.

Η Ford είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές στην ιστορία της Formula 1, έχοντας κατακτήσει με τους κινητήρες της 10 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 13 Πρωταθλήματα Οδηγών. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία αποχώρησε από τη Formula 1 στο τέλος του 2004, έχοντας πουλήσει την ομάδα της Jaguar στη Red Bull.

Εδώ και μήνες είχε αναφερθεί ότι υπήρχαν συνομιλίες μεταξύ της Ford και της Red Bull για μία πιθανή συνεργασία ενόψει της αλλαγής των κανονισμών που διέπουν τις μονάδες ισχύος το 2026. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Ford δεν αναφέρει με ποιες ομάδες θα συνεργαστεί, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι η Red Bull και αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έχει προγραμματίσει η αυστριακή ομάδα αργότερα σήμερα.

Η Red Bull έχει ξεκινήσει τη δημιουργία του τμήματος Powertrains που θα κατασκευάζει τις μονάδες ισχύος, οι οποίες αναμένεται να δεχθούν το έμβλημα της Ford, αλλά και τεχνική υποστήριξη από την αμερικανική εταιρεία. Ο πρόεδρος της Ford, Bill Ford, δήλωσε για το εγχείρημα: «Αυτό είναι το ξεκίνημα ενός νέου συναρπαστικού κεφαλαίου στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ford, που ξεκίνησε όταν ο προπάππους μου κέρδισε έναν αγώνα που βοήθησε το ξεκίνημα της εταιρείας μας».

«Η Ford επιστρέφει στην κορυφή του αθλήματος, φέρνοντας τη μακρά παράδοση της Ford στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ηλεκτροκίνηση σε ένα από τα πιο ορατά στάδια του κόσμου». Η Ford επικαλέστηκε δύο βασικούς παράγοντες για την απόφασή της να επιστρέψει στην F1: την ανάπτυξη του αθλήματος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εξαγορά του από την Liberty Media, καθώς και τον αυξανόμενο ρόλο που θα διαδραματίζει η ηλεκτρική ενέργεια στις μονάδες ισχύος του 2026.

Η απόφαση της Ford να επιστρέψει στα Grand Prix, καλωσορίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της F1, Stefano Domenicali: «Η σημερινή είδηση ότι η Ford έρχεται στη Formula 1 από το 2026, είναι σπουδαία για το άθλημα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα την δούμε να προστίθεται στους απίστευτους συνεργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας που ήδη συμμετέχουν στη Formula 1. Η Ford είναι μια παγκόσμια μάρκα με απίστευτη κληρονομιά στους αγώνες και στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας».

«Βλέπει την τεράστια αξία που παρέχει η πλατφόρμα μας με πάνω από μισό δισεκατομμύριο οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή μας να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030 και να εισάγουμε βιώσιμα καύσιμα στα μονοθέσια της F1 από το 2026 είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για την απόφασή της να εισέλθει στην F1. Πιστεύουμε ότι το άθλημά μας παρέχει ευκαιρίες και εμβέλεια που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο και ανυπομονούμε να δούμε το λογότυπο της Ford να τρέχει στις εμβληματικές πίστες της F1 από το 2026».

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε: «Υπάρχουν λίγοι κατασκευαστές που έχουν μια τόσο διάσημη ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όσο η Ford, οπότε η επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 είναι εξαιρετική είδηση. Υπογραμμίζει περαιτέρω την επιτυχία των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος του 2026, οι οποίοι έχουν στην καρδιά τους τη δέσμευση τόσο για βιωσιμότητα όσο και για θέαμα, και φυσικά η ύπαρξη περισσότερου ενδιαφέροντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική για τη συνεχή ανάπτυξη της κορυφαίας κατηγορίας μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!