F1: H FIA θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία εισόδου νέων ομάδων

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αποκάλυψε ότι επιθυμεί να διευρύνει το grid της Formula 1, απευθύνοντας έκκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ομάδες.

F1: H FIA θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία εισόδου νέων ομάδων

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αποκάλυψε ότι επιθυμεί να διευρύνει το grid της Formula 1, απευθύνοντας έκκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ομάδες.

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ανακοίνωσε στο Twitter ότι έχει ζητήσει από τους ανθρώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας να προβούν σε έναρξη διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψήφιες ομάδες που επιθυμούν να εισέλθουν στη Formula 1.

To grid της Formula 1 αποτελείται από 10 ομάδες από το τέλος του 2016, που η ομάδα της Manor κήρυξε πτώχευση. Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του σπορ έχει ανέβει κατακόρυφα και οι υπάρχουσες ομάδες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την έλευση νέων αντιπάλων, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει το μερίδιό τους από τα εμπορικά έσοδα της Formula 1.

Η έναρξη διαδικασίας για την είσοδο καινούργιων ομάδων στη Formula 1 ανοίγει το δρόμο στον Michael Andretti, γιο του Πρωταθλητή της Formula 1 το 1978, Mario Andretti, να υποβάλει αίτημα για να εισέλθει στη Formula 1, όπως έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει, έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς της Sauber στα τέλη του 2021. Ωστόσο, θα υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που θα πρέπει να διαπραγματευτεί οποιοσδήποτε επιτυχημένος υποψήφιος.

Υπενθυμίζουμε ότι εξακολουθεί να ισχύει ο όρος της τριμερούς Συνθήκης Ομονοίας που έχει υπέγραψε η FIA με την F1 και τις ομάδες το 2020, που προβλέπει ότι οποιαδήποτε καινούργια ομάδα θα πρέπει να καταβάλει ρήτρα 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσχωρήσει στο grid της Formula 1, τα οποία θα διαμοιραστούν στις υπόλοιπες ομάδες, για να καταπολεμήσουν τις οικονομικές τους απώλειες (ύψους 10%) από τα εμπορικά δικαιώματα.

Ο Michael Andretti έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να καταβάλει το απαιτούμενο ποσό για να του επιτραπεί να εισέλθει με την ομάδα του στη Formula 1. Η Andretti Global θα προχωρήσει στην κατασκευή καινούργιων εγκαταστάσεων στην πόλη Fishers της πολιτείας της Ιντιάνα, θα κοστίσουν 200 εκατομμύρια δολάρια, θα καλύπτουν περισσότερα από 5.000 εκτάρια και θα φιλοξενούν όλες τις δραστηριότητες της αμερικανικής αγωνιστικής ομάδας.

Από τις υπάρχουσες ομάδες της Formula 1, μόνο η McLaren και η Alpine έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους για τις προσπάθειες της Andretti, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό υποψήφιο πελάτη για τις μονάδες ισχύος της Renault.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!