F1: H Andretti προετοιμάζεται σαν να είχε λάβει έγκριση

O Mario Andretti δήλωσε ότι η ομάδα του γιου του, Michael, προετοιμάζεται κανονικά για ντεμπούτο στη Formula 1, σαν να είχε λάβει επίσημη έγκριση από τη FIA να εισέλθει στο θεσμό, κάτι που δεν έχει συμβεί προς το παρόν.

F1: H Andretti προετοιμάζεται σαν να είχε λάβει έγκριση

O Mario Andretti δήλωσε ότι η ομάδα του γιου του, Michael, προετοιμάζεται κανονικά για ντεμπούτο στη Formula 1, σαν να είχε λάβει επίσημη έγκριση από τη FIA να εισέλθει στο θεσμό, κάτι που δεν έχει συμβεί προς το παρόν.

Οι προσπάθειες της Andretti Global να γίνει η 11η ομάδα της Formula 1 συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με τον ζωντανό θρύλο του αμερικανικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, Mario Andretti, Πρωταθλητή του 1978 στην F1. Μέχρι στιγμής, η Andretti έχει δεχθεί ψυχρή αντιμετώπιση από την πλειονότητα των υπόλοιπων ομάδων της Formula 1 -πέραν της McLaren- καθώς και από τη διοίκηση του οργανισμού του θεσμού.

Αυτό συμβαίνει διότι η έλευση μίας 11ης ομάδας θα μείωνε τα έσοδα όλων των υπόλοιπων, ακόμα και αν κατέθετε τη ρήτρα 200 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει η ισχύουσα Συνθήκη Ομονοίας για κάθε καινούργια ομάδα. Ο CEO της F1, Stefano Domenicali έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε καινούργια ομάδα θα πρέπει να προσθέτει αξία στο θεσμό. Ίσως η F1 θα προτιμούσε να δει κάποιον κατασκευαστή από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας να κάνει το βήμα προς το grid της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ακόμα και χωρίς την αρχική έγκριση της FIA όμως, η Andretti Global, του Michael Andretti προετοιμάζεται κανονικά για ντεμπούτο στην F1. Έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς της Sauber στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η Andretti θα προχωρήσει στην κατασκευή καινούργιων εγκαταστάσεων στην πόλη Fishers της πολιτείας της Ιντιάνα.

Οι νέες εγκαταστάσεις της Andretti Global θα κοστίσουν 200 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστούν και θα καλύπτουν περισσότερα από 5.000 εκτάρια και θα φιλοξενούν όλες τις δραστηριότητες της αμερικανικής αγωνιστικής ομάδας. Ο Mario Andretti δήλωσε: «Δουλεύουμε κάθε μέρα πάνω σε αυτό το εγχείρημα, με σκοπό να είμαστε στο grid το 2024. Προετοιμαζόμαστε σαν να μας έχει δοθεί το πράσινο φως. Έτσι, ο Michael το επιμελείται, και αυτό περιμένουμε να κάνουμε».

Mario Andretti

«Σίγουρα δεν τα παρατάμε. Είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για εμάς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή την επένδυση. Ειλικρινά, η υποδοχή ήταν εξαιρετικά απογοητευτική μέχρι στιγμής. Αλλά, την ίδια στιγμή, προσπαθούμε απλώς να βρούμε ό,τι μας ζητηθεί, προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις, δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

Ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff έχει αντιτεθεί δημοσίως στην έλευση της Andretti στη Formula 1, καθώς δεν θέλει μία ομάδα που ίσως δεν επιβίωνε πολλά χρόνια. Ο Mario Andretti σχολίασε: «Ο Toto Wolff μίλησε πολύ ανοιχτά για την αξιοπιστία μας. Βρίσκω την κριτική πολύ ασεβή, επειδή δραστηριοποιούμαστε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι εκείνος. Σέβομαι την επιτυχία του μέχρι στιγμής, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να μας περιφρονεί».

«Μερικές φορές ακούς διαφορετικές απόψεις από τις ομάδες, και αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει αυτή η ασέβεια εκεί έξω. Δεν ξέρω αν είναι αυτό που μας αξίζει. Οι προθέσεις μας είναι καλές για το άθλημα. Δεν ξέρω γιατί αυτή η επένδυση να μην είναι καλή. Νομίζω ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε κάθε πρόθεση να συμμετέχουμε».

Η υποδοχή από την F1 σύμφωνα με τον Mario Andretti «είναι απογοητευτική από αυτή την άποψη, επειδή προσπαθούμε να ενταχθούμε στη Formula 1 μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εγγυηθούμε. Κάνοντας αυτού του είδους την επένδυση, δεν πρόκειται να έρθεις και να φύγεις. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτό».

«Είναι λοιπόν μια μεγάλη επένδυση για οποιαδήποτε εταιρεία και θα έλεγε κανείς ότι θα σε καλωσόριζαν… Αλλά ακόμα παλεύουμε, προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις. Απλά κάντε το γνωστό και θα το κάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε».

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος για κάποια από αυτά τα άτομα, αλλά, ειλικρινά, δεν είναι ποτέ εύκολο. Έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό, επειδή πιστεύουμε ότι είναι καλό για εμάς. Θέλουμε να συνεισφέρουμε, το άθλημα ήταν τα πάντα για εμάς στην επαγγελματική μας ζωή και νομίζω ότι θέλουμε να είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε και να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Προς το παρόν, η Andretti δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα να βρίσκεται στο grid της F1 για το 2024. O Mario Andretti δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα προθεσμία έπειτα από την οποία θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους: «Δεν το έχουμε ορίσει αυτό. Πιστεύουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό είναι σημαντικό. Εργαζόμαστε σε κάθε πιθανό τομέα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που υπάρχουν εκεί έξω για να συνεχίσουμε. Βρισκόμαστε σε πλήρη εξέλιξη».

Mario Andretti

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!