O Ross Brawn αποχαιρετά την F1

Με ένα συγκινητικό κείμενο, ο Ross Brawn, αρχιτέκτονας των επιτυχιών της χρυσής εποχής της Ferrari στις αρχές της χιλιετίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Formula 1.

O Ross Brawn αποχαιρετά την F1

Με ένα συγκινητικό κείμενο, ο Ross Brawn, αρχιτέκτονας των επιτυχιών της χρυσής εποχής της Ferrari στις αρχές της χιλιετίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Formula 1.

Όπως ήταν γνωστό από πέρυσι το χειμώνα, ο 68χρονος Βρετανός Ross Brawn θα αποχωρήσει από το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου μηχανοκίνητου αθλητισμού της Formula 1, για να «συνταξιοδοτηθεί» και να παρακολουθεί τα Grand Prix από τον καναπέ του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ross Brawn άφησε ένα συγκινητικό μήνυμα στη στήλη που διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της F1, αναφέροντας ότι εδώ και χρόνια δεν τον ενδιέφερε πια να είναι μέλος μίας ομάδας. Αυτό πιθανότατα βάζει στο συρτάρι τις εικασίες του ιταλικού Τύπου ότι θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής της Ferrari, αντικαθιστώντας Mattia Binotto.

Ο Βρετανός ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 από την ομάδα της Williams το 1978. Πέρασε από την αποτυχημένη Haas Lola και την ομάδα της Arrows πριν οδηγήσει τη Jaguar στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σπορ Αυτοκινήτων το 1991. Διηύθυνε το τεχνικό τμήμα της Benetton όταν ο Michael Schumacher κατέκτησε τους δύο πρώτους τίτλους με τα χρώματά της (1994-1995) και ακολούθησε το Γερμανό στη Ferrari, επιβλέποντας το τεχνικό τμήμα κατά τα «χρυσά χρόνια» (2000-2005).

Όταν ο Jean Todt αποχώρησε από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας της Ferrari και ο πρόεδρός της, Luca Montezemolo δεν του προσέφερε τη θέση του Γάλλο, ο Brawn πήρε ένα χρόνο άδεια και στη συνέχεια μετέβη στην ομάδα της Honda, την οποία προετοίμαζε για τις αλλαγές κανονισμών του 2009, πριν η ιαπωνική μάρκα αποχωρήσει από την F1. O Brawn έσωσε την ομάδα, η οποία πήρε το όνομά του και κατέκτησε αμφότερους τους τίτλους στη μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε, πριν πωληθεί στη Mercedes, την οποία επίσης προετοίμασε για τις επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Ross Brawn

Ο Ross Brawn ανέφερε: «Ο χρόνος μου με τη Formula 1 φτάνει στο τέλος του. Θα μου λείψει η συμμετοχή που είχα, η συντροφικότητα και οι φιλίες που αποκτάς στο περιβάλλον της F1. Είμαι ευχαριστημένος με το που έχουμε φτάσει. Νομίζω ότι υπήρξε πραγματική αλλαγή τα τελευταία 6 χρόνια, από τότε που μπήκα στη διοικητική ομάδα και νιώθω ευτυχής για αυτό. Η F1 σήμερα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

«Η Liberty γνώριζε για τα οικονομικά της F1, αλλά δεν γνώριζε τόσα πολλά για την F1 ως άθλημα και αυτή την πλευρά της επιχείρησης στα αρχικά στάδια της εμπλοκής της. Ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να βάλουν επικεφαλής τον Chase Carey. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν έμπειρος βετεράνος της F1, κατάλαβε γρήγορα την επιχείρηση και το άθλημα».

«Με προσέγγισε η Liberty ως κάποιον με εμπειρία στην F1, κάτι που χρειαζόταν στην αρχή. Ενδιαφέρθηκα, αλλά μόνο αν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη του αθλήματος από διαφορετική οπτική γωνία: πως θα βελτιώναμε τους αγώνες; Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Φτιάξαμε μια σπουδαία ομάδα και είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με αυτό που έχουμε πετύχει. Βάλαμε την F1 σε μια νέα πορεία».

«Μου άρεσαν όλα όσα έκανα τα τελευταία χρόνια. Είχα απομακρυνθεί από το να θέλω να είμαι μέλος μιας ομάδας, αποφάσισα ότι το είχα κάνει αρκετά αυτό. Και αυτό ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να μου αρέσει. Ήμουν πολύ τυχερός που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία από την Liberty και ήταν εργασία αγάπης».

Ross Brawn

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αποσυρθώ. Έχουμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο εδραίωσης. Υπάρχει ένα νέο μονοθέσιο που έρχεται το 2026, αλλά αυτό είναι τέσσερα χρόνια μακριά, αρκετά μακρινό για μένα, οπότε είναι καλύτερα η επόμενη ομάδα ανθρώπων να πάρει τη σκυτάλη. Πιστεύω ότι αφήνω την F1 σε ένα εξαιρετικό σημείο».

«Μου άρεσε σχεδόν κάθε λεπτό της 46χρονης καριέρας μου και είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλές σπουδαίες ομάδες, σπουδαίους οδηγούς και σπουδαίους ανθρώπους. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Μια βεβαιότητα είναι ότι χωρίς την υποστήριξη της γυναίκας μου και της οικογένειάς μου δεν θα μπορούσα να το κάνω και δεν θα ήθελα να το κάνω».

«Τώρα θα παρακολουθώ την F1 από τον καναπέ μου, ζητωκραυγάζοντας και βρίζοντας ως οπαδός της F1, ευχαριστημένος που το άθλημα βρίσκεται σε μια φανταστική θέση και έχει ένα τόσο φανταστικό μέλλον. Εύχομαι να έχουμε σπουδαίους αγώνες», κατέληξε ο Brawn.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!