F1: Ως βέβαιη παρουσιάζεται η αντικατάσταση του Mattia Binotto

H ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport αναφέρει ως βέβαιη την αντικατάσταση του επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Mattia Binotto, από τον ομόλογό του στην Alfa Romeo, Frederic Vasseur. Η Ferrari διέψευσε τις φήμες.

F1: Ως βέβαιη παρουσιάζεται η αντικατάσταση του Mattia Binotto

H ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport αναφέρει ως βέβαιη την αντικατάσταση του επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Mattia Binotto, από τον ομόλογό του στην Alfa Romeo, Frederic Vasseur. Η Ferrari διέψευσε τις φήμες.

Oι φήμες περί συζήτησης μεταξύ των ανώτερων κλιμάκιων της Ferrari για αντικατάσταση του Mattia Binotto, είχαν ξεκινήσει ήδη από εχθές, από τον Ιταλό δημοσιογράφο Leo Turrini, ο οποίος διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ καλές διασυνδέσεις με τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του Maranello.

Σήμερα όμως, η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, παρουσιάζει ως δεδομένη την αντικατάσταση του Mattia Binotto από τον επικεφαλής της ομάδας της Alfa Romeo (Sauber), τον 54χρονο Γάλλο Frederic Vasseur, τον ερχόμενο Ιανουάριο, με απόφαση του προέδρου της Ferrari, John Elkann.

Σύμφωνα με τι δημοσίευμα, η Ferrari ήδη εξέταζε μια εναλλακτική λύση για τη θέση του Binotto από το περασμένο καλοκαίρι και ο Vasseur ήταν μεταξύ των προσώπων που ονομάστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι. Αναφέρεται ότι στα υπέρ του Vasseur είναι η ισχυρή σχέση που έχει χτίσει με την ανώτατη διοίκηση του ομίλου Stellantis (14,4% του οποίου ανήκει στον Elkann, μέσω της Exor, που κατέχει το 22,9% της Ferrari), με την εμπορική συμφωνία της Alfa Romeo με την ομάδα της Sauber.

Με την Audi να έχει ανακοινώσει ότι η Sauber θα αποτελεί την εργοστασιακή της ομάδα στη Formula 1 από το 2026 και την Alfa Romeo να τερματίζει την εμπορική της συμφωνία με την ελβετική ομάδα στο τέλος του 2023, φημολογείται ότι θα γίνουν αλλαγές στην ανώτερη διοίκηση του Hinwil, καθώς η γερμανική μάρκα θα αρχίσει να αγοράζει τις μετοχές της.

Πέραν των φετινών προβλημάτων αξιοπιστίας, λαθών στρατηγικής και της απώλειας απόδοσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα οποία επιρρίπτονται ως ευθύνες στον Binotto, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν λειτούργησε υπέρ του ούτε η μυστική συμφωνία με τη FIA στις αρχές του 2020 για την παράτυπη λειτουργία της μονάδας ισχύος, που έπληξε την απόδοση της Scuderia για δύο χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Binotto έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η εξερεύνηση γκρίζων ζωνών της διατύπωσης των κανονισμών στον τομέα της μονάδας ισχύος ήταν ιδέα του αποθανόντος πρώην προέδρου της Ferrari, Sergio Marchionne.

Αναφέρεται επίσης ότι οι σχέσεις του Binotto με τον Charles Leclerc δεν είναι ιδανικές, ενώ στον αντίποδα ο Vasseur διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του, όντας ο επικεφαλής της ομάδας της Sauber το 2018, όταν ο Μονεγάσκος οδηγός έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 με την ελβετική ομάδα και την οικονομική υποστήριξη της Alfa Romeo.

O Vasseur ίδρυσε την ομάδα Formula 3 ASM το 1996. Tο 2004 έγινε συνιδρυτής της πολύ επιτυχημένης ομάδας GP2 και F2 ART Grand Prix, μαζί με τον Nicolas Todt, μάνατζερ του Leclerc και γιο του πρώην προέδρου της FIA και πρώην επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Jean Todt. Υπό την ηγεσία του Vasseur, η ART έχει κατακτήσει Πρωταθλήματα στο GP2 με τους Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hulkenberg και Stoffel Vandoorne. Επίσης, ο Leclerc κατέκτησε τον τίτλο του GP3 με την ART το 2016.

To 2013, o Vasseur ίδρυσε την Spark Racing Technology, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό να κατασκευάσει τα πλαίσια των μονοθεσίων της Formula E. To 2016, o Γάλλος προσχώρησε στην ομάδα Formula 1 της Renault, αλλά έφυγε από αυτήν στο τέλος της χρονιάς, έπειτα από διαφωνίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο Cyril Abiteboul για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να διοικείται η ομάδα.

Ο Vasseur αποτελεί επικεφαλής της ομάδας της Sauber από το 2017 και έχει περισσότερο διοικητικό παρελθόν σε σύγκριση με τον Binotto που έχει ανέλθει στην ιεραρχία της Ferrari από τα τεχνικά της τμήματα. Αν ο Vasseur αναλάβει τη διεύθυνση της Scuderia, θα είναι ο πρώτος μη Ιταλός διευθυντής της από τον Jean Todt το 2007.

O Leo Turrini ανέφερε επίσης ότι ο Simone Resta θα επιστρέψει στο τεχνικό τμήμα της Ferrari. O Resta δεν είχε καλές σχέσεις με τον Binotto και μεταφέρθηκε στην Alfa Romeo (2018-2019), πριν επιστρέψει στο Maranello (2019-2020), για να γίνει στη συνέχεια τεχνικός διευθυντής στην ομάδα της Haas.

Η Ferrari έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες περί αντικατάστασης του Binotto, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Σε σχέση με τις εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη θέση του επικεφαλής της ομάδας της Scuderia, Mattia Binotto, η Ferrari δηλώνει ότι οι φήμες αυτές είναι εντελώς αβάσιμες».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!