F1: Συζητήσεις περί αλλαγής των ποινών στην αγωνιστική άδεια

Οι οδηγοί της Formula 1 πιέζουν τη FIA να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά το σύστημα βαθμών ποινής στην αγωνιστική τους άδεια, καθώς ο Pierre Gasly βρίσκεται στα πρόθυρα αποκλεισμού από αγώνα.

F1: Συζητήσεις περί αλλαγής των ποινών στην αγωνιστική άδεια

Οι οδηγοί της Formula 1 πιέζουν τη FIA να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά το σύστημα βαθμών ποινής στην αγωνιστική τους άδεια, καθώς ο Pierre Gasly βρίσκεται στα πρόθυρα αποκλεισμού από αγώνα.

O Pierre Gasly κινδυνεύει να αποκλειστεί από αγώνα έως τα τέλη Μαΐου, καθώς έχει τιμωρηθεί με 10 βαθμούς ποινής στην αγωνιστική του άδεια τους τελευταίους 12 μήνες. Στον τελευταίο αγωνα, το GP Μεξικού, ο Γάλλος οδηγός της AlphaTauri (που το 2023 θα αγωνίζεται με την Alpine), τιμωρήθηκε επειδή απέκτησε πλεονέκτημα ωθώντας τον Lance Stroll εκτός πίστας.

Σύμφωνα με τους αγωνιστικούς κανονισμούς της Formula 1 (άρθρο 4.2), όποιος οδηγός συγκεντρώσει 12 βαθμούς ποινής στην αγωνιστική του άδεια, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, τιμωρείται αυτομάτως με αποκλεισμό από έναν αγώνα. Όσοι πόντοι ποινής έχουν επιβληθεί στους οδηγούς, έχουν διάρκεια 12 μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι ο Pierre Gasly θα πρέπει να μην δεχθεί άλλη τιμωρία έως τις 22 Μαΐου του 2023 (λόγω της ποινής του στο φετινό GP Ισπανίας, πάλι σε περιστατικό με τον Stroll), για να αποφύγει αποκλεισμό από Grand Prix. O Γάλλος οδηγός πιστεύει ότι δεν του αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και ανέφερε ότι θα μιλήσει με τη FIA για το θέμα. Κανένας οδηγός δεν έχει αποκλειστεί από αγώνα λόγω αυτού του κανονισμού μέχρι στιγμής.

Η τελευταία φορά που ένας οδηγός αποκλείστηκε από αγώνα ήταν ο Romain Grosjean, στο GP Ιταλίας του 2012, έπειτα από την καραμπόλα που είχε προκαλέσει στην εκκίνηση του προηγούμενου αγώνα, το GP Βελγίου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό θεσμοθετήθηκε το 2014 και ο κανονισμός των πόντων ποινής στην αγωνιστική άδεια των οδηγών.

O Gasly απέχει μόλις δύο βαθμούς ποινής από αυτόματο αποκλεισμό, μια θέση στην οποία αισθάνεται ότι δεν αξίζει να βρίσκεται: «Δεν πρόκειται να πω ψέματα, είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση και αρκετά λεπτή, κατά κάποιο τρόπο λίγο ντροπιαστική, να βρίσκομαι σε μια θέση όπου θα μπορούσα να αποκλειστώ για έναν αγώνα μετά από τη σεζόν που έκανα».

«Δεν αισθάνομαι ότι υπήρξα πραγματικά ιδιαίτερα επικίνδυνος τους τελευταίους 12 μήνες και αυτή θα ήταν μια σκληρή ποινή. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις με τη FIA, προσπαθώντας να βρούμε μια λύση. Θέλω να κάνω όλους τους αγώνες το 2023 και να πάρω τις μέγιστες πιθανότητες να αγωνιστώ για την Alpine».

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, έχω συζητήσει αρκετά με τη FIA για να προσπαθήσω να βρω λύσεις, διότι έτσι όπως είναι γραμμένος ο κανονισμός αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά αυστηρός για τους οδηγούς και οι ποινές αρκετά σκληρές, παρόλο που δεν σχετίζονται πάντα με επικίνδυνη οδήγηση. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε λύση πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, για να αποφύγουμε να καταλήξουμε σε μια ανόητη κατάσταση όπου θα αποκλειστώ από έναν αγώνα».

«Αυτό θα ήταν τρομερό για μένα και σίγουρα δεν θα ήταν ο τρόπος που έχω δει το άθλημα μεγαλώνοντας. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, διότι προφανώς δεν μπορώ πραγματικά να πάω στην επόμενη χρονιά με μόνο δύο βαθμούς (περιθώριο) και να έχω αυτόν τον κίνδυνο πάνω από το κεφάλι μου. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής λύση. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό σχέδιο για το 2023».

Ο Valtteri Bottas, οδηγός της Alfa Romeo, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι ο Pierre αξίζει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, στο όριο. Αυτός είναι ο κανονισμός τώρα, αλλά το κυριότερο είναι πως θα ενεργήσουμε με αυτό στο μέλλον».

Ο Alex Albon, οδηγός της Williams, δήλωσε: «Έχω συγκεντρώσει και εγώ αρκετούς πόντους ποινής και συμφωνώ απόλυτα με τον Pierre. Νομίζω ότι έχω τρεις βαθμούς στην αγωνιστική μου άδεια, που οφείλονται σε όρια πίστας, κάτι που δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και δεν βλάπτει κανέναν άλλο οδηγό ή εμένα».

«Νομίζω ότι έχω άλλους δύο βαθμούς για μια σύγκρουση με τον Lance Stroll στην Jeddah, η οποία, ως οδηγοί, κρίναμε στο τέλος του αγώνα ότι δεν ήταν δικό μου λάθος. Έτσι, υπάρχουν πολλοί βαθμοί στην άδειά μου, τους οποίους δεν νομίζω ότι αξίζω. Το συζητάμε λοιπόν και νομίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή. Αλλά έχουμε ήδη τους βαθμούς στην άδειά μας, οπότε τι θα γίνει μετά;»

«Διότι ακόμη και αν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός για την επόμενη χρονιά, οι βαθμοί που έχουμε πάρει από προηγούμενους αγώνες θα παραμείνουν; Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς είναι επικίνδυνος οδηγός. Φυσικά πρέπει να τιμωρείς τους οδηγούς αν κάνουν επικίνδυνα πράγματα, αλλά νομίζω ότι πολλοί από τους πόντους ποινής που έχει ο καθένας μας αυτή τη στιγμή, δεν οφείλονται σε επικίνδυνα πράγματα».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!