F1-GP Σαουδικής Αραβίας: Σειρά εκκίνησης, στρατηγικές και ελαστικά

Δείτε τη σειρά εκκίνησης του GP Σαουδικής Αραβίας, του δεύτερου γύρου του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1, τις πιθανές στρατηγικές και τα διαθέσιμα σετ ελαστικών, καθώς και τα χαρακτηριστικά των μονοθεσίων στην πίστα της Jeddah.

F1-GP Σαουδικής Αραβίας: Σειρά εκκίνησης, στρατηγικές και ελαστικά

Δείτε τη σειρά εκκίνησης του GP Σαουδικής Αραβίας, του δεύτερου γύρου του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1, τις πιθανές στρατηγικές και τα διαθέσιμα σετ ελαστικών, καθώς και τα χαρακτηριστικά των μονοθεσίων στην πίστα της Jeddah.

Δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να στερήσει τη νίκη από το Max Verstappen και τη Red Bull στο GP Σαουδικής Αραβίας, το δεύτερο αγώνα της φετινής σεζόν της Formula 1, που διεξάγεται σήμερα, Σάββατο στις 19:00. Ωστόσο, θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, καθώς αναμένεται σχεδόν σίγουρα η επέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας σε κάποια φάση του Grand Prix, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις στρατηγικές, αν και δεδομένου του χαμηλού βαθμού καταπόνησης ελαστικών στην πίστα, θεωρητικά πρόκειται για αγώνα ενός pit stop.

Στις προσομοιώσεις των ελεύθερων δοκιμών, ο ρυθμός αγώνα του Verstappen ήταν απλησίαστος για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ίσως το γεγονός ότι τα ελαστικά δεν καταπονούνται πολύ, να μειώσει το προβάδισμα της Red Bull. Αλλά το πιθανότερο είναι αυτό να αφορά τη μάχη για τη δεύτερη θέση, στην οποία θα παραταχθεί για 5ο συνεχόμενο αγώνα πίσω από το Verstappen ο Charles Leclerc, που με ένα πολύ καλό γύρο κατάφερε να βρεθεί μπροστά από το Sergio Perez.

H Ferrari είναι πολύ καλή στις γρήγορες στροφές του πρώτου sector της πίστας, αλλά αυτό δύσκολα θα κάνει διαφορά στη μάχη με τη Red Bull. Οι οδηγοί της Red Bull (καθώς και ο Lando Norris, από τους πρώτους 10) έχουν ένα στρατηγικό προβάδισμα, καθώς έχουν φυλάξει δύο καινούργια σετ ελαστικών μέσης γόμας για τον αγώνα. Στην 4η θέση θα παραταχθεί ο Fernando Alonso, με την Aston Martin, η οποία διαθέτει πολύ υψηλή ταχύτητα στις ευθείες. Ωστόσο, ο Ισπανός δήλωσε ότι το μονοθέσιο ενεργοποιεί πολύ καλά τα ελαστικά για ένα γρήγορο γύρο, αλλά παράλληλα τα καταπονεί υπερβολικά στον αγώνα.

F1 - GP Σαουδικής Αραβίας 2024, Σειρά εκκίνησης

Για αυτό και ο Alonso δεν περιμένει να παλέψει για το βάθρο, παρά τις αλλαγές στο στήσιμο της Aston Martin για να καταπολεμηθεί αυτή η τάση. Στο Μπαχρέιν, η Aston Martin ήταν η 5η δύναμη και ο Alonso δε βλέπει λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πολύ αυτό σήμερα. Ωστόσο, η πιο ευγενική προς τα ελαστικά πίστα ίσως λειτουργήσει υπέρ του Ισπανού, που είναι ο μοναδικός στην πρώτη δεκάδα που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα φρέσκο σετ ελαστικών μαλακής γόμας.

Πίσω του, ο Alonso θα έχει τις δύο McLaren να εκκινούν πίσω του, με τον Oscar Piastri εμπρός από το Lando Norris. Η McLaren είχε καλύτερο ρυθμό αγώνα από την Aston Martin στο Μπαχρέιν, μία πίστα που δεν ευνοούσε τα χαρακτηριστικά του πορτοκαλί μονοθεσίου. Στη Σαουδική Αραβία η MCL38 αποδίδει καλύτερα στις γρήγορες στροφές της Jedddah, αλλά δεν έχει υψηλή τελική ταχύτητα στις ευθείες, και αυτό ίσως την κάνει εύκολο στόχο για προσπεράσματα. Η McLaren δεν πιστεύει ότι έχει το ρυθμό να παλέψει με τη Ferrari.

Αντιθέτως, η Mercedes, που θα δει τους οδηγούς της παραταγμένους στην 4η σειρά εκκίνησης, πίσω από τις McLaren, έχει υψηλή τελική ταχύτητα, αλλά πολύ ασταθές πίσω μέρος στις γρήγορες στροφές, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία του μονοθεσίου και δεν επέτρεψε στους οδηγούς να το εμπιστευτούν στις κατατακτήριες δοκιμές.

F1 - GP Σαουδικής Αραβίας 2024, Διαθέσιμα σετ ελαστικών ανά οδηγό

Ακόμα και με λάθος που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την τελική του προσπάθεια στο Q3, ο George Russell ήταν –με μεταχειρισμένο σετ ελαστικών- ταχύτερος του Lewis Hamilton στις κατατακτήριες δοκιμές, δείγμα του γεγονότος ότι ο 7 φορές Πρωταθλητής έχει δυσκολευτεί πάρα πολύ με την ισορροπία της Mercedes μέχρι στιγμής σε αυτό το αγωνιστικό τριήμερο.

Οι υπόλοιπες πέντε ομάδες του grid θα προσπαθήσουν σήμερα να σημειώσουν τους πρώτους βαθμούς τους. Ο μοναδικός που βρίσκεται ήδη στη βαθμολογούμενη δεκάδα είναι ο Yuki Tsunoda με το μονοθέσιο της Racing Bulls. Βάπτισμα πυρός αναμένεται να έχει ο 18χρονος Βρετανός Oliver Bearman, ο οποίος κλήθηκε εχθές να αντικαταστήσει στη Ferrari τον Carlos Sainz, ο οποίος αναρρώνει από το χειρουργείο σκωληκοειδίτιδας που υποβλήθηκε, και έκανε την εμφάνισή του στην πίστα της Jeddah.

Ο Bearman θα γίνει ο τρίτος νεότερος οδηγός που θα συμμετάσχει σε Grand Prix της Formula 1 και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά αν καταφέρει να σημειώσει βαθμούς θα είναι επιτυχία. Θα δυσκολευτεί αρκετά με την καταπόνηση του αυχένα στις γρήγορες στροφές της Jeddah, καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο στην καριέρα του.

F1 - GP Σαουδικής Αραβίας 2024, Πιθανές στρατηγικές

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!