F1: Ο Lewis Hamilton δεν μπορεί να πάρει μαζί του προσωπικό

Ένας όρος στο συμβόλαιο του 7 φορές Πρωταθλητή της Formula 1, Lewis Hamilton, με τη Mercedes, δεν επιτρέπει να προσελκύσει μαζί του στη Ferrari σημαντικά στελέχη της γερμανικής ομάδας.

F1: Ο Lewis Hamilton δεν μπορεί να πάρει μαζί του προσωπικό

Ένας όρος στο συμβόλαιο του 7 φορές Πρωταθλητή της Formula 1, Lewis Hamilton, με τη Mercedes, δεν επιτρέπει να προσελκύσει μαζί του στη Ferrari σημαντικά στελέχη της γερμανικής ομάδας.

Ο 39χρονος Βρετανός 7 φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Lewis Hamilton, αιφνιδίασε την ομάδα της Mercedes την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε στη γερμανική ομάδα ότι ενεργοποίησε έναν όρο που του επέτρεπε πρόωρη έξοδο από το συμβόλαιό του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσχωρήσει στη Ferrari το 2025.

Η αλλαγή αυτή άνοιξε αμέσως τις υποψίες ότι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Mercedes, όπως ο μηχανολόγος αγώνα με τον οποίο συνεργάζονται, ο Peter Bonnington, θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν όταν άλλοι μεγάλοι οδηγοί έχουν αλλάξει ομάδα.

Το 1996, τον Michael Schumacher ακολούθησαν από την Benetton στη Ferrari ο τεχνικός διευθυντής Ross Brawn και ο επικεφαλής σχεδιαστής Rory Byrne, καθώς και άλλα βασικά μέλη της ομάδας, όπως ο James Allison και ο Νικόλας Τομπάζης. Ο Jacques Villeneuve πήρε μαζί του τον Jock Clear από τη Williams στη BAR το 1999, ενώ το 2015 ο Andrea Stella ακολούθησε τον Fernando Alonso στη μετάβαση από τη Ferrari στη McLaren, παραμένοντας μετά την αποχώρηση του Ισπανού για να γίνει τελικά επικεφαλής της ομάδας.

Το ίδιο συνέβη και με το Romain Grosjean και τον Ayao Komatsu, που πήγαν από τη Lotus στη Haas το 2016 και τώρα ο Ιάπωνας είναι επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας. Σύμφωνα με το Autosport, παρόμοιες μεταγραφές προσωπικού δεν μπορούν να συμβούν στην περίπτωση του Hamilton, λόγω ενός συγκεκριμένου όρου στο συμβόλαιό του με τη Mercedes.

Τέτοιου είδους όροι είναι συνηθισμένοι στα συμβόλαια ανώτερων στελεχών και αποσκοπούν στην προστασία των ομάδων από μαζική έξοδο του προσωπικού, εάν υψηλόβαθμα άτομα μεταγραφούν σε αντίπαλη ομάδα και προσπαθήσουν να προσελκύσουν κι άλλους ανθρώπους μαζί τους. Αν και οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να εμποδίσουν μεμονωμένα άτομα να μετακινηθούν από ομάδα σε ομάδα, εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέρη, αποτρέπουν την εκτεταμένη αναστάτωση που μπορεί μερικές φορές να συμβεί αν υπάρχει μια γενική προσπάθεια απόσπασης προσωπικού.

Στο τέλος της σεζόν του 2014, ο Sebastian Vettel δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει μαζί του στη Ferrari τον μηχανολόγο αγώνα με τον οποίο συνεργαζόταν στη Red Bull, το Γάλλο Guillaume Rocquelin, λόγω ενός αντίστοιχου όρου στο συμβόλαιό του. Ο πιο προφανής υποψήφιος για να ακολουθήσει το Hamilton στη Ferrari είναι ο μηχανολόγος αγώνα Peter Bonnington, καθώς έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή συνεργασία στη Mercedes.

Ο επικεφαλής της ομάδας Toto Wolff παραδέχτηκε πρόσφατα ότι αναμένει να καθίσει μαζί με τον Bonnington για να συζητήσουν για το μέλλον: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που όλοι πρέπει να κάνουν τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε στο μέλλον».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!