Βιώσιμα αγωνιστικά καύσιμα από την Prodrive

Θα χρησιμοποιηθούν σε θεσμό της FIA και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Cross Country Rally

Βιώσιμα αγωνιστικά καύσιμα από την Prodrive

Θα χρησιμοποιηθούν σε θεσμό της FIA και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Cross Country Rally

Η Prodrive είναι από τις πρώτες μεγάλες αγωνιστικές ομάδες στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει μια νέα γενιά προηγμένων βιώσιμων αγωνιστικών καυσίμων σε ένα από τα πρωταθλήματα της FIA και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Cross Country Rally. Η ομάδα Bahrain Raid Xtreme (BRX) θα χρησιμοποιήσει το καύσιμο στο Ράλλυ Dakar αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα τα ορυκτά καύσιμα. Η Prodrive ανέπτυξε το καύσιμο τους τελευταίους οκτώ μήνες σε συνεργασία με την εταιρία Coryton Advaced Fuels και το ονόμασε Prodrive ECOpower. Τα κύρια συστατικά του είναι βιοκαύσιμα 2ης γενιάς, που παράγονται από γεωργικά απόβλητα και efuels που δημιουργούνται με τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα, το καύσιμο μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 80% σε σύγκριση με τη βενζίνη.

Ο Πρόεδρος της Prodrive, David Richards, δήλωσε: «Μου αρέσει που ο μηχανοκίνητος αθλητισμός προηγείται στην ανάπτυξη και προώθηση νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Ράλλυ Ντακάρ διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα στις πιο σκληρές διαδρομές και είναι το τέλειο περιβάλλον για να αναδείξουμε τα οφέλη της επόμενης γενιάς βιώσιμων καυσίμων και να δείξουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα καθημερινά αυτοκίνητα, αντί για τα ορυκτά καύσιμα,  προσφέροντας την ίδια απόδοση». Το καύσιμο αναπτύχθηκε στην έδρα της Prodrive στο Banbury του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιήθηκε στο αυτοκίνητο Hunter T1+ της ομάδας BRX χωρίς να γίνει καμιά μετατροπή στον κινητήρα. Παρότι το Prodrive ECOpower έχει αναπτυχθεί για χρήση σε αγώνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της αμόλυβδης βενζίνης σε σχεδόν οποιοδήποτε όχημα και η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσεις ένα σχεδόν πανομοιότυπο καύσιμο στα εταιρικά της αυτοκίνητα για να το αποδείξει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coryton, Andrew Willson, δήλωσε: «Η Coryton έχει μακρά ιστορία στην δημιουργία καυσίμων κατά παραγγελία για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των πελατών μας, λανσάραμε πρόσφατα το Sustain, το νέο μας βιώσιμο καύσιμο. Η συνεργασία με την Prodrive είναι ο ιδανικός τρόπος να δοκιμάσουμε τα καύσιμα μας σε μερικούς από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο». Το Hunter T1+ έχει σχεδιαστεί για το Ράλλυ Dakar στη Σαουδική Αραβία και για αγώνες cross-country σε όλο τον κόσμο. Το τετρακίνητο αυτοκίνητο μπορεί να διασχίσει σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος, από αμμόλοφους έως βραχώδεις ορεινές διαδρομές, με υψηλές ταχύτητες. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του Ράλλυ Dakar θα διανύσει περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα.

Η ομάδα BRX έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή για δοκιμές σε συνθήκες παρόμοιες με του Ράλλυ Dakar και στη συνέχεια θα πάρει μέρος στα Abu Dhabi Desert Challenge και Hail Rally πριν την εκκίνηση του Ράλλυ Dakar την 1η Ιανουαρίου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!