WRC-Ράλλυ Κανάριων Νήσων: Απόλυτη κυριαρχία Rovanpera και Toyota

O Kalle Rovanpera σημείωσε μία επιβλητική νίκη σημειώνοντας τους μέγιστους βαθμούς και επικρατώντας σε 15 από τις 18 ειδικές διαδρομές του πρώτου Ράλλυ Κανάριων Νήσων στα πλαίσια του WRC, όπου η Toyota Gazoo Racing κατέλαβε τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

WRC-Ράλλυ Κανάριων Νήσων: Απόλυτη κυριαρχία Rovanpera και Toyota

O Kalle Rovanpera σημείωσε μία επιβλητική νίκη σημειώνοντας τους μέγιστους βαθμούς και επικρατώντας σε 15 από τις 18 ειδικές διαδρομές του πρώτου Ράλλυ Κανάριων Νήσων στα πλαίσια του WRC, όπου η Toyota Gazoo Racing κατέλαβε τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Το ντεμπούτο του Ράλλυ Κανάριων Νήσων στο πρόγραμμα αγώνων του WRC σήμανε την έλευση ενός αγώνα που πραγματοποιείται καθαρά σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χωρίς βροχή ή τα αυτοκίνητα να κόβουν στροφές πατώντας σε χώμα και γεμίζοντας τις διαδρομές. Σήμανε επίσης και την πρώτη φορά που οι ομάδες χρησιμοποίησαν τη σκληρή γόμα ελαστικών της Hankook και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Η Toyota Gazoo Racing ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νέου ελαστικού και ήταν η απόλυτη κυρίαρχος, καθώς καταλάμβανε τις πέντε πρώτες θέσεις έως την ΕΔ12, το απόγευμα του Σαββάτου. Επίσης, ο συνδυασμός ασφάλτου και σκληρών ελαστικών, επέτρεψε στον Kalle Rovanpera να υπενθυμίσει την ταχύτητά του, επιστρέφοντας στη φόρμα που τον είχαμε συνηθίσει το 2022 και 2023 που κατέκτησε τους τίτλους του.

O 24χρονος Φινλανδός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στις 12 πρώτες ειδικές διαδρομές του αγώνα, αποφασίζοντας χωρίς να μη ρισκάρει τίποτα στην υπερειδική διαδρομή Las Palmas, που ολοκλήρωσε την ημέρα του Σαββάτου και να σπάσει το σερί του. Εντέλει, κέρδισε τις 15 από τις 18 ειδικές διαδρομές του αγώνα, για να επιστρέψει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου έπειτα από 7 μήνες με μία εξαιρετική εμφάνιση. Άλλωστε, πήρε τους μέγιστους βαθμούς (35) επικρατώντας και στην κατάταξη της Super Sunday, καθώς και την τελική Power Stage.

Μάλιστα, ο συνοδηγός του, Jonne Halttunen, αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με το σαγόνι του και δεν μπορούσε να ανοίξει πολύ το στόμα του καθώς διάβαζε τις σημειώσεις στον Rovanpera, αλλά αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το ρυθμό του φινλανδικού πληρώματος, που ξεκίνησε και την Κυριακή με νίκες στις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές.

Ούτε ο πολύπειρος 8 φορές Πρωταθλητής του WRC, και μαέστρος της ασφάλτου, Sebastien Ogier, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει το ρυθμό του Rovanpera, και μάλιστα, δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλος πια σε ηλικία για να παλέψει με τον νεαρό Φινλανδό στην ταχύτατη σε ορισμένα σημεία ΕΔ9 (Tejeda – San Mateo, 23,3 χλμ.), με τεράστιους γκρεμούς να παραμονεύουν σε οποιοδήποτε… παραστράτημα.

Συνεπώς, ο Ogier δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι για να σταματήσει τον Rovanpera στην πορεία του προς τη νίκη και αρκέστηκε στη 2η θέση, εμπρός από τον επικεφαλής της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Οδηγών, τον Ουαλό Elfyn Evans, που δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από την οδήγησή του, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει το ρυθμό των δύο προπορευόμενων team-mate του με το τρίτο Toyota GR Yaris Rally1.

Πίσω από τον Evans, οι άλλοι οδηγοί της Toyota Gazoo Racing, ο νεαρός Sami Pajari στην πρώτη του πλήρη σεζόν στην ανώτερη κατηγορία στο WRC και ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta, έδιναν μία πιο «φιλική» μάχη μεταξύ τους, έως την ΕΔ12, την προτελευταία του Σαββάτου, όπου ο άπειρος Φινλανδός χτύπησε στις μπαριέρες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Αυτό έβαλε τέλος στις ελπίδες της Toyota να καταλάβει τις πέντε πρώτες θέσεις στην τελική κατάταξη.

Η Hyundai δεν είχε καμία απάντηση στις επιδόσεις της Toyota στους δρόμους των Κανάριων Νήσων, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την απαιτούμενη θερμοκρασία λειτουργίας στα σκληρά ελαστικά της Hankook και κατά συνέπεια, δεν μπορούσε να παράγει πρόσφυση.

Τα σκληρά ελαστικά της Hankook αποκάλυψαν μία βασική αδυναμία του Hyundai i20 N Rally1, στην αξιοποίησή τους. Οι -πολλαπλές- αλλαγές στο στήσιμο δεν μπορούσαν να εξυγιάνουν το πρόβλημα, το οποίο παρότι δεν είναι δύσκολο να διορθωθεί, απαιτεί ανασχεδιασμό του αυτοκινήτου.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο η ομάδα γνώριζε από τις πρώτες δοκιμές με αυτά τα ελαστικά, αλλά δεν μπορούσε να κάνει πολλά, καθώς τα χέρια της είναι δεμένα από τους περιορισμούς στην εξέλιξη των αυτοκινήτων Rally1 σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς. Καθώς δεν έχουν απομείνει στη Hyundai πολλά τζόκερ εξέλιξης, θα πρέπει να είναι προσεκτική στη χρήση τους, όπως δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Francois-Xavier Demaison.

Ο Adrien Fourmaux είχε την καλύτερη τύχη από τα τρία πληρώματα της Hyundai, καθώς είχε επιλέξει εξαρχής πιο μαλακές ρυθμίσεις διαφορικού, οι οποίες απαγορεύεται να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Γάλλος ήταν σταθερά ο καλύτερος οδηγός της Hyundai κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Ο Thierry Neuville προσπάθησε να απειλήσει τον Fourmaux προς το τέλος του αγώνα, αλλά υπέστη κλατάρισμα εμπρός αριστερού ελαστικού στην προτελευταία ειδική διαδρομή της Κυριακής (Aguimes – Santa Lucia, 14,97 χλμ.), χάνοντας περισσότερο από 1 λεπτό, γεγονός που τον έριξε στην 7η θέση, πίσω από τον άλλο team-mate του, τον Εσθονό Ott Tanak.

Προβλήματα αντιμετώπισε με τα σκληρά ελαστικά της Hankook και η M-Sport Ford. Ο Gregoire Munster βρισκόταν στην 9η θέση, πάνω από 1 λεπτό πίσω από το τελευταίο Hyundai έως την ΕΔ11 (το 2ο πέρασμα από την Arucas – Firgas – Teror, 13,75 χλμ.), όπου βγήκε εκτός δρόμου και χρειάστηκε τη βοήθεια των θεατών για να απεγκλωβιστεί από μικρό χαντάκι στο οποίο είχε βρεθεί, χάνοντας 3 λεπτά και πέφτοντας εκτός δεκάδας στη γενική κατάταξη.

Τα πράγματα για την M-Sport Ford έγιναν χειρότερα την τελευταία ημέρα, όταν ο Ιρλανδός Josh McErlean, που θα άνοιγε τις ειδικές διαδρομές της Κυριακής, χτύπησε στις μπαριέρες μίας δεξιάς στροφής, προκαλώντας τερματική ζημία στην πίσω αριστερή ανάρτηση του Ford Puma Rally1, η οποία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

Στην κατηγορία WRC2, ο Yohan Rossel κυριάρχησε από την αρχή, κερδίζοντας και τις 6 ειδικές διαδρομές της Παρασκευής με το Citroen C3 Rally2 της PH Sport. Με αυτή τη νίκη, ο Γάλλος τέθηκε επικεφαλής της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος οδηγών στο WRC2. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του Ισπανού Alejandro Cachon με το GR Yaris Rally2 της Toyota Ισπανίας, που τερμάτισε στη 2η θέση στην κατηγορία, χωρίς να θέλει να πιέσει υπερβολικά στα τελικά στάδια, για να μην διακινδυνεύσει το πρώτο του βάθρο στο WRC2.

WRC Τελική κατάταξη Ράλλυ Κανάριων Νήσων 2025

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!