Hamilton: «Φάρσα ο αγώνας στο Spa, όλα έγιναν για τα λεφτά»

Ο οδηγός της Mercedes-AMG ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά της FIA και της Formula 1, για τα όσα συνέβησαν στο Grand Prix του Βελγίου

Hamilton: «Φάρσα ο αγώνας στο Spa, όλα έγιναν για τα λεφτά»

Ο οδηγός της Mercedes-AMG ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά της FIA και της Formula 1, για τα όσα συνέβησαν στο Grand Prix του Βελγίου

Οι δύο γύροι των μονοθεσίων πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, στην… πισίνα του Spa, απλά για να θεωρηθεί ως γενόμενο το Grand Prix του Βελγίου, αναμφίβολα “τραυμάτισε” την εικόνα του σπορ. Σχεδόν όλοι οι οδηγοί κατέκριναν τις αποφάσεις των διοργανωτών, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Από την πλευρά τους, η FIA και η F1 υπερασπίζονται τις αποφάσεις και λένε ότι “εντοπίστηκε” μια πιθανή βελτίωση του καιρού πριν επιδεινωθούν ξανά οι συνθήκες και διακοπεί οριστικά ο αγώνας.

Ο Lewis Hamilton υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ολοκληρώθηκαν δύο γύροι μετά από καθυστέρηση σχεδόν τριών ωρών ήταν για να θεωρηθεί ο αγώνας ολοκληρωμένος και να πάρουν οι οδηγοί και οι κατασκευαστές τους μισούς βαθμούς. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ισχυρίστηκε ότι «μίλησε το χρήμα» και είπε ότι θέλει οι θεατές που βρέθηκαν στην πίστα να πάρουν πίσω τα χρήματα των εισιτηρίων. Ωστόσο, ο διευθυντής του αγώνα , Michael Masi, δήλωσε ότι υπήρχε η πεποίθηση ότι ο αγώνας θα μπορούσε να ξεκινήσει, ενώ ο πρόεδρος της F1, Stefano Domenicali επέμεινε ότι δεν υπήρξε οικονομικό θέμα στις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Σε μια άνευ προηγουμένου ημέρα για το άθλημα εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης στην πίστα Spa-Francorchamps, οι υπεύθυνοι του αγώνα προσπάθησαν να ξεκινήσουν το Grand Prix δύο φορές μέσα στη διάρκεια των σχεδόν τριών ωρών που τα μονοθέσια γύριζαν με το αυτοκίνητο ασφαλείας μέσα στην πίστα. Ο Hamilton αμφισβητεί τη δεύτερη προσπάθεια να ξεκινήσει ο αγώνας.

Δύο πλήρεις γύροι ολοκληρώθηκαν πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας πριν πέσει ξανά η κόκκινη σημαία, με τους γύρους αυτούς να επαρκούν για να ικανοποιήσουν την απαίτηση των κανονισμών για απονομή μισών πόντων στους πρώτους 10 τερματίσαντες. Χωρίς στην πραγματικότητα να έχει γίνει αγώνας, ο Hamilton κατατάχθηκε στη σειρά που ξεκίνησε, τρίτος, με τον οδηγό της Red Bull, Max Verstappen, να κερδίζει τον αγώνα αφού πήρε την pole position το Σάββατο. «Μίλησε το χρήμα», δήλωσε ο Hamilton στο Sky Sports F1. «Ήταν κυριολεκτικά δύο γύροι, όλα έγιναν για το χρήμα.»

«Έτσι, ο καθένας παίρνει τα χρήματά του και νομίζω ότι οι θεατές πρέπει να πάρουν και αυτοί τα δικά τους, επειδή δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να δουν αυτό για το οποίο ήρθαν και πλήρωσαν».

«Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να κάνουμε τον αγώνα αύριο, μου αρέσει πολύ αυτή η πίστα. Τόσο λυπηρό που δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά σήμερα αυτό δεν ήταν αγώνας.» Ο Hamilton πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το άθλημα έκανε μια κακή επιλογή σήμερα».

Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του στο Instagram, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προχώρησε περισσότερο λέγοντας «σήμερα ήταν μια φάρσα» και ότι «θα έπρεπε απλώς να το έχουμε σταματήσει». Ο Hamilton έγραψε: “Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον καιρό, αλλά έχουμε εξελιγμένο εξοπλισμό για να ξέρουμε τί θα συμβεί και ήταν σαφές ότι ο καιρός δεν θα βελτιωνόταν. Μας έβαλαν να ξεκινήσουμε για έναν λόγο και μόνο. Δύο γύροι πίσω από ένα αυτοκίνητο ασφαλείας όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να κερδίσεις ή να χάσεις μια θέση ή να προσφέρεις ψυχαγωγία στους θεατές δεν είναι αγώνας. Θα έπρεπε να είχε σταματήσει, να μην διακινδυνεύσουν οι οδηγοί και το πιο σημαντικό να επιστραφούν τα χρήματα στους θεατές, οι οποίοι είναι η καρδιά του αθλήματός μας».

Μιλώντας στο Sky Sports F1, ο διευθυντής του αγώνα Masi είπε ότι τα καιρικά δεδομένα τους έδειξαν ότι υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών. «Ήμαστε σε συνεχή επαφή με τον επίσημο συνεργάτη μας για τον καιρό και υπήρχε μια μικρή βελτίωση», δήλωσε ο Michael Masi στο Sky F1. «Πρέπει να ενημερώσουμε 10 λεπτά νωρίτερα, επομένως σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την πιθανή βελτίωση. Ορισμένες ομάδες είπαν το ίδιο πράγμα, είδαν αυτή την πιθανή βελτίωση και κατάλαβαν τι προσπαθήσαμε να κάνουμε. Στη συνέχεια ο καιρός μας κέρδισε ξανά.»

Ο πρόεδρος της Formula 1 Stefano Domenicali υποστήριξε την απόφαση των διοργανωτών και είπε ότι δεν υπήρχε κανένα οικονομικό ζήτημα στην απόφαση. «Υπήρχε πραγματική θέληση να γίνει ο αγώνας», είπε. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο καιρός χειροτέρεψε και με τις πληροφορίες που είχε η οργάνωση θα ήταν λάθος να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί ήταν σαφές μετά από αυτή την πιθανότητα ότι ο καιρός δεν θα βελτιωνόταν. Αυτός ήταν ο λόγος πίσω από την απόφαση. Δεν υπήρξε οικονομικό κίνητρο, μπορώ να σας το εγγυηθώ».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για αποζημίωση των θεατών που πέρασαν ώρες κάτω από τη βροχή χωρίς να δουν αγώνα F1, ο Domenicali πρόσθεσε: «Νοιαζόμαστε για τους θεατές μας. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τους διοργανωτές. Οι θεατές είναι προτεραιότητα και αυτοί οι θεατές έδειξαν ότι η Formula 1. είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς. Θα φροντίσουμε να το τακτοποιήσουμε».

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του αγώνα επέμεινε ότι δεν υπήρχε επιλογή να γίνει ο αγώνας μια μέρα αργότερα. Η F1 φεύγε για την Ολλανδία για το Grand Prix στο Zandvoort την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν υπήρχε δυνατότητα αναβολής του αγώνα για αύριο», δήλωσε ο Masi. «Η λίστα (με τους λόγους που δεν μπορούσε να μετακινηθεί) είναι τεράστια. Δεν υπήρχε η  δυνατότητα αναβολής για την επόμενη μέρα.» Και πρόσθεσε: «Προφανώς για τη FIA και τη Formula 1, η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για τους οδηγούς, τις ομάδες και όλους τους θεατές. Δώσαμε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία εντός των κανονισμών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα, να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορέσαμε να διανύσουμε όλα τα χιλιόμετρα του αγώνα.»

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!