Το κυνήγι των αυστηρότερων στόχων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής

Το κυνήγι των αυστηρότερων στόχων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής

Στο ρυθμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 θα κινηθεί και η χώρα μας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα τέθηκαν οι προτεραιότητες της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, ενώ συμμετείχε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται να επηρεάσει και το χώρο του αυτοκινήτου, με τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων για την ταχύτερη ανανέωση του γηρασμένου στόλου με νέα, πράσινα, οχήματα.

«Εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα ψηφίσουμε και τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας. Μαζί με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην παραγωγή και την κατανάλωση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.

«Η αύξηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας ως προς τον στόχο της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί ένα δυνατό έναυσμα για να προσαρμόσουμε και να αυξήσουμε κι εμείς τη δική μας φιλοδοξία. Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα είναι ραγδαίες, ούτως ή άλλως, αλλά η πανδημία έγινε ο καταλύτης για πιο ριζικές αλλαγές», δήλωσε κατά την  εισαγωγική της τοποθέτηση, η κα Σδούκου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!