F1-GP Σαουδικής Αραβίας: Pole για τον Perez, 15ος ο Verstappen

O Sergio Perez κατέκτησε τη δεύτερη pole position της καριέρας του στη Formula 1, στην ίδια πίστα που είχε πάρει την πρώτη του πέρυσι, ενώ ένα πρόβλημα στο δεξιό ημιαξόνιο της Red Bull καθήλωσε τον Max Verstappen στη 15η θέση.

F1-GP Σαουδικής Αραβίας: Pole για τον Perez, 15ος ο Verstappen

O Sergio Perez κατέκτησε τη δεύτερη pole position της καριέρας του στη Formula 1, στην ίδια πίστα που είχε πάρει την πρώτη του πέρυσι, ενώ ένα πρόβλημα στο δεξιό ημιαξόνιο της Red Bull καθήλωσε τον Max Verstappen στη 15η θέση.

Ο Sergio Perez θα εκκινήσει το GP Σαουδικής Αραβίας από την pole position, ακριβώς όπως είχε κάνει και πέρυσι, που είχε πανηγυρίσει στη Jeddah την πρώτη του. Η ημέρα είχε όμως δύο όψεις για τη Red Bull, καθώς ο Max Verstappen αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του στο Q2, χωρίς να έχει γράψει χρόνο, λόγω προβλήματος το δεξιό ημιαξόνιο της Red Bull, το οποίο τον καθήλωσε στη 15η θέση εκκίνησης. Ωστόσο, όπως είχε αποδείξει και πέρυσι, μπορεί να κερδίσει ακόμα και από αυτές τις θέσεις, ιδίως σε μια πίστα όπου τα προσπεράσματα είναι αρκετά εύκολα.

Ίσως όμως αυτό να είναι ανησυχητικό για τη Red Bull, η οποία έχει αντικαταστήσει το κιβώτιο αμφότερων των μονοθεσίων της αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Perez δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή του στην τελική του προσπάθεια στο Q3, και απολογήθηκε για αυτό στην ομάδα στον ασύρματο, ωστόσο δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω από το 1:28.265 που σημείωσε στον πρώτο του γρήγορο γύρο, για να εξασφαλίσει την pole position.

O Charles Leclerc ήταν ο οδηγός που πλησίασε περισσότερο τον Μεξικανό, στα 155 χλστ. του δλ., για να γράψει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο. Ωστόσο, ο Μονεγάσος οδηγός της Ferrari θα εκτίσει ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης και κατά συνέπεια θα βρεθεί στη 12η. Αυτό προώθησε τον Fernando Alonso με την Aston Martin στη 2η θέση. Είναι η πρώτη φορά που ένα μονοθέσιο της Aston Martin βρίσκεται στην πρώτη σειρά εκκίνησης ενός αγώνα της Formula 1 από το Βρετανικό GP του 1959 και τον Roy Salvadori.

Ο Alonso έκανε λάθος στην 1η στροφή στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3, κα είχε άλλη μία στιγμή υποστροφής αργότερα. Στο τρίτο σκέλος, μόνο ο Ισπανός, ο Perez, o Leclerc και οι Mercedes είχαν δύο καινούργια σετ μαλακής γόμας. Στη δεύτερη προσπάθειά του, o Alonso ήταν ακόμη πιο αργός στο πρώτο sector. Συνεπώς, όπως είχε συμβεί και στο Μπαχρέιν, ο Ισπανός δεν έκανε τον ιδανικό γύρο. Βρέθηκε σχεδόν μισό δλ. πίσω από τον Perez, αλλά στοχεύει στο 100ό βάθρο της καριέρας του αύριο.

Τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σαουδικής Αραβίας

Στην 3η θέση θα εκκινήσει αύριο ο George Russell με τη Mercedes, ο οποίος βρέθηκε περίπου 6 δέκατα του δλ. πίσω από τον Perez. Ωστόσο, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Βρετανό, που ήταν πολύ ευχαριστημένος με τους γύρους του. Δίπλα του θα παραταχθεί ο Carlos Sainz, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να αντλήσει το μέγιστο από το μονοθέσιο της Ferrari και χρειάστηκε ένα δεύτερο σετ ελαστικών για να προχωρήσει από το Q2 στο Q3 την τελευταία στιγμή. O Ισπανός δήλωσε ότι έχανε πολύ χρόνο στην 1η στροφή και συνολικά 3-4 δέκατα στο πρώτο sector.

Στην 5η θέση θα παραταχθεί ο Lance Stroll με τη δεύτερη Aston Martin, περίπου 2 δέκατα του δλ. πίσω από τον team-mate του. Ο Καναδός παραδέχθηκε ότι δεν άντλησε το μέγιστο από την AMR23, κάνοντας λάθος στη στροφή 22. Στην 6η θέση θα βρεθεί ο Esteban Ocon, με την Alpine να επιδεικνύει τις δυνατότητές της στις γρήγορες στροφές. Ο Γάλλος χτύπησε τον τοίχο δύο φορές στη γρήγορη προσπάθειά του, αλλά διατήρησε το πόδι του στο… πάτωμα.

Πίσω από τον Γάλλο θα παραταχθεί ο Lewis Hamilton, ο οποίος 0,35 δλ. πίσω από τον team-mate του. Ο Βρετανός δεν κατάφερε να βελτιώσει στον τελευταίο του γύρο και φαίνεται ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από το στήσιμο της Mercedes, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να εμπιστευτεί το μονοθέσιο για να το πιέσει στο όριο.

Αντιθέτως, εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε μόλις στο 2ο αγώνα του ο Oscar Piastri, ο νεαρός Αυστραλός κινήθηκε μόλις 20 χλστ. του δλ. πιο αργά από τον Hamilton και θα βρεθεί στην 8η θέση, εμπρός από τον Pierre Gasly με τη δεύτερη Alpine. Ο έτερος οδηγός της McLaren, Lando Norris, τραυμάτισε το μονοθέσιό του στο Q1 και αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Ο Nico Hulkenberg με τη Haas θα βρεθεί στη 10η θέση, εμπρός από τον Guanyu Zhou (Alfa Romeo). Πίσω τους θα εκκινήσει ο Leclerc. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επικφαλής της Ferrari, Frederic Vasseur, δήλωσε ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης του Μπαχρέιν που αντικαταστάθηκαν προληπτικά στη Jeddah, θα χρησιμοποιηθούν ξανά κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Q2

Στο μέσο του δεύτερου σκέλους της διαδικασίας, ο Max Verstappen ανέφερε ότι είχε προβλήματα στον κινητήρα, με την ομάδα να επιβεβαιώνει αργότερα ότι επρόκειτο για αστοχία στο δεξιό ημιαξόνιο. Χωρίς να έχει προλάβει να γράψει χρόνο, ο Ολλανδός επέστρεψε στα pits, ωστόσο σύντομα έγινε εμφανές ότι δεν υπήρχε λύση για το πρόβλημα εντός του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου. Συνεπώς, ο Verstappen βγήκε από το μνοθέσιο και πήγε να ζυγιστεί, καθώς οι κατατακτήριες δοκιμές είχαν τελειώσει για εκείνον. Έχοντας εγκαταλείψει την πρώτη του προσπάθεια, βρέθηκε στη 15η θέση της κατάταξης. Ο Verstappen αποκλείστηκε από τη διαδικασία στο τέλος του Q2 μαζί με τις πελατειακές ομάδες της Ferrari, Haas και Alfa Romeo, με τους Nico Hulkenberg και Guanyu Zhou να είναι ταχύτερο των team-mate τους.

Q1

Ο Nyck de Vries, στον πρώτο γύρο της ημέρας για τον ίδιο, είδε τον πίσω άξονα της AlphaTauri να μπλοκάρει στην πρώτη στροφή και να του καταστρέφει ένα ολοκαίνουργιο σετ ελαστικών. Ο Lando Norris έκανε ένα σπάνιο για τον ίδιο λάθος στο μέσο του πρώτου σκέλους, χτυπώντας τον εσωτερικό τοίχο στην τελευταία στροφή και προκαλώντας ζημιά στο σύστημα διεύθυνσης. Οι μηχανικοί προσπάθησαν να την επισκευάσουν, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Ο Alonso ξεκίνησε την πρώτη του προσπάθεια με τετ-α-κέ, κάτι που συνέβη και στον Logan Sargeant στα τελευταία λεπτά του Q1, στη στροφή 22.

Ο Αμερικανός δεν κατάφερε να γράψει χρόνο, καθώς η πρώτη του -πολύ καλή- προσπάθεια ακυρώθηκε επειδή πάτησε τη γραμμή εισόδου του pit lane, ενώ στο τέλος, ξεκίνησε το γύρο με λάθος, βγήκε εκτός πίστας, και μετά χτύπησε τον τοίχο με τον πίσω αριστερό τροχό, χωρίς λόγο, καθώς ο γύρος του είχε ήδη καταστραφεί. Προκάλεσε πρόβλημα στο μονοθέσιο, που τον ανάγκασε να σταματήσει στη 10η στροφή. Ο Norris αποκλείστηκε επίσης, μαζί με τις AlphaTauri και την άλλη Williams του Alex Albon, του οποίου ο γύρος καταστράφηκε από τον team-mate του. O de Vries χτύπησε στον τοίχο και ανέφερε ότι έκανε λάθος στην τελευταία στροφή. Μόνο οι Red Bull, οι Aston Martin και οι Mercedes πέρασαν από το Q1 χρησιμοποιώντας μόνο ένα σετ ελαστικών μαλακής γόμας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!