F1: Πιθανότητα νίκης για τον Fernando Alonso φέτος

Αφότου ο Fernando Alonso ανέβηκε στο βάθρο στο ντεμπούτο του με την Aston Martin στο GP Μπαχρέιν, τον εναρκτήριο αγώνα του φετινού Πρωταθλήματος Formula 1, πιστεύει ότι έχει ελπίδες να κατακτήσει και νίκη μέσα στη χρονιά.

F1: Πιθανότητα νίκης για τον Fernando Alonso φέτος

Αφότου ο Fernando Alonso ανέβηκε στο βάθρο στο ντεμπούτο του με την Aston Martin στο GP Μπαχρέιν, τον εναρκτήριο αγώνα του φετινού Πρωταθλήματος Formula 1, πιστεύει ότι έχει ελπίδες να κατακτήσει και νίκη μέσα στη χρονιά.

Στο GP Μπαχρέιν, ο Fernando Alonso, στο ντεμπούτο του με την Aston Martin, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο ενός αγώνα Formula 1 για 99η φορά στην καριέρα του. Μάλιστα, ο Alonso ίσως θα μπορούσε να έχει έναν πιο εύκολο αγώνα αν είχε κάνει καλύτερο γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές και δεν είχε χάσει την κορυφή της πρώτης στροφής στον αγώνα της Κυριακής, γεγονός που επέτρεψε στον Lewis Hamilton να τον περάσει, οδηγώντας στην επαφή των δύο Aston Martin, καθώς ο Ισπανός προσπαθούσε να αλλάξει γραμμή για να αντεπιτεθεί, ενώ ο Lance Stroll μαχόταν με την άλλη Mercedes.

O Alonso σχολίασε για τον αγώνα: «Προφανώς, θα ήθελα πολύ να έχω ξεκινήσει μπροστά τους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσω το ρυθμό του μονοθεσίου. Αλλά δεν είχαμε την καλύτερη εκκίνηση σήμερα. Έπρεπε να προσπεράσουμε στην πίστα. Ήταν λίγο πιο συναρπαστικό. Σίγουρα περισσότερη αδρεναλίνη. Οι θεατές το απολαμβάνουν. Κι εμείς το απολαύσαμε».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η νίκη είναι ρεαλιστικός στόχος για τη φετινή χρονιά, ο Alonso απάντησε: «Θα έλεγα ναι, όταν βρίσκεται στην 3η θέση στον πρώτο αγώνα, και υπάρχουν άλλες 22 ευκαιρίες αυτή τη σεζόν. Ακόμα και πέρυσι, θυμάμαι στον Καναδά, στις βρεγμένες κατατακτήριες δοκιμές, ήμασταν στην πρώτη σειρά του grid. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε 22 αγώνες, με διαφορετικές συνθήκες. Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να έχω την ευκαιρία».

«Ίσως χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια. Πέρυσι χρειαζόμασταν κάποια βοήθεια από τις κορυφαίες ομάδες μόνο και μόνο για να ανέβουμε στο βάθρο. Ίσως φέτος, αν υπάρξει αυτή η βοήθεια ή κάποιες εγκαταλείψεις μπροστά μας ή κάποια προβλήματα, ίσως είναι κάτι περισσότερο από ένα βάθρο. Ας το ελπίσουμε αυτό. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ξέρετε, αυτό δεν είναι το τελικό μονοθέσιο, αυτό είναι απλώς το μονοθέσιο παρουσίασης αυτού του σχεδιασμού που αλλάξαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

«Νομίζω ότι ορισμένες από τις κορυφαίες ομάδες απλά διατήρησαν τη φιλοσοφία που είχαν πέρυσι. Η Red Bull ή η Ferrari διατήρησαν πάνω-κάτω τον ίδιο σχεδιασμό. Απλά τελειοποίησαν τα πράγματα και την καλή βασική γραμμή που είχαν. Για εμάς, ήταν πολύ πιο δύσκολο. Έπρεπε να αλλάξουμε το 95% του μονοθεσίου. Οπότε, υποθέτω ότι υπάρχουν περισσότερα να μάθουμε από το μονοθέσιο και υπάρχουν περισσότερα να έρθουν από την πλευρά μας».

«Ακόμα πρέπει να συνηθίσω την υποβοήθηση του τιμονιού και άλλα πράγματα σε αυτό το μονοθέσιο, που είναι λίγο διαφορετικά. Από την πλευρά της μονάδας ισχύος δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης μεταξύ μονοθεσίων έχει πάντα διαφορές, οπότε έχεις διαφορετική αίσθηση της πρόσφυσης του εμπρός άξονα από το τιμόνι στα χέρια σου».

«Προφανώς είναι ένα τέλειο ξεκίνημα για αυτό το εγχείρημα. Δεν περιμέναμε να είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί. Ο στόχος το 2023 ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί μεταξύ των μέσων ομάδων, να ηγηθούμε του midfield και να πλησιάσουμε τις τρεις κορυφαίες ομάδες. Αλλά ακόμη και ένα βάθρο ίσως δεν ήταν στο ραντάρ για το 2023, και βρεθήκαμε σήμερα στο Μπαχρέιν να έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο στο δεύτερο καλύτερο μονοθέσιο, ακριβώς πίσω από τη Red Bull, ήταν ασύλληπτο πριν από 8 μήνες».

«Οπότε αυτό είναι μια μικρή έκπληξη. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι, ευχαριστημένοι με τη δουλειά που κάναμε στο εργοστάσιο του Silverstone, οπότε μεγάλα συγχαρητήρια σε όλους. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή και ας χτίσουμε από εδώ, ελπίζοντας σε μια καλή σεζόν το 2023 και να πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τους κορυφαίους».

Ο αγώνας του Alonso παραλίγο να καταστραφεί από τον team-mate του στον πρώτο γύρο, καθώς ο Lance Stroll ακούμπησε το πίσω μέρος της Aston Martin του Ισπανού, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές σε κανένα από τα δύο μονοθέσια. Ο Alonso δήλωσε: «Προφανώς στην 4η στροφή νόμιζα ότι ήταν ο George (Russell). Αργότερα είδα την επανάληψη στην τηλεόραση και είδα ότι ήταν ο Lance. Είχε πολύ καλή εκκίνηση, ξέρετε, γιατί ήταν δίπλα μου στην 4η στροφή».

«Ήμασταν τυχεροί, τα δύο μονοθέσια δεν είχαν προβλήματα και κατάφεραν να συνεχίσουν. Ήταν η τυχερή μας μέρα σε πολλά πράγματα. Πέραν από τις επαφές, να σημειώνουν και τα δύο μονοθέσια δυνατούς βαθμούς. Είμαι πολύ χαρούμενος με την ομάδα, γιατί το αξίζουν. Είναι απλά εκπληκτικό αυτό που έκανε η Aston Martin το χειμώνα, για να έχει το δεύτερο καλύτερο μονοθέσιο στον πρώτο αγώνα. Αυτό είναι απλά εξωπραγματικό».


Ο Alonso έπλεξε επίσης το εγκώμιο του team-mate του, Lance Stroll, ο οποίος αγωνίστηκε τραυματισμένος από το ποδηλατικό ατύχημα που είχε στην Ισπανία 12 ημέρες πριν από τον αγώνα της Κυριακής. Ο Καναδός είχε υποστεί κάταγμα στο δεξιό καρπό και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθεί βίδα, ράγισμα στον αριστερό καρπό και κάταγμα σε δάχτυλο του δεξιού ποδιού. Παρόλα αυτά, πάλεψε σκληρά με τον George Russell στον αγώνα και τον κέρδισε στη μάχη για την 6η θέση.

Ο Alonso δήλωσε για τον Stroll: «Είναι ο ήρωάς μου. Αν δείτε τα χέρια και τα πόδια του, θα πείτε ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Έκανε εξαιρετική προσπάθεια, και δείχνει το δρόμο σε όλους εμάς στην ομάδα. Μας εμπνέει πολύ να βλέπουμε την αποφασιστικότητα και το κίνητρό του. Μερικές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν έχει το κίνητρο να οδηγήσει και άλλα τέτοια, αλλά ήταν εντυπωσιακός αυτό το Σαββατοκύριακο και έφερε πολλούς βαθμούς στην ομάδα. Του αξίζει ένα καλό βάθρο, ελπίζω σύντομα».

Δείτε τον οδηγό του MotorOne.gr για τη σεζόν του 2023 στη Formula 1

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!