F1: Η Mercedes πρέπει να αλλάξει σχεδιαστική φιλοσοφία

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, δήλωσε ότι η γερμανική ομάδα θα πρέπει να αλλάξει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του μονοθεσίου της αν θέλει να επιστρέψει στις νίκες.

F1: Η Mercedes πρέπει να αλλάξει σχεδιαστική φιλοσοφία

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, δήλωσε ότι η γερμανική ομάδα θα πρέπει να αλλάξει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του μονοθεσίου της αν θέλει να επιστρέψει στις νίκες.

Έπειτα από μία απογοητευτική απόδοση στις κατατακτήριες δοκιμές του πρώτου αγώνα της φετινής σεζόν της Formula 1, το GP Μπαχρέιν, όπου οι δύο οδηγοί της Mercedes βρέθηκαν στην 6η και 7η θέση, 0,6 δλ. μακριά από την κορυφή, η γερμανική ομάδα είναι έτοιμη να αλλάξει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του μονοθεσίου της.

H Mercedes επέμεινε στη διάταξη των zero-pod (πολύ μικρών καλυμμάτων ψυγείων) για δεύτερη χρονιά, πιστεύοντας ότι μπορεί να γνωρίζει επιτυχία με το σχεδιασμό αυτό. Ωστόσο, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Red Bull, με καλύμματα ψυγείων downwash, που χαμηλώνουν στο πίσω μέρος και οδηγούν αέρα στο επάνω μέρος του διαχύτη, η Mercedes παραδέχεται πλέον ότι ακολούθησε λάθος κατεύθυνση εξέλιξης στη δημιουργία της W14.

Ο Lewis Hamilton είχε αναφέρει εχθές ότι με αυτή τη σχεδιαστική φιλοσοφία η Mercedes θα είναι δύσκολο να καλύψει τη διαφορά που τη χωρίζει από την κορυφή. Σήμερα, ο Toto Wolff δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό το πακέτο θα είναι τελικά ανταγωνιστικό. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό όλο το χειμώνα και τώρα πρέπει να ανασυνταχθούμε όλοι και να καθίσουμε με τους μηχανολόγους, οι οποίοι δεν είναι καθόλου δογματικοί σε τίποτα».

«Δεν υπάρχουν ‘ιερά’ πράγματα που δεν αγγίζουμεm και πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η κατεύθυνση εξέλιξης που θέλουμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε αγώνες. Δεν είναι μόνο όπως πέρυσι, όπου ανεβήκαμε πολλές φορές στο βάθρο και εντέλει φτάσαμε εκεί» (στη νίκη).

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αγώνες φέτος. Αλλά είναι πραγματικά το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο που πρέπει να εξετάσουμε και ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε. Είμαστε αγωνιστές και δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη μάχη που δίνουμε κάθε φορά για να είμαστε στην κορυφή».

«Πετύχαμε τους στόχους μας και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για αυτό για να το κάνουμε. Έρχεται η στιγμή που βγαίνει το χρονόμετρο, και αυτό μας έδειξε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και δεν έχουμε αρκετό αεροδυναμικό φορτίο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να το διορθώσουμε αυτό».

«Είναι απλά οι πρώτες κατατακτήριες δοκιμές του 2023. Για αυτό δεν θέλω να προεξοφλήσω τίποτα για φέτος, ενώ είμαι απόλυτα ρεαλιστής ότι χρειάζεται να αλλάξουν πολλά πράγματα» (στο μονοθέσιο). Ο Wolff δήλωσε ότι η Mercedes θέλει να παλέψει για να εξασφαλίσει στον Lewis Hamilton έναν όγδοο τίτλο.

Ο Αυστριακός δήλωσε: «Σίγουρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε ένα μονοθέσιο που θα μας κάνει να παλέψουμε για ένα όγδοο πρωτάθλημα. Κάναμε λάθος πέρυσι, νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να το διορθώσουμε εμμένοντας σε αυτή τη σχεδιαστική φιλοσοφία του μονοθεσίου, και δεν τα καταφέραμε».

«Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η σωστή κατεύθυνση. Τι είναι αυτό που μας λείπει και επομένως αυτά τα δεδομένα από αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πολύ σημαντικά. Είδαμε στο GPS πού μας λείπει η απόδοση και είδαμε πού είμαστε καλοί, και απλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό».

«Αν αυτό είναι να κολλήσουμε μεγαλύτερα καλύμματα ψυγείων στο μονοθέσιο ή πολύ μικρά πράγματα που φέρνουν απόδοση, είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Σίγουρα μέσα στον οργανισμό θα μπούμε σε μονοπάτια που δεν είναι γνωστά».

Ο Wolff δήλωσε επίσης ότι οι επιδόσεις της Aston Martin αποτελεί προειδοποίηση για τη Mercedes, δεδομένων των κοινών εξαρτημάτων που μοιράζονται οι δύο ομάδες: «Ξεκινήσαμε την περυσινή χρονιά όντας έξι δέκατα πίσω και ξεκινήσαμε και τη φετινή έξι δέκατα πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Ο στόχος μας, ενώ παραμένουμε ταπεινοί, είναι να παλέψουμε για νίκες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οπότε ό,τι υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και την pole position είναι λιγότερο σημαντικό, γιατί τώρα που ο Fernando (Alonso) είναι εκεί, μπορούμε μόνο να τους βγάλουμε το καπέλο για αυτό που πέτυχαν».

«Κέρδισαν δύο δευτερόλεπτα σε μισό χρόνο και το μισό μονοθέσιό τους είναι δικό μας, από τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων και την πίσω ανάρτηση και χρησιμοποιώντας την ίδια αεροδυναμική σήραγγα. Υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes),GP Μπαχρέιν 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!