H F1 δεν θα φιμώσει κανέναν δηλώνει ο Stefano Domenicali

Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali δήλωσε ότι η Formula 1 δεν θα φιμώσει κανένα οδηγό, παρότι η FIA έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να έχουν γραπτή άδεια από την ίδια για να κάνουν πολιτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές δηλώσεις.

H F1 δεν θα φιμώσει κανέναν δηλώνει ο Stefano Domenicali

Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali δήλωσε ότι η Formula 1 δεν θα φιμώσει κανένα οδηγό, παρότι η FIA έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να έχουν γραπτή άδεια από την ίδια για να κάνουν πολιτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές δηλώσεις.

Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα τον οδηγών έναντι ενός αμφιλεγόμενου κανονισμού της FIA, επιμένοντας ότι ο οργανισμός που διοικεί «δεν θα φιμώσει κανέναν». Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η FIA τροποποίησε το Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα, απαγορεύοντας «τη γενική διατύπωση και προβολή πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών δηλώσεων ή σχολίων που παραβιάζουν κυρίως τη γενική αρχή της ουδετερότητας που προωθεί η FIA βάσει του καταστατικού της, εκτός εάν έχει προηγουμένως εγκριθεί εγγράφως από τη FIA».

Πολλοί οδηγοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό τον κανονισμό όπως έκανε και ο Ιταλός CEO της F1, που εργάζεται για την ιδιοκτήτρια εταιρεία των εμπορικών δικαιωμάτων, την αμερικανική Liberty Media. Ο Stefano Domenicali δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα Guardian: «Η F1 δεν θα φιμώσει ποτέ κανέναν. Όλοι θέλουν να μιλήσουν, οπότε όσο πιο καλή είναι η πλατφόρμα για να λένε ό,τι θέλουν με το σωστό τρόπο, τόσο το καλύτερο. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία λόγω της θέσης του αθλήματός μας που γίνεται όλο και πιο παγκόσμιο και πολυπολιτισμικό».

«Μιλάμε για 20 οδηγούς, 10 ομάδες και πολλούς χορηγούς, που έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις. Δεν μπορώ να πω ότι ο ένας έχει δίκιο, ο άλλος άδικο, αλλά είναι σωστό, αν χρειαστεί, να τους δώσουμε μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τις απόψεις τους με ανοιχτό τρόπο. Δεν θα αλλάξουμε αυτή την προσέγγιση ως άθλημα. Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή του αθλήματός μας, να δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να μιλήσουν με το σωστό τρόπο, όχι με επιθετικούς τόνους ή για να προσβάλουμε, αλλά με σεβασμό».

«Είχα μια συζήτηση με τους οδηγούς για το θέμα αυτό πέρυσι. Για το πώς η F1 θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα, για να προβάλλουμε ορισμένα πράγματα για τα οποία πιστεύουμε ότι είναι σωστό να μιλάμε. Η F1 θα πρέπει να βοηθήσει τους οδηγούς αν θέλουν να συζητήσουν ορισμένα θέματα. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο. Αν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να δημιουργηθεί είτε σύγχυση, είτε προβλήματα εκεί που δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Ενημερώνουμε τους οδηγούς, συναντιόμαστε με τον GPDA (το σύνδεσμο των οδηγών) για να το συζητήσουμε. Πως μπορούμε να επιτρέψουμε στους οδηγούς να είναι ανοιχτοί ως άνθρωποι στο άθλημά μας. Οι αθλητές μπορεί να είναι πολύ συναισθηματικοί και παθιασμένοι με κάποια πράγματα και πρέπει να τα συζητούν εποικοδομητικά με ανθρώπους που εμπιστεύονται».

«Μιλάμε για έναν κανονισμό και ο ρυθμιστής είναι η FIA. Πιστεύω ότι η FIA θα ξεκαθαρίσει αυτό που έχει αλλάξει, όσον αφορά τον σεβασμό προς ορισμένα μέρη όπου δεν μπορείς να το κάνεις. Είμαι σίγουρος ότι η FIA θα έχει την ίδια άποψη με την F1, αλλά είναι μέρος μιας Ολυμπιακής ομοσπονδίας, οπότε υπάρχουν πρωτόκολλα στα οποία πρέπει να συμμορφωθούν».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!