Bigster: Το μεγάλο SUV της Dacia

Το πρώτο που θα φέρει το νέο λογότυπο της μάρκας και το μεγαλύτερο Dacia μέχρι σήμερα

Bigster: Το μεγάλο SUV της Dacia

Το πρώτο που θα φέρει το νέο λογότυπο της μάρκας και το μεγαλύτερο Dacia μέχρι σήμερα

Το Bigster, το νέο SUV της Dacia, θα αποκαλυφθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της επέκτασης της μάρκας στην κατηγορία των μεγάλων SUV. Είναι ένα από τα τρία μοντέλα που προγραμματίζεται να λανσαριστούν έως το 2025 και το πρώτο που θα φέρει το νέο σήμα της Dacia.

Το Bigster SUV αποτελεί μέρος της πενταετούς στρατηγικής η οποία υπόσχεται πιο αποτελεσματική διαδικασία σχεδίασης και παραγωγής των αυτοκινήτων Dacia. Επίσης η μάρκα θα επανατοποθετηθεί σε νέα επιχειρηματική δομή του Renault Group.

Σημείο – κλειδί στη νέα στρατηγική είναι η πλατφόρμα CMF-B, η οποία σχεδιάστηκε από κοινού με τη Renault και τη Nissan. Στην πλατφόρμα αυτή βασίζεται ήδη το νέο Sandero, αλλά και αρκετά μελλοντικά Dacia. Αν και θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να φιλοξενήσει το Bigster, η χρήση της σημαίνει ότι η Dacia θα μπορεί να κατασκευάζει μεγαλύτερα οχήματα, διατηρώντας τις χαμηλές τιμές που είναι γνώρισμα της μάρκας.

Σχεδίαση και εσωτερικό

Η Dacia αποκάλυψε το πρωτότυπο Bigster νωρίτερα φέτος και οι φωτογραφίες μας δείχνουν πώς θα μπορούσε να δείχνει η έκδοση παραγωγής όταν αποκαλυφθεί το 2022. Στο εμπρός μέρος υπάρχει η γρίλια που καλύπτει όλο το πλάτος του αυτοκινήτου και ενσωματώνει τα νέα φώτα της Dacia, με υπογραφή σε σχήμα «Υ». Υπάρχουν επίσης φώτα LED στη γρίλια, ενώ στον τετραγωνισμένο εμπρός προφυλακτήρα περιλαμβάνονται μεγάλη κεντρική γρίλια, κάθετες εισαγωγές αέρα και ασημί λεπτομέρειες.

Οι τιμές στην Ελλάδα των νέων Dacia Sandero και Sandero Stepway

Από το πλάι, το Bigster μοιράζεται αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία με το μικρότερο Duster, όπως τα φτερά τροχών με γωνίες, όπου φιλοξενούνται οι τροχοί με ζάντες αλουμινίου 10 ακτίνων. Εμφανίζονται ράγες οροφής παρόμοιες με αυτές των Duster και Sandero Stepway. Στο κάτω μέρος του αμαξώματος υπάρχουν πλαστικά προστατευτικά. Στο πίσω μέρος εμφανίζονται τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα «Υ», με το μεγάλο λογότυπο «Dacia» στην πόρτα του χώρου αποσκευών και ένα παχύ ένθετο στον προφυλακτήρα, σε ασημί χρώμα.

Το εσωτερικό του Bigster υπόσχεται πλούσιους χώρους και πρακτικότητα, δεν είναι όμως ακόμη γνωστό αν η Dacia σχεδιάζει 7θέσια έκδοση. Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, περιμένουμε να ακολουθήσει τη σχεδίαση του νέου Sandero, με την κεντρική οθόνη του infotainment να προεξέχει, αλλά και αρκετές θήκες αποθήκευσης.

Διαστάσεις, τιμές και ανταγωνισμός

Με μήκος 4,6 μέτρα, το Bigster θα είναι το μεγαλύτερο Dacia έως τώρα. Παρά το μέγεθός του, η Dacia έχει δηλώσει ότι θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη λογική «value for money», με τιμή πιο κοντά σε αυτή μικρότερων SUV: «Το Bigster είναι ο τρόπος της Dacia να καταστήσει προσιτό το C-segment, με ένα μεγαλύτερο και ικανότερο όχημα σε κόστος που θα περίμενε κανείς από την μικρότερη κατηγορία».

Όταν κυκλοφορήσει, το Bigster θα τοποθετηθεί πάνω από το Duster στην γκάμα της μάρκας. Αν και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της Dacia, η τιμή του θα είναι πιο κοντά σε αυτές μικρότερων SUV, όπως το Volkswagen T-Roc και το Skoda Karoq, από περίπου 22.000 ευρώ. Παράλληλα θα είναι ένας έμμεσος ανταγωνιστής μεγαλύτερων SUV, όπως το Skoda Kodiaq.

Κινητήρες

Η πλατφόρμα CMF-B στην οποία βασίζεται το Bigster σημαίνει ότι η Dacia θα μπορεί να προσφέρει στο κοινό ευρεία γκάμα κινητήρων. Βασικός αναμένεται να είναι ο τρικύλινδρος turbo 1.0 TCe 90 ίππων, ενώ θα υπάρχουν μεγαλύτεροι από το Captur, όπως ο τετρακύλινδρος 1.3 TCe 130 ίππων.

Ακούγεται ότι το Bigster θα είναι διαθέσιμο και με τον TCe 100 διπλού καυσίμου (βενζίνη-υγραέριο) του Sandero. Υβριδικά σύνολα είναι πιθανό να λανσαριστούν για το Bigster, όπως ο 1.6 E-Tech των Renault Clio και Arkana.

Τι σημασία θα έχει για το αγοραστικό κοινό;

Οι διαστάσεις του Bigster το τοποθετούν ανάμεσα σε αρκετά δημοφιλή SUV, όπως τα Skoda Karoq και Kodiaq. Αν η Dacia ακολουθήσει τη σωστή τιμολογιακή πολιτική, κάτι που αναμένουμε να πράξει, τότε το Bigster θα είναι ελκυστικό σε όσους αναζητούν ένα προσιτό μεγάλο SUV.

Φωτογραφίες: CarBuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!