Κίνα: Ανακαλούνται 4,3 εκατ. αυτοκίνητα για τις ηλεκτρικές χειρολαβές θυρών

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Tesla περιλαμβάνονται στη μαζική ανάκληση, ενώ από το 2027 η Κίνα απαγορεύει τις ηλεκτρικά αναπτυσσόμενες χειρολαβές στα νέα αυτοκίνητα.

Κίνα: Ανακαλούνται 4,3 εκατ. αυτοκίνητα για τις ηλεκτρικές χειρολαβές θυρών

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Tesla περιλαμβάνονται στη μαζική ανάκληση, ενώ από το 2027 η Κίνα απαγορεύει τις ηλεκτρικά αναπτυσσόμενες χειρολαβές στα νέα αυτοκίνητα.

Η Κίνα προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες ανακλήσεις, καθώς 4,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με τις χωνευτές ηλεκτρικές χειρολαβές θυρών.

Από αυτά, σχεδόν τα 3 εκατομμύρια είναι Tesla. Στην ανάκληση περιλαμβάνονται επίσης μοντέλα των Chery, Leapmotor, XPeng, Geely και Xiaomi.

Σύμφωνα με την κινεζική Κρατική Υπηρεσία Ρύθμισης της Αγοράς, το πρόβλημα αφορά τις μηχανικές χειρολαβές έκτακτης ανάγκης. Η αρχή αναφέρει ότι σε ορισμένα αυτοκίνητα το χρώμα των χειρολαβών είναι παρόμοιο με εκείνο των εσωτερικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν.

Σε περίπτωση ατυχήματος, πιθανή διακοπή της ηλεκτρικής τροφοδοσίας θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο το άνοιγμα των θυρών από τους επιβάτες, αλλά και την πρόσβαση των διασωστών στο εσωτερικό του οχήματος.

Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, με την Κίνα να ετοιμάζει νέους κανονισμούς από τον Ιανουάριο του 2027. Τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα θα πρέπει να διαθέτουν και μηχανικό μηχανισμό ανοίγματος των θυρών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ηλεκτρικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά μοντέρνα και πολυτελή αυτοκίνητα να υιοθετούν στον σχεδιασμό τους χωνευτές, ηλεκτρικές χειρολαβές θυρών. Οι λόγοι είναι κυρίως αισθητικοί, καθώς κάνουν τα μοντέλα να φαίνονται φουτουριστικά και τεχνολογικά προηγμένα, ενώ ο χωνευτός σχεδιασμός προσφέρει μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση και, ως εκ τούτου, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Προς το παρόν, δεν προβλέπεται αντίστοιχη απαγόρευση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ήδη ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών μηχανισμών ανοίγματος θυρών.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ το NHTSA έχει προτείνει νέο πρότυπο που θα απαιτεί πιο εμφανή και αξιόπιστα συστήματα απεγκλωβισμού των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Εφόσον οι νέοι κανόνες της Κίνας εφαρμοστούν, οι κατασκευαστές ενδέχεται να επιλέξουν κοινές λύσεις για διαφορετικές αγορές, αντικαθιστώντας σταδιακά τις ηλεκτρικές χειρολαβές με πιο παραδοσιακούς μηχανισμούς.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!