Λίγο μετά την επιβλητική νίκη του Max Verstappen στο Grand Prix Ηνωμένων Πολιτειών της Formula 1, η FIA κάλεσε εκπροσώπους της ομάδα του, Red Bull, να παρουσιαστούν ενώπιον των αγωνοδικών για παρατυπία στη διαδικασία εκκίνησης του αγώνα.
Ένα μέλος της ομάδας Red Bull επανήλθε στο grid μέσω μιας πύλης κοντά στη 2η θέση (του Lando Norris) μετά τον γύρο σχηματισμού, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της πίστας είχαν αρχίσει να κλείνουν την πρόσβαση.
Οι αγωνοδίκες σημείωσαν ότι ο μηχανικός της Red Bull «δεν φάνηκε να αντιδρά» στις κινήσεις των ανθρώπων της πίστας να κλείσουν την πύλη πρόσβασης. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί τις προσπάθειες των υπευθύνων να τον εμποδίσουν να εισέλθει στην πίστα.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Ωστόσο, οι αγωνοδίκες υπενθύμισαν ότι «κάθε πρόσωπο που συνδέεται με μια ομάδα ή άλλους ενδιαφερόμενους πρέπει να γνωρίζει ότι η είσοδος στην πίστα ή η παρεμπόδιση των μέτρων ασφαλείας για την προετοιμασία της πίστας για τον αγώνα, μετά την εκκένωσή της απαγορεύεται αυστηρά».
«Πρέπει να θεωρηθεί ως επικίνδυνη πράξη και, ως εκ τούτου, δικαιολογείται η επιβολή σημαντικής ποινής στην ομάδα». Η Red Bull δέχθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, αλλά θα κληθεί να καταβάλλει τα μισά από αυτά (25.000 €), καθώς το ήμισυ του προστίμου είναι με αναστολή σε περίπτωση περαιτέρω παρόμοιων παραβάσεων από τη Red Bull.
Η νίκη του Verstappen στο Austin τον έφερε σε απόσταση 40 βαθμών από τον επικεφαλής του Πρωταθλήματος Οδηγών Oscar Piastri, με πέντε αγώνες (και δύο σπριντ) να απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν της Formula 1.