F1: Η εκκίνηση

Σε αυτό το βίντεο, οι οδηγοί της AlphaTauri εξηγούν πως προσεγγίζουν την εκκίνηση ενός Grand Prix της Formula 1.

Η διαδικασία εκκίνησης ενός Grand Prix είναι το πιο αγχωτικό κομμάτι ενός αγωνιστικού τριημέρου της Formula 1 για τους οδηγούς, με τους παλμούς να ανεβαίνουν σε τριψήφιους αριθμούς. Στόχοι: η ταχύτερη εφικτή αντίδραση στους φωτεινούς σηματοδότες και άψογη εκτέλεση της διαδικασίας με το χειρισμό του μοχλού του συμπλέκτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του τιμονιού και το δεξί πόδι στο γκάζι.

Στη συνέχεια, πολύ βασικό είναι να παραμείνει κανείς μακριά από… μπελάδες, ιδίως στις πιο πίσω θέσεις, με όλα τα μονοθέσια να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και να «στριμώχνονται» στην προσέγγιση της πρώτης στροφής. Με κρύα ελαστικά, φρένα και βαρύ φορτίο καυσίμου, η σωστή τοποθέτηση του μονοθεσίου στις κρίσιμες στιγμές μπορεί να εξασφαλίσει μερικές θέσεις.

Οι οδηγοί της AlphaTauri μας αποκαλύπτουν τις κυριότερες σκέψεις τους κατά τη διαδικασία της εκκίνησης. Ο Pierre Gasly δηλώνει: «Όταν κάθεσαι στο grid, προφανώς σκέπτεσαι τη διαδικασία με το συμπλέκτη και το γκάζι και προσπαθείς να πετύχεις τον ταχύτερο χρόνο αντίδρασης. Βασικά, επικεντρώνεσαι στους σηματοδότες. Ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις».

«Μόλις ξεκινήσεις, προσπαθείς να είσαι όσο πιο ακριβής μπορείς, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι, που τις περισσότερες φορές δεν πηγαίνει σύμφωνα με το αρχικό σου σχέδιο. Μετά, όλα περιστρέφονται γύρω από την αίσθηση που έχεις. Πόση πρόσφυση έχεις διαθέσιμη, αν ήσουν πολύ επιθετικός, κτλ. Μετά, πρέπει να ελέγχεις με το δεξί σου πόδι το γκάζι».

Ο Yuki Tsunoda προσθέτει: «Το πρώτο πράγμα που κάνω πάντα μετά την εκκίνηση, θα είναι να κοιτάξω γύρω μου, πως είναι η κατάσταση, πως οι άλλοι οδηγοί τοποθετούν το μονοθέσιό τους για την 1η στροφή και αποφασίζω τι θα κάνω. Μόλις δω ένα κενό, ή ένα μονοθέσιο να προσπαθεί να με προσπεράσει, δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτείς, για αυτό και πάντα απλά αντιδρώ, επιλύοντας την κατάσταση».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!