WRC – Ράλλυ Κροατίας: Δύο στα τρία για τον Kalle Rovanpera

O Kalle Rovanpera κατέκτησε με δραματικό τρόπο τη νίκη στο Ραλλυ Κροατίας, στην τελική Power Stage, για να επικρατήσει για δεύτερη φορά στους τρεις γύρους της σεζόν που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Το Ράλλυ Κροατίας αποτέλεσε τον πρώτο ασφάλτινο γύρο της φετινής σεζόν του WRC και το πλήρωμα των Φινλανδών Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (με Toyota Yaris) αξιοποίησε το γεγονός ότι βρισκόταν ήταν πρώτο και έβρισκε καθαρό δρόμο μπροστά για να τεθεί εξαρχής επικεφαλής την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα με προβάδισμα ενός λεπτού.

O Oliver Solberg είχε ένα σφοδρό ατύχημα το πρωί του Σαββάτου, που ακύρωσε την 9η ειδική. Πίσω από τον Rovanpera, τα δύο πληρώματα της Hyundai είτε έχαναν έδαφος, όπως συνέβη με τους Εσθονούς Ott Tanak και Martin Jarveoja ή δέχονταν ποινές, όπως συνέβη στην περίπτωση των Thierry Neuville και Martijn Wydaeghe που είχαν συγκεντρώσει 1 λεπτό και 50 δλ. επιπλέον χρόνου για διάφορες παρατυπίες.

Ωστόσο, στο τέλος της προτελευταίας ειδικής του πρωινού σκέλους του Σαββάτου, ο Rovanpera είχε αστοχία εμπρός αριστερού ελαστικού και έχασε ένα λεπτό από τον Tanak. Ωστόσο, το απόγευμα ο Φνλανδός κατάφερε να διατηρηθεί μπροστά, παρά την επίθεση του Tanak. Ο Neuville, που είχε χάσει την 3η θέση από τους Craig Breen και Paul Nagle με το Ford Puma της M-Sport, αντιμετώπισε προβλήματα με τον κινητήρα στη 13η ειδική, με το γκάζι να ανοίγει μόνο 40%, τα οποία όμως ξεπέρασε στην επόμενη.

Η βροχή έκανε την επανεμφάνισή της την Κυριακή και περιέπλεξε την κατάσταση. Η επιλογή ελαστικών αποδείχθηκε κρίσιμη. Ο Rovanpera πήγε για την θεωρητικά πιο ασφαλή λύση με  συνδυασμό σκληρής γόμας και ελαστικών βροχής (τοποθετημένων σε διάταξη Χ), ενώ η Hyundai πήρε ρίσκο που της βγήκε στην προτελευταία ειδική, συνδυάζοντας βρόχινα ελαστικά με μαλακή γόμα, που ανέπτυσσε πιο εύκολα θερμοκρασία στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό επέτρεψε στον Tanak να κινηθεί 29,8 δλ. ταχύτερα από τον Rovanpera περάσει για μόλις 1,4 δλ. μπροστά στην προτελευταία ειδική.

Όλα κρίθηκαν στην Power Stage, όπου ο Rovanpera με επιθετική οδήγηση, κατάφερε να κάνει τα ελαστικά του να λειτουργήσουν και επικράτησε του Tanak, με τον Neuville να έχει ήδη εξασφαλίσει νωρίτερα την 3η θέση, παρότι είχε αστοχίες ελαστικών και ένα σφοδρό ατύχημα! Με αυτή τη νίκη, ο Rovanpera επέκτεινε το βαθμολογικό του προβάδισμα επί του Neuville στους 29 βαθμούς, ενώ και η Toyota απομακρύνθηκε από την Hyundai στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Kalle Rovanperä, Jonne Halttunen

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!