Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων συστημάτων καταγραφής της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με κάμερες στην Περιφέρεια Αττικής.
Αυτό σημαίνει πως έχει και επίσημα δοθεί το πράσινο φως για την εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Ενδεικτικά, συσκευές παρακολούθησης θα τοποθετηθούν στις διασταυρώσεις των λεωφόρων:
- Συγγρού,
- Βουλιαγμένης,
- Κατεχάκη,
- Μεσογείων,
- Κηφισίας,
- Πειραιώς,
- Βασιλίσσης Αμαλίας,
- Πανεπιστημίου,
- Βασιλίσσης Σοφίας,
- Αλεξάνδρας,
- Παιανίας – Κορωπίου,
- Κηφισού,
- Βασιλίσσης Όλγας,
- Γαλατσίου,
- Βεΐκου Πατησίων,
- Ακαδημίας,
- Δαβάκη,
- Αμφιθέας,
- Ποσειδώνος,
- Θηβών,
- Ηρώων Πολυτεχνείου,
- Αχαρνών,
- Δεκελείας,
- ΝΑΤΟ και
- Δημοκρατίας.
Οι κάμερες που θα τοποθετηθούν στα φανάρια, θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου καθώς θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών και βίντεο ακόμη και υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Προκειμένου να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μονάχα το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες.
Το σχετικό υλικό θα αποστέλλεται αυτομάτως, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Η κάμερα μπορεί να εντοπίσει οχήματα που κινούνται με ταχύτητες έως και 250 χλμ./ώρα, επιτηρώντας τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Οι παραβάτες του ερυθρού σηματοδότη θα τιμωρείται σύμφωνα με τον ΚΟΚ με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Η εγκατάσταση των καμερών θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Αυτό σημαίνει πως από την επόμενη χρονιά, οι πρώτες κάμερες θα βρίσκονται σε λειτουργία.