H ψηφιακή εμπειρία στις BMW του μέλλοντος

Σπουδή στην ψηφιοποιημένη κινητικότητα του μέλλοντος: ενσωμάτωση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας στην οδηγική εμπειρία, τηλεχειριζόμενη στάθμευση και γενετική τεχνητή νοημοσύνη για φωνητικούς βοηθούς μέσα στο αυτοκίνητο.

H ψηφιακή εμπειρία στις BMW του μέλλοντος

Σπουδή στην ψηφιοποιημένη κινητικότητα του μέλλοντος: ενσωμάτωση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας στην οδηγική εμπειρία, τηλεχειριζόμενη στάθμευση και γενετική τεχνητή νοημοσύνη για φωνητικούς βοηθούς μέσα στο αυτοκίνητο.

Η ψηφιακή εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, είναι το κύριο θέμα της εκθεσιακής παρουσίας του BMW Group στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024. Η BMW παρουσιάζει καινοτομίες που δίνουν μία γεύση από το μέλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να χειριστούν από απόσταση και να καθοδηγήσουν μία BMW iX στο Silver Lot της έκθεσης, να ανακαλύψουν ως επιβάτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να βιώσουν μια νέα ικανότητα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης του BMW Intelligent Personal Assistant που βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Alexa (LLM), με γρήγορες απαντήσεις και οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στις λειτουργίες του οχήματος.

BMW OS9 με νέες εμπειρίες gaming

Το προαιρετικό “BMW Digital Premium” επιτρέπει στους πελάτες BMW με λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 9 να έχουν πρόσβαση σε μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων από το BMW ConnectedDrive Store. Εκτός από τις on-demand λειτουργίες διατίθεται επίσης μια διαρκώς εξελισσόμενη γκάμα εφαρμογών τρίτων στις κατηγορίες μουσική & ήχος, ειδήσεις & περιοδικά και gaming για το σύστημα infotainment. Το κανάλι προσφέρει πλέον περισσότερα παιχνίδια, τα οποία μελλοντικά οι επιβάτες θα μπορούν να παίζουν μέσω gaming χειριστηρίων.

Για παράδειγμα, το “Beach Buggy Racing 2” είναι ένα παιχνίδι αγώνων γεμάτο δράση που ξυπνά μνήμες από τις κλασικές βιντεοκονσόλες. Δύο αντίπαλοι παίκτες στο όχημα μπορούν να παίξουν μέσω της λειτουργίας διαιρούμενης οθόνης χρησιμοποιώντας τα ειδικά χειριστήρια. Οποιοδήποτε συνηθισμένο χειριστήριο gaming με δυνατότητα Bluetooth μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα infotainment με λίγα μόνο βήματα. Η σύνδεση του χειριστηρίου θα διατίθεται μέσω over-the-air ενημέρωσης για το BMW Operating System 9 κατά τη διάρκεια του 2024.

Εκτός από την οθόνη BMW Theatre Screen με ενσωματωμένο Amazon Fire TV στο πίσω μέρος της καμπίνας της Σειράς 7, οι επιβάτες της BMW μπορούν πλέον να παρακολουθούν ποικίλο περιεχόμενο βίντεο και στην κεντρική οθόνη. Το ήδη πολύ επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα TiVo για smart τηλεοράσεις βελτιστοποιήθηκε για video streaming μέσα στο αυτοκίνητο μέσα σε λίγους μόλις μήνες από τους προγραμματιστές του BMW Group σε συνεργασία με την XPERI Inc.

BMW infotainment

Το αποτέλεσμα είναι η ενσωμάτωση της υπηρεσίας DTS AutoStage Video Service μέσω του TiVo. Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας περιλαμβάνει ζωντανά κανάλια όσο και on-demand βιβλιοθήκες πολυμέσων σε διάφορες κατηγορίες όπως ειδήσεις, αθλητισμός, ψυχαγωγία για παιδιά, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη νέα BMW Σειρά 5 και τώρα θα επεκταθεί και σε άλλα executive και πολυτελή μοντέλα με δυνατότητα ‘over the air’. Από το τέλος του 2023, οι πελάτες που οδηγούν τα compact μοντέλα με BMW Operating System 9 έχουν επίσης πρόσβαση στο Video App με το BMW Digital Premium. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα κατά τη διάρκεια του 2024, όπως η BMW X2 και όλα τα μοντέλα της νέας οικογένειας MINI.

Το Video App είναι επί του παρόντος διαθέσιμο σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ιαπωνία. Διατίθεται μία σειρά από portals, όπως Pluto TV, Bloomberg, TED, Yahoo! και Chili. Το χαρτοφυλάκιο των πλατφορμών video streaming θα συνεχίσει να διευρύνεται και θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες χώρες.

BMW infotainment

To μέλλον

Στην έκθεση CES, το BMW Group παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά τον τρόπο που τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα εμπλουτίσουν την οδηγική εμπειρία στο μέλλον. Φορώντας τα γυαλιά “XREAL Air 2”, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς οι οδηγίες πλοήγησης, οι προειδοποιήσεις κινδύνου, το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, οι πληροφορίες για τους σταθμούς φόρτισης και οι εικόνες υποστήριξης κατά τη διαδικασία στάθμευσης, ενσωματώνονται στο πραγματικό περιβάλλον.

Από το 2008, οι μηχανικοί της BMW, μαζί με τους συνεργάτες τους, έχουν καταφέρει τώρα να παρουσιάσουν για πρώτη φορά σταθερό περιεχόμενο επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας στους επιβάτες ενός δυναμικά κινούμενου οχήματος.

BMW AR

Στην έκθεση CES, το BMW Group και η Amazon παρουσιάζουν τις δυνατότητες του φωνητικού βοηθού LLM με βάση ένα τρέχον project ανάπτυξης των δύο εταιρειών με την προοπτική χρήσης του σε ευρεία κλίμακα. Αυτό καθιστά το BMW Intelligent Personal Assistant τον απόλυτο ειδικό στα αυτοκίνητα, χάρη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που υποστηρίζεται από το Alexa LLM.

Το BMW Group και η Valeo έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη αυτοματοποιημένων λύσεων στάθμευσης επόμενης γενιάς Επιπέδου 4. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων για αυτοματοποιημένο παρκάρισμα (AVP). Εδώ, ο πελάτης αφήνει το όχημά του σε έναν καθορισμένο χώρο παράδοσης. Στη συνέχεια, το όχημα αναζητά μόνο του μια κενή θέση στάθμευσης, εκτελεί ελιγμούς στο χώρο και αργότερα εξέρχεται από αυτόν, ενώ μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στην αρχική περιοχή για παραλαβή από τον οδηγό.

BMW AR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!