SDV: Όταν ένα αυτοκίνητο γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου μπορούν να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια ζωής του, μέσω ενημερώσεων λογισμικού στα πλαίσια του Software Defined Vehicle (SDV).

SDV: Όταν ένα αυτοκίνητο γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου μπορούν να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια ζωής του, μέσω ενημερώσεων λογισμικού στα πλαίσια του Software Defined Vehicle (SDV).

Στις μέρες μας, ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων τελευταίας γενιάς, όπως το σύστημα infotainment, τα συστήματα ασφάλειας ADAS, και οι over-the-air (OTA) ενημερώσεις, βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο λογισμικό που χρησιμοποιούν. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες δυνάμεις λογισμικού οχημάτων είναι πλέον αυτές που ανοίγουν το δρόμο για έναν τομέα που παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων.

Δεν μπορεί κανείς να κάνει πολλά για το παλιό υλικό ενός smartphone, αλλά το λογισμικό, όπως το λειτουργικό σύστημα (OS), οι εφαρμογές και η ασφάλεια που χρησιμοποιεί, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω τακτικών ενημερώσεων που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Αυτό το πλεονέκτημα έφτασε στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας χάρη στην εμφάνιση του Software Defined Vehicle (SDV), μιας καινοτομίας που επιτρέπει στα οχήματα να γίνονται καλύτερα με την πάροδο των ετών.

Δεδομένου ότι το SDV έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, όσο ισχυρότερη είναι η εταιρεία κινητικότητας, τόσο πιο ποικίλες είναι οι πληροφορίες που αποκτά και οι τομείς εργασίας της. Αν και τα SDV μπορούν να ταξινομηθούν σε CASE (Connectivity, Autonomous, Sharing, Electrification), έχουν ένα κοινό σημείο – το εξελιγμένο λογισμικό που τα βοηθά να συνδεθούν, να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν. Το λογισμικό έχει εξελιχθεί με απίστευτο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ώστε να είναι πλέον εξίσου σημαντικό με το hardware του οχήματος όσον αφορά τις επιδόσεις, την αισθητική και τα χαρακτηριστικά του, για αυτό και τα σύγχρονα αυτοκίντα αποκαλούνται «smartphone σε τροχούς».

Επί του παρόντος, οι περισσότερες παγκόσμιες premium αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν το SDV και το εφαρμόζουν στα νεότερα μοντέλα τους. Η LG, η οποία αναπτύσσει λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία για μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο, είναι κορυφαίος πάροχος λύσεων infotainment, τηλεματικής, κεντρικής οθόνης πληροφοριών (CID) και προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS).

Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων του SDV, ίσως το πιο πολύτιμο για τους πελάτες είναι η απρόσκοπτη εμπειρία μετακίνησης που επιτρέπει μέσω over-the-air (OTA) ενημερώσεων, η οποία ξεκλειδώνει ακόμα πιο ευχάριστες και βολικές εμπειρίες οδήγησης.

SDV

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που πρέπει να κυκλοφορήσουν με σταθερές προδιαγραφές υλικού, το SDV παρέχει το υλικό εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιτρέπει στο λογισμικό να ρυθμίζει τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές απόδοσης οδήγησης μέσω των θαυμάτων του OTA. Αυτό σημαίνει ότι οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου κατά τη στιγμή της αγοράς δεν παραμένουν στάσιμες. Αντιθέτως, μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη αργότερα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί ένα συνεργείο για να το κάνει.

Εκτός από την πλοήγηση και το infotainment, το SDV μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης των υαλοκαθαριστήρων, των καμερών, των μπαταριών, των ζωνών ασφαλείας και των φρένων, τα οποία μπορούν να ενημερωθούν μέσω OTA για την εμπειρία του συνδεδεμένου αυτοκινήτου, που γίνεται κάθε μέρα πιο «έξυπνο» χωρίς την αντικατάσταση εξαρτημάτων. Επιπλέον, συνδυάζει τις οδηγικές συνήθειες του χρήστη με τις βέλτιστες διαδρομές οδήγησης, τις θερμοκρασίες στο αυτοκίνητο και τις συνδρομητικές υπηρεσίες.

SDV

Πολύ περισσότερο από ένα σύστημα διαχείρισης λογισμικού, το SDV συνδέεται με την εξωτερική υποδομή μεταφορών και άλλες έξυπνες συσκευές για να κάνει την καθημερινή ζωή ακόμα πιο άνετη, προτείνοντας π.χ. την πιο αποτελεσματική διαδρομή με στάσεις σε σταθμούς φόρτισης. Μπορεί επίσης να συνδέσει ορισμένες λειτουργίες με μια εφαρμογή smartphone, δίνοντας στους χρήστες απομακρυσμένο έλεγχο. Και, αν υπάρχει ένα όχημα στην επόμενη λωρίδα που οδηγεί ακανόνιστα ή μια ανωμαλία στο δρόμο μπροστά, το SDV μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο και στη συνέχεια να ενισχύσει την ασφάλεια, για να προστατεύσει τους επιβάτες από τους κινδύνους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν αρκετά γρήγορα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η LG ανακοίνωσε το όραμά της στην έκθεση «IAA Mobility 2023» στο Μόναχο της Γερμανίας. Αυτή η αποκάλυψη περιλάμβανε νέα σχετικά με το σύστημα infotainment του οχήματος, μια βασική μελλοντική τεχνολογία κινητικότητας που παρέχει ταυτόχρονα διάφορες πληροφορίες οδήγησης και λειτουργίες ψυχαγωγίας, τηλεματική υψηλής χωρητικότητας, ψηφιακές διεπαφές (ψηφιακό cockpit) και προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι καινοτομίες big data και cloud που διαχειρίζονται και αναλύουν τα δεδομένα του οχήματος για να παρέχουν στους κατασκευαστές αυτοκινήτων μια διαφοροποιημένη λύση SDV.

SDV

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!