Εσωτερικό από ανακυκλωμένα μπουκάλια

Η Volkswagen αξιοποιεί τα ανακυκλωμένα μπουκάλια και θαλάσσια απορρίμματα για τη δημιουργία του εσωτερικού των μοντέλων της ηλεκτρικής της σειράς ID.

Εσωτερικό από ανακυκλωμένα μπουκάλια

Η Volkswagen αξιοποιεί τα ανακυκλωμένα μπουκάλια και θαλάσσια απορρίμματα για τη δημιουργία του εσωτερικού των μοντέλων της ηλεκτρικής της σειράς ID.

Ένα πιο βιώσιμο εσωτερικό θα δημιουργήσει η Volkswagen στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της ID.3, ID.4, ID.5 και το επερχόμενο ID.7. Και λέμε πιο βιώσιμο, αφού προτίθεται να προσθέσει ακόμα περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στο εσωτερικό των μοντέλων της, προκειμένου να τα κάνει ακόμα πιο βιώσιμα.

Μέσα στη χρονιά θα τοποθετηθούν καινοτόμα υλικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε μοντέλο μαζικής παραγωγής, στο ID. Buzz. Για παράδειγμα, η Volkswagen χρησιμοποιεί ύφασμα κατασκευασμένο από νήμα Seaqual για την επένδυση των καθισμάτων.

Τα νήματα αποτελούνται από 10% πλαστικό που έχει συλλεγεί από θαλάσσια απορρίμματα και 90% από ανακυκλωμένο νήμα PES. Οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ό,τι στα συμβατικά υλικά επένδυσης.

Η γερμανική εταιρεία κάνει χρήση ήδη σημαντικού αριθμού υλικών στο εσωτερικό του ID. Buzz. Αυτά σταδιακά θα περάσουν και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας ID. Για παράδειγμα, στο εσωτερικό του νέου ηλεκτρικού MPV μοντέλου της Volkswagen χρησιμοποιούνται εκτενώς εναλλακτικά υλικά τα οποία προέρχονται από πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα ή από παλιά μπουκάλια ΡΕΤ (για την ακρίβεια, 63 μπουκάλια μεγέθους 500 ml).

Το εξωτερικό υλικό για την επένδυση των καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από νήμα Seaqual, το οποίο αποτελείται κατά 10% από συλλεγμένα θαλάσσια απορρίμματα και κατά 90% από ανακυκλωμένο νήμα PES. Χάρη στην χρήση του παραπάνω υλικού εξοικονομείται ένα ποσοστό της τάξεως του 32% σε ό,τι αφορά τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα συμβατικά υλικά επένδυσης.

Αντίστοιχα στα καθίσματα με το φιλικό προς το περιβάλλον υλικό ArtVelours Eco, το ποσοστό ανακύκλωσης είναι της τάξης του 71%. Επιπλέον, οι επενδύσεις του δαπέδου και του διακοσμητικού ουρανού οροφής του ID. Buzz είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Ανακυκλωμένα πλαστικά μπορούν επίσης να βρεθούν στο μονωτικό στρώμα που καλύπτει τα πατάκια. Το ίδιο ισχύει και σε στοιχεία όπως η επένδυση στο κάτω μέρος του αμαξώματος και το εσωτερικών των θόλων.

Επιπλέον, η Volkswagen δεν χρησιμοποιεί πλέον υλικά όπως το χρώμιο ως διακοσμητικό φινίρισμα στα πλαϊνά των θυρών, στον πίνακα οργάνων και στο τιμόνι του ID. Buzz, καθώς η παραγωγή του χρωμίου επιβαρύνει το περιβάλλον. Το χρώμιο έχει αντικατασταθεί από ένα υγρής μορφής χρώμα που διαθέτει βιολογικής προέλευσης υλικό. Ορισμένες από αυτές τις καινοτομίες ανακύκλωσης του ID. Buzz θα χρησιμοποιηθούν στα ID.3, ID.4, ID.5 και ID.7.

Τα ανακυκλωμένα υλικά δημιουργούνται από την επεξεργασία χρησιμοποιημένων υλικών, όπως τα πλαστικά μπουκάλια και τα παλιά δίχτυα αλιείας. Αυτά μετατρέπονται σε κόκκους και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ξανά. Το ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αντίστοιχο των συμβατικών, τόσο στην εμφάνιση και την αίσθηση, όσο και στην ανθεκτικότητα μέσα στο χρόνο.

Recycling pioneer ID. Buzz: In the interior of the ID. Buzz, alternative materials made of marine plastic or old PET bottles (specifically 63 pieces of 0.5 l) are used in numerous places.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!