Αλλαγή χρώματος αυτοκινήτου με το πάτημα ενός κουμπιού

Δεν είναι ψευδαίσθηση, αλλά πραγματικότητα, αυτό που προσφέρει η BMW και αφορά την αλλαγή χρώματος στο αυτοκίνητο που επιτυγχάνεται χάρη σε μια καινοτόμα τεχνολογία, που κέρδισε και διάκριση.

Αλλαγή χρώματος αυτοκινήτου με το πάτημα ενός κουμπιού

Δεν είναι ψευδαίσθηση, αλλά πραγματικότητα, αυτό που προσφέρει η BMW και αφορά την αλλαγή χρώματος στο αυτοκίνητο που επιτυγχάνεται χάρη σε μια καινοτόμα τεχνολογία, που κέρδισε και διάκριση.

Η BMW παρουσίασε μια καινοτόμα τεχνολογία που επιτρέπει στην επιφάνεια του αμαξώματος να κάνει πραγματική αλλαγή χρώματος, χάρη στην ηλεκτροφορητική τεχνολογία. Η τεχνολογία αυτή βρέθηκε στη λίστα με τις καλύτερες εφευρέσεις του TIME για το 2022.

Αλλαγή χρώματος με το πάτημα ενός κουμπιού
Η BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink είναι ένα μοναδικό όχημα ικανό να αλλάζει ολόκληρο το χρώμα των εξωτερικών του επιφανειών με το πάτημα ενός μπουτόν και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES) 2022 στο Λας Βέγκας. Καθιστώντας δυνατή την αλλαγή του χρώματος του αμαξώματος και την απεικόνιση διαφορετικών σχεδίων, η  BMW iX Flow ανοίγει ένα εντελώς νέο τρόπο εξατομίκευσης της οδηγικής εμπειρίας.

Ένα μεταβλητό εξωτερικό χρώμα μπορεί επίσης να συνεισφέρει στο αίσθημα ευεξίας στο εσωτερικό και στην απόδοση του οχήματος. Αυτό επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές δυνατότητες ανοιχτών και σκούρων χρωμάτων στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και στη σχετική απορρόφηση θερμικής ενέργειας. Μία λευκή επιφάνεια αντανακλά πολύ περισσότερο ηλιακό φως από μία μαύρη.

Κατά συνέπεια, η αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου λόγω ισχυρής ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί με ένα ανοιχτό εξωτερικό χρώμα. Το χειμώνα, ένα σκούρο χρώμα θα βοηθήσει το όχημα να απορροφήσει πολύ περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιλεκτικές αλλαγές χρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν να περιοριστεί η ποσότητα ψύξης και θέρμανσης που απαιτούνται από το σύστημα κλιματισμού (A/C) του οχήματος. Αυτό μειώνει την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση την κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η αλλαγή του χρώματος ανάλογα με τον καιρό μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση της αυτονομίας. Στο εσωτερικό, η τεχνολογία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποτρέψει την υπερβολική θέρμανση του ταμπλό.

Η τεχνολογία E Ink είναι άκρως αποδοτική ενεργειακά. Αντίθετα με τις οθόνες ή τους προτζέκτορες, η ηλεκτροφορητική τεχνολογία δεν χρειάζεται καθόλου ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την κατάσταση του επιλεγμένου χρώματος. Ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μόνο κατά τη διάρκεια της σύντομης φάσης αλλαγής χρώματος.

Εκατομμύρια κάψουλες βαφής σε μία custom μεμβράνη

Ο ηλεκτροφορητικός χρωματισμός βασίζεται σε μία τεχνολογία που ανέπτυξε η E Ink, γνωστή κυρίως από τις οθόνες που χρησιμοποιούνται στα eReaders. Η εξωτερική επίστρωση της BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink περιέχει πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες με διάμετρο που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες.

Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ενός ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συγκέντρωση των λευκών ή των μαύρων χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας, προσδίδοντας στο αμάξωμα την επιθυμητή απόχρωση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!