Ιπτάμενη… συνεργασία Rolls-Royce και Hyundai

Η Hyundai και το σκέλος της Rolls-Royce που δραστηριοποιείται στην αεροπλοΐα ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξελίξουν νέα αεροσκάφη με ηλεκτρική τεχνολογία και τεχνολογία κυψελών καυσίμου

Ιπτάμενη… συνεργασία Rolls-Royce και Hyundai

Η Hyundai και το σκέλος της Rolls-Royce που δραστηριοποιείται στην αεροπλοΐα ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξελίξουν νέα αεροσκάφη με ηλεκτρική τεχνολογία και τεχνολογία κυψελών καυσίμου

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Rolls-Royce και Hyundai, επισφραγίζοντας και επισήμως την πρόθεσή τους να φέρουν την καινοτομία και στον κόσμο της αεροπλοΐας καθώς σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις η σύμπραξη θα αφορά την εξέλιξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και νέων υδρογονοκίνητων και ηλεκτροκίνητων συνόλων για αεροσκάφη.

Εφαλτήριο για την συμφωνία αποτέλεσε η ενασχόληση της Hyundai με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου στην οποία η Rolls-Royce διέβλεψε μέγιστες δυνατότητες αξιοποίησης σε βιομηχανική κλίμακα.

Έτσι, επί της ουσίας η Hyundai αναμένεται σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Rolls-Royce αναμένεται να εξελίξει νέα κινητήρια συστήματα με τεχνολογία υδρογόνου και ηλεκτροκίνησης για χρήση σε αεροσκάφη και των δύο πλευρών. Για την ακρίβεια οι τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν και από την Hyundai Air Mobility Division η οποία έχει ήδη δώσει μια ιδέα για τις προθέσεις της μέσω της Supernal, θυγατρικής του ομίλου, η οποία αποκάλυψε προσφάτως το πρώτο της ηλεκτροκίνητο eVTOL σε πρωτότυπη μορφή.

Αν ήδη αναρωτιέστε τι σημαίνει  το παραπάνω αρκτικόλεξο (eVTOL) προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων «electric vertical take-off and landing» και περιγράφει ένα ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος το οποίο μπορεί να απογειωθεί/προσγειωθεί χωρίς να χρειάζεται αεροδιάδρομο, δηλαδή αντίστοιχης λειτουργίας με τα ελικόπτερα, με τη διαφορά ότι αξιοποιεί ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύνολο και την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα φέρει την επανάσταση στις –αστικές- μετακινήσεις. Για την ιστορία το eVTOL δια χειρός Supernal και Hyundai αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αεροπλοΐας του Farnborough που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μεγ. Βρετανία.

Επιστρέφοντας στην συμφωνία ανάμεσα σε Rolls-Royce και Hyundai, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο αεροσκάφος που θα εξελιχθεί από κοινού θα αποτελέσει ένα υδρογονοκίνητο μοντέλο το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του το 2025.

«Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τον όμιλο Hyundai ο οποίος μας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε από κοινού την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της κάθε εταιρείας από τον τομέα της αυτοκίνησης και της αεροπλοΐας. Για εμάς η αγορά για προηγμένα αεροσκάφη (Advanced Air Mobility Market) έχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον και η συγκεκριμένη συνεργασία θα υποστηρίξει τις κοινές μας φιλοδοξίες για ηγετική θέση σε αυτή την αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση το στέλεχος της Rolls-Royce, Rob Watson.

Οφείλουμε να σημειώσουμε για όσους είναι εξοικειωμένοι αποκλειστικά με την τετράτροχη Rolls-Royce, ότι η βρετανική φίρμα που ασχολείται με τον κόσμο της αεροπλοΐας αποτελεί ξεχωριστή εταιρική οντότητα και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών μεταξύ πολλών άλλων καθώς εκτός από την αεροπλοΐα δραστηριοποιείται και στην εξέλιξη κινητήριων συνόλων για πλοία και σκάφη όσο και με στον τομέα της ενέργειας. Η συγκεκριμένη εταιρεία εξελίσσει ήδη το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος στοχεύοντας σε ταχύτητα 480 χλμ./ώρα στο πλαίσιο της δέσμευσής της για κλιματική ουδετερότητα έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Η τετράτροχη Rolls-Royce από την πλευρά της ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, Spectre από το 2023.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!