Powerbank για τέσσερις… ηλεκτρικούς τροχούς

Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση Zip charge δραστηριοποιείται σε ευέλικτες λύσεις φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και παρουσιάζει ένα φορητό φορτιστή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τον οποίο σχεδιάζει να λανσάρει από τα τέλη του 2023.

Powerbank για τέσσερις… ηλεκτρικούς τροχούς

Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση Zip charge δραστηριοποιείται σε ευέλικτες λύσεις φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και παρουσιάζει ένα φορητό φορτιστή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τον οποίο σχεδιάζει να λανσάρει από τα τέλη του 2023.

Όλοι έχουμε συνηθίσει να μεταφέρουμε powerbanks στην περίπτωση που το κινητό μας ξεμείνει από μπαταρία. Γιατί λοιπόν να μην μπορεί να ισχύσει το ίδιο και για το ηλεκτροκίνητο όχημά μας αναλογίστηκαν προφανώς οι ιθύνοντες της ZipCharge, μιας νεοφυούς βρετανικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο πεδίο της φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, παρουσιάζοντας ένα φορητό φορτιστή για EV ο οποίος θα διατεθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Το ZipCharge Go όπως ονομάζεται η φορητή συσκευή φόρτισης δεν ξεπερνά σε μέγεθος μια τυπική βαλίτσα καμπίνας αεροπλάνου και αρχικά θα διατεθεί με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας 4kWh ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν και εκδόσεις με 6kWh και 8 kWh. Το σκεπτικό της δημιουργίας της, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς είναι να αναπληρώσει ένα μέρος της ενέργειας των μπαταριών ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει άμεσα προσβάσιμος χώρος φόρτισης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το ZipCharge Go στην έκδοση των 4kWh θα μπορεί να τροφοδοτήσει με την ενέργεια που απαιτείται για διαδρομές από περίπου 30 έως 65 χλμ. αναλόγως και το αυτοκίνητο σε χρόνο από 30 έως 60 λεπτών, δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό που θα φόρτιζε κανείς ένα ηλεκτροκίνητο όχημα σε ένα τυπικό wallbox των 7,2 kW.

Σε ό,τι αφορά την φόρτιση της συσκευής, απαιτεί περίπου οκτώ ώρες σε συμβατική οικιακή παροχή ενώ διαθέτει και την απαραίτητη συνδεσιμότητα προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να ελέγχει απομακρυσμένα τόσο την διαδικασία επαναφόρτισης της συσκευής όσο και αυτήν της φόρτισης του αυτοκινήτου του, καθώς και εφόσον το επιθυμεί να προβεί σε κάποιου είδους προγραμματισμό.

Επίσης όταν δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες φόρτισης ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος ή δεν φορτίζει, το ΖipCharge μπορεί να λειτουργήσει ως οικιακό μέσο αποθήκευσης ενέργειας που δυνητικά θα μπορούσε να συμβάλλει στις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού αλλά και στην μείωση του σχετικού λογαριασμού αποθηκεύοντας ενέργεια τις «νεκρές ώρες» και να την επιστρέφει στο δίκτυο τις ώρες αιχμής.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ZipCharge ένας ικανός αριθμός αντίστοιχων συσκευών διασκορπισμένων σε νοικοκυριά θα μπορούσε να αποθηκεύσει ενέργεια που θα ισοδυναμούσε με ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, συμβάλλοντας ενεργά στην σταθερότητα του δικτύου και στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν τις ώρες αιχμής.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές, ωστόσο η εταιρεία δηλώνει ότι θα είναι αντίστοιχες εγκατάστασης ενός οικιακού wallbox ενώ θα μπορεί να διατεθεί και με χρονομίσθωση.

Να σημειωθεί ότι η ZipCharge έχει ήδη σχεδιάσει και ευέλικτα κέντρα φόρτισης τα οποία ονομάζει GoΗubs με το σκεπτικό να εφοδιάζονται με έως και 10 αντίστοιχες συσκευές φόρτισης που οι οδηγοί θα μπορούν να αναζητήσουν και να ενοικιάσουν όταν χρειάζεται να φορτίσουν τα αυτοκίνητά τους. Η φορητή λογική του ZipCharge Go σημαίνει ότι τα GoHubs δεν θα χρειάζονται τον χώρο που απαιτείται για να φορτίσουν δέκα αυτοκίνητα ταυτόχρονα, όντας μια ευέλικτη λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πόλεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!