Χρειαζόμαστε κι άλλα εργοστάσια μπαταριών

Έρευνα δείχνει ότι η ζήτηση για μπαταρίες θα ξεπεράσει αυτή για θερμικά μοτέρ έως το 2036

Χρειαζόμαστε κι άλλα εργοστάσια μπαταριών

Έρευνα δείχνει ότι η ζήτηση για μπαταρίες θα ξεπεράσει αυτή για θερμικά μοτέρ έως το 2036

Μη επαρκή προβλέπει τα πλάνα για την κατασκευή 80 νέων μεγάλων εργοστασίων μπαταριών (gigafactories) έρευνα από διεξήχθη για λογαριασμό της ΑΒΒ, εταιρείας ρομπότ και βιομηχανικού αυτοματισμού. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει ως αντικείμενο την εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών για την αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή από τα 80 gigafactories δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση.

Η έρευνα δείχνει ότι έως το 2030 η ζήτηση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι εξαπλάσια από τη σημερινή, ενώ έξι χρόνια αργότερα – το 2036 – οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ξεπεράσουν αυτές με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Έκρηξη» στην Ευρώπη

Το 2020 παρήχθησαν μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 450 GWh σε όλο τον κόσμο, με κάθε GWh να αντιστοιχεί σε 1 εκατ. kWh. Από αυτές τις 450 GWh, οι 345 παρήχθησαν στην Ασία και την Ωκεανία (μερίδιο 77%), οι 60 GWh στην Ευρώπη (μερίδιο 13%) και οι υπόλοιπες 45 GWh στη Βόρεια Αμερική (μερίδιο 10%).

Η πρόβλεψη για το 2030 κάνει λόγο για παραγωγή μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 2.857 GWh. Η μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στην Ευρώπη, με τα gigafactories να μεγαλώνουν την παραγωγή επί σχεδόν 16 φορές, στις 950 GWh! Έτσι το μερίδιο της Ευρώπης θα εκτιναχθεί από το 13% στο 33%.

Η περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας θα δει μεν την παραγωγή να αυξάνεται στις 1.627 GWh, όμως το μερίδιό της θα μειωθεί κατά 20 μονάδες (στο 57%). Σταθερή στο 10% θα παραμείνει η Βόρεια Αμερική (με 280 GWh).

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη τα εργοστάσια μπαταριών να βρίσκονται κοντά ή ακόμη και εντός των μονάδων παραγωγής οχημάτων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε χρόνο και χρήμα. Ως αποτέλεσμα θα μειωθούν ταχύτερα οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!