Τι είναι το Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth στο αυτοκίνητο σου επιτρέπει να αναπαράγεις μουσική και να δέχεσαι κλήσεις από το τηλέφωνό σου χωρίς να χρειαστεί να το αγγίξεις

Τι είναι το Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth στο αυτοκίνητο σου επιτρέπει να αναπαράγεις μουσική και να δέχεσαι κλήσεις από το τηλέφωνό σου χωρίς να χρειαστεί να το αγγίξεις

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι παράνομη, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διατηρείτε την επαφή σας εν κινήσει. Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει μέσω Apple CarPlay, Android Auto ή ενσωματωμένου Wi-Fi, ενώ το Bluetooth είναι ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος σύνδεσης του τηλεφώνου με το αυτοκίνητο.

Το Bluetooth αναπτύχθηκε το 1994 ως ένα τρόπος σύνδεσης μεταξύ συσκευών χωρίς τη χρήση καλωδίων και με στόχο να βελτιωθεί η ασφάλεια. Το όνομά του προέρχεται από το Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα, Harald Bluetooth, επειδή φέρνει σε επαφή τις συσκευές, όπως αυτός ένωσε τότε τις φυλές. Οι περισσότερες συσκευές Bluetooth έχουν εμβέλεια περίπου 10 μέτρων, άρα αν οι συσκευές που συνδέονται ξεπεράσουν αυτή την απόσταση θα χάσουν τη μεταξύ τους επαφή.

Οι συσκευές Bluetooth μπορούν να θυμούνται τις ζεύξεις τους με άλλες συσκευές και έτσι επανασυνδέονται αυτόματα, αν τους επιτραπεί. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν πρόκειται για αυτοκίνητα, επειδή το τηλέφωνο μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με το αυτοκίνητο κατά την εκκίνηση. Αφού ρυθμιστεί δεν απαιτείται χρόνος για τη σύνδεσή του εκ νέου κάθε φορά που μπαίνεις στο αυτοκίνητο.

Η λειτουργία του Bluetooth

Όπως το Wi-Fi και το ραδιόφωνο στο σπίτι, το Bluetooth χρησιμοποιεί τεχνολογία ραδιοκυμάτων μικρής απόστασης για τη μεταφορά αρχείων και δεδομένων από τη μία συσκευή στην άλλη. Το Bluetooth δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το Wi-Fi και δεν έχει μεγάλες παρεμβολές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κανάλια για να διασφαλιστεί ότι οι συσκευές Bluetooth μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια και χωρίς διακοπή, αν και όπως και στο Wi-Fi, οι τοίχοι και παρόμοια εμπόδια μπορεί να μειώσουν τη συνδεσιμότητα.

Οι συσκευές Bluetooth αλλάζουν τακτικά κανάλια ή συχνότητες και οι συνδέσεις είναι κρυπτογραφημένες, έτσι το Bluetooth θεωρείται ένας αρκετά ασφαλής τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις μπορείς να απενεργοποιήσεις το Bluetooth από το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητό σου.

Το Bluetooth στο αυτοκίνητο

Το Bluetooth στο αυτοκίνητο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να υπάρχει, επειδή επιτρέπει στον οδηγό να πραγματοποιεί κλήσεις με ασφάλεια ενώ οδηγεί. Μπορεί επίσης να αναπαράγει μουσικά αρχεία από το smartphone. Ωστόσο, η παροχή και των δύο υπηρεσιών δεν παρέχεται στα παλαιότερα αυτοκίνητα με Bluetooth, κάτι που είναι διαθέσιμο στα νεότερα και πιο σύγχρονα.

Αν το αυτοκίνητό σου δεν διαθέτει Bluetooth, υπάρχουν συσκευές στο εμπόριο που παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το τηλέφωνο. Αυτές μπορεί να συνδεθούν με το αυτοκίνητο και να αναπαράγουν μέσω των ηχείων του τις τηλεφωνικές κλήσεις και τη μουσική ή να συνδεθούν με το τηλέφωνο, αλλά να έχουν το δικό τους μικρόφωνο και ηχείο. Σε άλλη περίπτωση, αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ηχοσυστήματος, τότε μπορείς να επιλέξεις μία που να διαθέτει Bluetooth.

Το Bluetooth είναι δωρεάν;

Το Bluetooth δεν είναι μια υπηρεσία που απαιτεί εγγραφή ή κάτι παρόμοιο, άρα αν η συσκευή σου το υποστηρίζει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δωρεάν. Φυσικά, αν το αυτοκίνητό σου δεν έχει Bluetooth και θέλεις να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αγοράσεις ένα αντάπτορα.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!