Ποιος κάνει κουμάντο στα ψηφιακά συστήματα των αυτοκινήτων;

Τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων εισβάλλουν στα αυτοκίνητα και παίρνουν τον έλεγχο

Ποιος κάνει κουμάντο στα ψηφιακά συστήματα των αυτοκινήτων;

Τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων εισβάλλουν στα αυτοκίνητα και παίρνουν τον έλεγχο

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ψάχνουν τρόπους για να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους, καθώς τα ηλεκτρικά μοντέλα κερδίζουν έδαφος. Όμως η εμπορική βιωσιμότητα τους στηρίζεται σε συνεργασίες και χρήση κοινών εξαρτημάτων και πλατφόρμας. Σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης οι κατασκευαστές στρέφονται στη συνδεσιμότητα και τις νέες εμπειρίες που τη συνοδεύουν. Ωστόσο πρόσφατα η Apple ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το CarPlay για τον χειρισμό και άλλων συστημάτων του αυτοκινήτου, όπως του κλιματισμού, των καθισμάτων, ακόμη και των οργάνων του ταμπλό.

Αν συμβεί αυτό, τότε η Silicon valley παίρνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον κατασκευαστή του. Μια επέκταση της λειτουργικότητας θα επέτρεπε στους χρήστες iPhone να ελέγχουν πολλά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τους, μέσα από το οικείο περιβάλλον του κινητού τους. Όμως δεν είναι μόνο η Apple που «μπαίνει στα χωράφια» των αυτοκινητοβιομηχανιών. Νέα μοντέλα της Renault και της Volvo έχουν υιοθετήσει το σύστημα Android Automotive OS της Google, παραδίνοντας τον έλεγχο σχεδόν όλων των ψηφιακών συστημάτων τους στον τεχνολογικό γίγαντα.

Αυτή η εξέλιξη κρύβει έναν πιθανό κίνδυνο, αφού πλέον ο έλεγχος θα εξαρτάται από τις αναβαθμίσεις και τους περιορισμούς της Apple και της Google. Με τη μέση ηλικία των αυτοκινήτων να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των smartphones και τις τεχνολογικές εταιρίες να μην είναι συνηθισμένες να διατηρούν λογισμικά για τόσο μεγάλα διαστήματα, το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!