Με ένα CD Peugeot SP66 στο Le Mans Classic

H Peugeot θα συμμετάσχει στον αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων Le Mans Classic με ένα CD Peugeot SP66, το οποίο συμμετείχε στον 24ωρο αγώνα αντοχής το 1966.

Με ένα CD Peugeot SP66 στο Le Mans Classic

H Peugeot θα συμμετάσχει στον αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων Le Mans Classic με ένα CD Peugeot SP66, το οποίο συμμετείχε στον 24ωρο αγώνα αντοχής το 1966.

Η Aventure Peugeot, της οποίας αποστολή είναι να διατηρήσει και να προωθήσει την κληρονομιά της γαλλικής μάρκας, θα συμμετάσχει με ένα CD Peugeot SP66 στο φετινό αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων Le Mans Classic, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. To συγκεκριμένο μοντέλο, που έλαβε μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans το 1966, άφησε το στίγμα του χάρη στην πρωτοποριακή αεροδυναμική του διαμόρφωση αλλά και τον κινητήρα του. Η φιλοσοφία σχεδιασμού του που ενέπνευσε τους μηχανολόγους που δημιούργησαν το Peugeot 9X8 περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC) στις 10 Ιουλίου, στις 6 Ώρες της Monza.

Το CD Peugeot SP66 είναι ο καρπός της συνεργασίας της γαλλικής εταιρείας με τον Charles Deutsch (CD), μηχανικού και κατασκευαστή αυτοκινήτων. Το 1961, ο Deutsch ξεκίνησε να εξελίσσει ένα σπορ αυτοκίνητο τόσο για χρήση στο δρόμο όσο και για αγώνες. Ένας από τους στόχους του ήταν να λάβει μέρος στον πιο διάσημο αγώνα αυτοκινήτων στον κόσμο, τις 24 Ώρες του Le Mans.

Ταλαντούχος μηχανικός και πρωτοπόρος στην αεροδυναμική, ο Charles Deutsch χρειαζόταν έναν κινητήρα για το αυτοκίνητό του. Απευθύνθηκε στην Peugeot, η οποία αποφάσισε να τον υποστηρίξει παρέχοντας τον κινητήρα του ολοκαίνουργιου 204, που μόλις είχε λανσαριστεί. Παρά τα μέτρια χαρακτηριστικά του κινητήρα (1.130 κ. εκ. – 105 ίπποι), το CD Peugeot SP66 κατάφερε να φτάσει τα 250 χλμ./ώρα χάρη στο χαμηλό του βάρος, που δεν ξεπερνούσε τα 760 κιλά, καθώς και σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη αεροδυναμική διαμόρφωση, χαρακτηριζόμενη από τα δύο μεγάλα κάθετα πτερύγια στο πίσω μέρος.

Ο Charles Deutsch συμμετείχε με τρία CD Peugeot SP66 στις 24 Ώρες του Le Mans το 1966. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός τους και το θάρρος αυτού του κατασκευαστή-χειροτέχνη χάρισαν στο CD Peugeot άμεση δημοτικότητα. Δυστυχώς, κανένα από τα τρία αυτοκίνητα δεν κατάφερε να φτάσει έως τον τερματισμό, με τα δύο από αυτά να εγκαταλείπουν λόγω ατυχήματος και το τρίτο λόγω βλάβης στο συμπλέκτη. Αυτό το τελευταίο φυλάσσεται στις συλλογές της Aventure Peugeot, η οποία έχει δηλώσει συμμετοχή στο Le Mans Classic του 2022, με οδηγούς τους δημοσιογράφους Etienne Bruet και Thomas de Chessé.

Καινοτομία διατηρώντας τη σύνδεση με τα αυτοκίνητα παραγωγής: αυτή ήταν η φιλοσοφία του CD Peugeot SP 66 πριν από μισό και πλέον αιώνα. Η ίδια φιλοσοφία καθοδήγησε και τους σχεδιαστές του Peugeot 9X8. Αυτό το αυτοκίνητο θα εκπροσωπήσει τη γαλλική μάρκα στο Πρωτάθλημα WEC, ξεκινώντας από τις 10 Ιουλίου, στις 6 ώρες της Monza. Στη συνέχεια, θα συμμετέχει σε ολόκληρη τη σεζόν από το 2023.

Όπως και το SP66, το Peugeot 9X8 εκπλήσσει και καινοτομεί με την αεροδυναμική του διαμόρφωση. Το Peugeot CD ήταν επαναστατικό το 1966 με τα τεράστια πίσω φτερά του, το Peugeot 9X8 είναι εξίσου επαναστατικό το 2022 μέσω της… απουσίας πίσω φτερού! Οι μηχανικοί και οι ειδικοί αεροδυναμικής της Peugeot εκμεταλλεύτηκαν τους νέους κανονισμούς Le Mans Hypercar με καινοτόμο τρόπο, σχεδιάζοντας ένα αυτοκίνητο με καθαρή σιλουέτα. Όπως και το SP66, το Peugeot 9X8 διατηρεί στενούς δεσμούς με τα αυτοκίνητα παραγωγής.

Αλλά ενώ το 1966 χρησιμοποιήθηκε ένας κινητήρας παραγωγής στους αγώνες, το 2022 χρησιμοποιήθηκε ένας κινητήρας αγώνων για την εξέλιξης ενός κινητήρα αυτοκινήτου παραγωγής. Ακόμη και πριν το Peugeot 9X8 κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο, οι μηχανικοί μετέφεραν το υβριδικό του σύστημα στο Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered. Αυτό το μοντέλο συνδυάζει τις κορυφαίες επιδόσεις (360 ίπποι), με την αποδοτικότητα. Προσφέρει αυτονομία 42 χλμ. σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κατανάλωση κύκλου WLTP μόλις 2,03 l/100 χλμ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!