Tsuneo Kanasugi

Το ολοκαίνουργιο NX σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σχεδιαστικής κατεύθυνσης για τη Lexus. O Tsuneo Kanasugi, σχεδιαστής του του NX, μίλησε για τη δημιουργική διαδικασία και τις επιδιώξεις της Lexus από την εμφάνιση του πολυτελούς SUV μεσαίου μεγέθους.

Tsuneo Kanasugi

Το ολοκαίνουργιο NX σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σχεδιαστικής κατεύθυνσης για τη Lexus. O Tsuneo Kanasugi, σχεδιαστής του του NX, μίλησε για τη δημιουργική διαδικασία και τις επιδιώξεις της Lexus από την εμφάνιση του πολυτελούς SUV μεσαίου μεγέθους.

Έχετε μιλήσει για ένα νέο κεφάλαιο στη σχεδίαση της Lexus. Πώς αποτυπώνεται αυτό στο νέο NX, ποιες είναι οι βασικές διαφορές από το προηγούμενο μοντέλο;

Εκ πρώτης όψεως, υπάρχει μια σχεδιαστική σχέση μεταξύ του νέου NX και του αρχικού μοντέλου, αλλά η σχεδίαση του έχει ενισχυθεί με πιο έντονες αντιθέσεις, που δίνουν στο αυτοκίνητο ακόμη πιο όμορφη εμφάνιση. Αυτό διακρίνεται στις διαφορετικές εκφράσεις της επιφάνειας στο επάνω και στο κάτω τμήμα των πλαϊνών θυρών. Διατηρήσαμε την avant garde αίσθηση του προηγούμενου NX, αλλά με πιο ώριμο σχεδιασμό. Θέλαμε να δώσουμε πρωτοτυπία στις αναλογίες του, δημιουργώντας την αίσθηση ενός συμπαγούς κομματιού μετάλλου με ελκυστική φόρμα.

Κοιτάζοντας το εξωτερικό του νέου NX, μπορούμε να δούμε τη χαρακτηριστική μάσκα. Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας στον σχεδιασμό ενός νέου «προσώπου» για το NX;

Εξελίξαμε τη μάσκα σύμφωνα με τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Lexus, έτσι ώστε η σχεδίαση του αμαξώματος να προέρχεται στην πραγματικότητα από τη μάσκα, που ενσωματώνεται στο αμάξωμα δίνοντας την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο έχει μια ενιαία, συμπαγή μορφή. Η κάθετη μάσκα βελτιώνει την ψύξη του κινητήρα και τονίζει το μακρύ και κομψό καπό, εκφράζοντας τέλεια τη λειτουργική ομορφιά του αυτοκινήτου.

Τι είδους επίδραση θέλετε να έχει το NX σε όσους το βλέπουν στο δρόμο, αλλά και στον οδηγό και τους επιβάτες του;

Ελπίζουμε ότι η εξωτερική του σχεδίαση θα δώσει μια αίσθηση της οδηγικής απόλαυσης. Έχουμε εξελίξει πολύ τις αναλογίες του NX και τη δυναμική του αίσθηση και είμαι πεπεισμένος ότι το σχέδιο που δημιουργήσαμε έχει εκπληρώσει τους στόχους μας. Για τον οδηγό, σχεδιάσαμε ένα πιλοτήριο που παρέχει εξαιρετική ορατότητα, ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν άνετα και ξεκούραστα καθίσματα. Στο πιλοτήριο του νέου NX εφαρμόσαμε μια πιο διαισθητική σύνδεση με το αυτοκίνητο, ώστε ο οδηγός να μπορεί να επικεντρώνει την προσοχή του στο δρόμο. Χρειάζεται λιγότερη κίνηση των ματιών για να χρησιμοποιήσει τα χειριστήρια ή να πάρει πληροφορίες, κάτι που είναι πιστό στη αρχή μας «χέρια στο τιμόνι, μάτια στο δρόμο».

Για ποια στοιχεία της σχεδίασης του νέου NX είστε περισσότερο περήφανοι;

Για τη σαγηνευτική του φόρμα. Είναι μια νέα προσέγγιση για τη Lexus και ήταν πολύ δύσκολο να εκφράσει. Πιστεύω ότι η επιφάνεια του NX, που συνδυάζει αιχμηρές άκρες με καμπύλες επιφάνειες, δίνει μια αίσθηση της υψηλής ποιότητας και ζεστασιάς. Ξεφύγαμε από τη συμβατική προσέγγιση για να δημιουργήσουμε μια επιφάνεια με ανταύγειες και αντανακλάσεις.

Σε προσωπικό επίπεδο, πώς γίνατε σχεδιαστής αυτοκινήτων και ποιες ιδιότητες πιστεύετε ότι είναι απαραίτητες για είναι ένας σχεδιαστής καλός στη δουλειά του;

Αρχικά, σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός, με στόχο να κάνω καριέρα ως μηχανικός. Ταυτόχρονα, η σημασία του σχεδιασμού είχε αρχίσει να αναδεικνύεται στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Ένιωσα ότι ένας μηχανικός επόμενης γενιάς θα έπρεπε να έχει μια δημιουργική νοοτροπία, σε συνδυασμό με την προσοχή στη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι τα πιο σημαντικά προσόντα ενός σχεδιαστή είναι να μπορεί να αποκτήσει μια γενική εικόνα όλων των προκλήσεων ενός έργου και να εμπνεύσει τους άλλους να εργαστούν δημιουργικά ως ομάδα. Φυσικά, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει η επιδεξιότητα στη σχεδίαση και την οπτικοποίηση.

Για να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να σκεφτείς τα αρχικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Μπορεί να ξεκινά με έμπνευση, αλλά πρέπει να μπορείς να δεις τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να ολοκληρώσεις ένα προϊόν χωρίς να χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς. Μετά, για να φτιάξεις ένα αυτοκίνητο, χρειάζεστε τη βοήθεια πολλών ταλαντούχων ανθρώπων. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για έναν σχεδιαστή να έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με άλλους και να τους εμπνέει να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!