Αυτό είναι το Concept AMG GT XX, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα στην ιστορία της Mercedes-Benz.
Το MotorOne είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει ως το Rottweil της Γερμανίας για να γνωρίσει από κοντά το εντυπωσιακό πρωτότυπο, το οποίο σύμφωνα με την Mercedes-AMG «μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».
Το Concept AMG GT XX σχεδιάστηκε εκ θεμελίων από την Mercedes-AMG. Μαζί του εγκαινιάζεται η νέα και πολυαναμενόμενη πλατφόρμα επιδόσεων AMG.EA. – η οποία γνωρίζουμε πως αργότερα θα κινεί ένα sedan και ένα SUV παραγωγής.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Εξωτερικός σχεδιασμός: Ρετρομοντέρνο design με προτεραιότητα στην αεροδυναμική απόδοση
Το πρωτότυπο μοντέλο μας δίνει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να είναι σχεδιαστικά το αντίπαλο δέος της Porsche Taycan ή του Audi e-tron GT. Ο εξωτερικός σχεδιασμός αναμειγνύει το παρελθόν με το μέλλον της Mercedes-Benz, καθώς υπάρχουν στοιχεία τόσο από το πρωτότυπο C 111 (που παρουσιάστηκε την δεκαετία του ’70) όσο και από το πιο πρόσφατο Vision One-Eleven. To εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα που συναντάμε σε όλα τα πρωτότυπα που προαναφέραμε, κάνει την εμφάνισή του και στο Concept AMG GT XX, καταφέρνοντας φυσικά να μαγνητίσει το βλέμμα.
Στο μπροστινό μέρος, η ειδικά σχεδιασμένη μάσκα διαθέτει στο κέντρο της το αστέρι της Mercedes-Benz. Oι κάθετες γρίλιες είναι χαρακτηριστικές και σε άλλα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας που βρίσκονται τώρα στην παραγωγή. Στις άκρες της μάσκας βρίσκονται δύο φώτα ημέρας, ενώ ακριβώς πάνω της βρίσκονται τα κύρια φωτιστικά σώματα, τα οποία έχουν ενσωματωμένα ηχεία, για να ειδοποιούν τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηχητικών εφέ.
Το καπό – το οποίο καλύπτει ολόκληρο το μπροστινό μέρος – διαθέτει δύο εξαγωγές αέρα, οι οποίες αποβάλλουν την θερμότητα από τα οριζόντια στοιχεία ψύξης. Το μπροστινό splitter δημιουργεί μια «ενσωματωμένη αεροκουρτίνα» που προσφέρει υψηλά επίπεδα αεροδυναμικής άντωσης και, ως αποτέλεσμα, καλύτερο κράτημα στις στροφές υψηλής ταχύτητας με τη λιγότερη δυνατή αντίσταση από τον αέρα.
Κοιτώντας το μοντέλο από το πλάι, ξεχωρίζουν οι φουσκωμένοι θόλοι, οι οποίοι στεγάζουν ένα σετ από πρωτοποριακές ζάντες 21 ιντσών που… κινούνται! Και αυτό γιατί διαθέτουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μοτέρ στο κέντρο τους που κινεί μια σειρά από 5 πτερύγια. Όταν το αυτοκίνητο αισθανθεί ότι τα φρένα υπερθερμαίνονται, τα πτερύγια ανοίγουν για να διευκολύνουν την ροή αέρα και να ψύξουν τους δίσκους. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα πτερύγια παραμένουν κλειστά για να μειώσουν τις αντιστάσεις στους θόλους, επηρεάζοντας θετικά τον αεροδυναμικό σχεδιασμό.
Στα μαρσπιέ εντοπίζουμε μία ακόμα καινοτομία: την νέα «φωτιζόμενη βαφή» της Mercedes-AMG – και ναι, είναι «φωτιζόμενη βαφή», δηλαδή… μπογιά! Οι άνθρωποι της Mercedes-AMG ανέπτυξαν μια ειδική χρωστική ουσία η οποία μπορεί να εκπέμψει φως, αν συνδεθεί σε μια εναλλασσόμενη πηγή ρεύματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα μαρσπιέ του Concept AMG GT XX μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της μπαταρίας κατά την φόρτισή της – ακόμα και αν βρίσκεται πάνω από 30 μέτρα από το αυτοκίνητο. Η τεχνολογία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητα GT3 της Mercedes-AMG.
Στο πίσω μέρος λάμπει με την απουσία του το παρμπρίζ, για λόγους αεροδυναμικής απόδοσης – πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε το Concept AMG GT XX να επιτύχει συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης 0,19 Cd! Στο αμάξωμα ενσωματώνεται και ένα ενεργό αερόφρενο, το οποίο ανασηκώνεται σε περιπτώσεις ισχυρού φρεναρίσματος.
Φυσικά τα βλέμματα εδώ τραβάει το MBUX Fluid Light Panel, το οποίο αποτελείται από επιπρόσθετα φωτιζόμενα στοιχεία, που προβάλλουν μηνύματα στο πίσω μέρος του οχήματος για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Εκεί μπορούν να προβάλλονται και στοιχεία φόρτισης (ταχύτητα, ποσοστό), καθώς και μηνύματα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το όχημα ακινητοποιηθεί απρόσμενα.
Τα φώτα και το κεντρικά τοποθετημένο MBUX Fluid Light Panel πλαισιώνονται από μια επιμήκη εσοχή με κωνικά πλευρικά τοιχώματα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή αίσθηση βάθους.
Εσωτερικό: Με έμφαση στην οικολογική ποιότητα
Το εσωτερικό του Concept AMG GT XX είναι σχεδιαστικά λιτό. Θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο, όμως διαθέτει πολλά στοιχεία πολυτέλειας. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί σε όλα τα πάνελ, αναδεικνύοντας τη μίνιμαλ αισθητική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και στοιχεία που ξεχωρίζουν. Αντί για κεντρική κονσόλα για παράδειγμα, υπάρχουν πορτοκαλί φωτιζόμενα στοιχεία, τα οποία είναι διάφανα και θυμίζουν καλώδια υψηλής τάσης.
Ο οδηγός αντικρίζει μπροστά του ένα τιμόνι τύπου Formula 1, ενώ μια οθόνη 10,25 ιντσών φροντίζει για την προβολή πληροφοριών οδήγησης, όπως η ταχύτητα του οχήματος. Στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη για το infotainment 14 ιντσών, η οποία έχει ελαφριά κλίση προς τον οδηγό. Σημειώστε επίσης ότι το ταμπλό του Concept AMG GT XX δεν χρησιμοποιείται απλώς ως βάση για όργανα και οθόνες, αλλά αποτελεί δομικό στοιχείο του σασί του αυτοκινήτου!
Για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Mercedes-Benz έχει ξεκινήσει μια τεχνολογική πρόκληση. Στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε εξαρτήματος και υλικού. Όλα εξετάζονται προσεκτικά για να μειωθούν οι εκπομπές CO2, να αυξηθεί η χρήση ανακυκλωμένων υλικών και να υποστηριχθεί η κυκλική οικονομία. Η πρόκληση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία των πιο βιώσιμων λύσεων για μαζική παραγωγή, ενσωματώνοντας βιωσιμότητα και πολυτέλεια.
Συνολικά η Mercedes-Benz εστιάζει ολοένα και περισσότερο στη χρήση δευτερογενών υλικών και ανανεώσιμων πρώτων υλών στα οχήματά της. Τα καθίσματα κατασκευάζονται από παλιά λάστιχα, που προέρχονται από τους αγώνες GT3. Τα χρησιμοποιημένα ελαστικά θρυμματίζονται και στην συνέχεια περνούν από μια ειδική κατεργασία που μετατρέπει τα θρύμματα σε έλαιο, το οποίο στη συνέχεια πολυμερίζεται.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία του «Biotech Leather», ενός συνθετικού υλικού το οποίο έχει την ίδια αίσθηση με το δέρμα αλλά είναι 2 φορές πιο ισχυρό και πλήρως οικολογικό. Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπως στο Concept AMG GT XX, η Mercedes-AMG μείωσε το πάχος της στρώσης του υλικού από τα 1,3 χιλιοστά του κανονικού δέρματος σε μόλις 0,8, μειώνοντας έτσι και το βάρος της συνολικής κατασκευής του καθίσματος.
Μιας και αναφέρουμε τα καθίσματα… αυτά είναι… εκτυπωμένα! Η Mercedes-AMG αντικατέστησε τα αφρώδη υλικά με μια νέα θερμοπλαστική ουρεθάνη, η οποία εκτυπώνεται σε μια κυψελοειδή μορφή, συνθέτοντας έτσι το υλικό απορρόφησης. Αυτό επιτρέπει, εκτός από περαιτέρω μείωση του βάρους, και την δυνατότητα εξατομίκευσης, καθώς ο κάθε οδηγός μπορεί να «εκτυπώσει» το κάθισμα στις διαστάσεις του σώματός του!
Οι κλωστές στις ραφές αλλά και σε άλλες υφασμάτινες επενδύσεις κατασκευάζονται από βιολογικό μετάξι. Αυτό δημιουργείται εργαστηριακά, από το DNA ενός μόλις μεταξοσκώληκα το οποίο ενσωματώνεται σε βακτήρια, επηρεάζοντας της πρωτεΐνες τους. Το αποτέλεσμα είναι πως το ύφασμα που παράγεται έχει την μοριακή δομή του μεταξιού, όπως και την αίσθηση, όμως δημιουργείται πιο εύκολα και οικολογικά, εξαλείφοντας την ανάγκη για σηροτροφία.
Είναι αλήθεια πως δύσκολα τα τεχνητά υλικά μπορούν να μιμηθούν πειστικά την αίσθηση των πραγματικών υλικών όπως το δέρμα και το μετάξι. Εν προκειμένω όμως η καμπίνα αποπνέει έναν premium χαρακτήρα, στον οποίο μόνο… βυρσοδέψης θα καταλάβει τη διαφορά. Η ποιότητα είναι κορυφαία και φαίνεται πως τα μυαλά που εργάστηκαν για την δημιουργία των υλικών δούλεψαν υπερωρίες, με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Σύστημα κίνησης: 1.360 ίπποι, φόρτιση σε μόλις 5 λεπτά!
Όταν οι άνθρωποι της Mercedes-AMG ξεκίνησαν να αναλύουν το σύστημα κίνησης η λέξη που συχνά έβγαινε από το στόμα τους ήταν «επαναστατικό». Είναι η αλήθεια πως ο όρος χρησιμοποιείται συχνά, ακόμα και σε περιπτώσεις που πιθανώς να μην ισχύει απόλυτα, όμως φαίνεται πως η νέα πλατφόρμα AMG.EA έχει σχεδιαστεί ώστε πράγματι να είναι «επαναστατική».
Ξεκινάμε από τα «βασικά»: Υπάρχουν 3 ηλεκτροκινητήρες – ένας για τον μπροστινό άξονα και δύο για τον πίσω. Κατασκευάζονται σε συνεργασία με την YASA και είναι τεχνολογίας axial flux (αξονικής ροής). Σε αντίθεση με τους ηλεκτροκινητήρες radial flux (ακτινικής ροής) που συναντάμε στα περισσότερα αυτοκίνητα παραγωγής, ο κινητήρας της YASA έχει το 1/3 του όγκου, παράγοντας την διπλάσια ροπή και την τριπλάσια (!) ισχύ, ενώ μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες ισχύος για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Η ισχύς του συνόλου υπολογίζεται στους 1.360 ίππους, εκτοξεύοντας το πρωτότυπο στην τελική ταχύτητα των 360 χλμ./ώρα.
Τα ηλεκτρικά μέρη των μοτέρ τοποθετούνται στον πυρήνα του συστήματος κίνησης, όπως και το διαφορικό, δημιουργώντας έτσι μια ιδιαιτέρως συμπαγή μονάδα, την οποία η Mercedes-AMG αποκαλεί High Performance Electric Drive Unit (HP.EDU). Ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί περισσότερο ενισχυτικά, προσφέροντας επιπρόσθετη πρόσφυση όταν αυτή χρειάζεται. Όταν αυτός δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να αποσυνδεθεί από το σύνολο, μειώνοντας τις απώλειες κατά την πορεία ή την χαλαρή οδήγηση, ενώ συνδέεται ξανά όταν χρειάζεται να γίνει ανάκτηση ενέργειας.
Η μπαταρία που παρέχει ενέργεια στους ηλεκτροκινητήρες είναι εξίσου εντυπωσιακή. Αποτελείται από ξεχωριστά δομημένα κελιά, τα οποία είναι ψηλά και λεπτά στην κατασκευή τους. Ο λεπτός πυρήνας τους μπορεί εύκολα να αποβάλλει την θερμότητά του. Η χημική σύσταση NCMA των κελιών (νικέλιο – κοβάλτιο – μαγγάνιο – αλουμίνιο) δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τo Concept AMG GT XX και προσφέρει υψηλή πυκνότητα ενέργειας.
Όλα τα κελιά (συνολικά πάνω από 3.000 στον αριθμό) ψύχονται άμεσα, καθώς εδράζουν σε ένα ειδικό, μη αγώγιμο έλαιο, το οποίο, σε συνδυασμό με την αλουμινένια κατασκευή της μπαταρίας απομακρύνει ταχύτατα την θερμότητα. Υπάρχουν επίσης αντλίες που κυκλοφορούν το έλαιο, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο γρήγορη ψύξη.
Το σύστημα λειτουργεί σε τάση «μεγαλύτερη των 800V», με το ακριβές νούμερο να παραμένει μυστικό για την ώρα. Γνωρίζουμε όμως ότι η αρχιτεκτονική αυτή θα επιτρέπει ταχύτατες φορτίσεις, με την Mercedes-AMG να αναφέρει ότι μπορεί να αποκτήσει έως και 400 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά. Τα νούμερα αυτά συγκρίνονται πλέον με τους χρόνους ανεφοδιασμού ενός συμβατικού θερμικού αυτοκινήτου.
Είναι εντυπωσιακό μάλιστα να αναφέρουμε πως όταν ρωτήσαμε τους ανθρώπους της Mercedes-AMG για την συνολική αυτονομία του συνόλου, αυτοί απάντησαν πως δεν επικεντρώθηκαν εκεί, καθώς οι ταχύτητες φόρτισης είναι τόσο γρήγορες που «δεν χρειαζόταν» απαραίτητα μεγάλη αυτονομία, αφού η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί σε χρόνο… ανεφοδιασμού καυσίμου.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω έρχονται με έναν… αστερίσκο. Οι εξωφρενικές ταχύτητες φόρτισης (που φτάνουν τα 850 kW στα 1.000 αμπέρ) χρειάζονται νέους, πανίσχυρους φορτιστές, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από την Mercedes-Benz σε συνεργασία με την Alpitronic – μια από τις κορυφαίες εταιρείες φορτιστών στην Ευρώπη. Αυτοί θα είναι διαθέσιμοι στην αγορά το 2026, όμως θα χρειαστεί πολύς παραπάνω καιρός για να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του οδικού δικτύου.
Τελικά;
Η Mercedes-AMG δεν παρουσίασε ένα ακόμα πρωτότυπο μοντέλο. Το Concept AMG GT XX είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά το μέλλον, όχι μόνο της Mercedes-AMG αλλά και της Mercedes-Benz και (γιατί όχι;) και όλης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακούγεται υπερβολικό; Σκεφτείτε πως πριν 15 χρόνια τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πραγματικά ελάχιστα και συχνά με πολύ περιορισμένες αυτονομίες. Η εξέλιξή τους έως σήμερα τα έκανε μια καλή εναλλακτική χωρίς πολλούς συμβιβασμούς.
Φανταστείτε, επομένως, σε 10 χρόνια από τώρα, πώς θα είναι το τοπίο της αυτοκίνησης όταν η τεχνολογία που σήμερα φαντάζει «εξωτική» θα είναι «η καθημερινότητά μας». Το βήμα έχει δοθεί από σήμερα και ο ανταγωνισμός θα ακολουθήσει, στο όνομα της «πράσινης» κινητικότητας. Και ίσως τότε, κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, θα θεωρούμε το Concept AMG GT XX ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα της εποχής του, ως το αυτοκίνητο που, όπως είχαν πει οι άνθρωποι της Mercedes-AMG, «μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».