Η ανάγκη για μπαταρίες απαιτεί συνέργειες

Volvo Car Group και Northvolt θα συνεργαστούν πάνω στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών

Η ανάγκη για μπαταρίες απαιτεί συνέργειες

Volvo Car Group και Northvolt θα συνεργαστούν πάνω στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών

Η Volvo Car Group σκοπεύει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την κορυφαία σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt, για την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών, οι οποίες θα είναι περισσότερο βιώσιμες αλλά και ειδικά προσαρμοσμένες στην επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων των Volvo και Polestar.

Ως πρώτο βήμα, η Volvo Car Group και η Northvolt στοχεύουν στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία, του οποίου η λειτουργία θα ξεκινήσει το 2022. Το κέντρο προορίζεται να βασιστεί στην τεχνογνωσία και των δύο εταιριών με σκοπό την παραγωγή μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας.

Το κοινό αυτό εγχείρημα θα έχει αποτέλεσμα την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού υπερ-εργοστασίου, που θα έχει δυναμικότητα έως και 50 gigawatt hours (GWh) ετησίως. Το νέο αυτό εργοστάσιο, που σχεδιάζεται να τροφοδοτείται από 100% καθαρή ενέργεια, αναμένεται να απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. Η τοποθεσία του δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ενώ η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026.

Συν τοις άλλοις, μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας, η Volvo Cars έχει βάλει ως στόχο το 50% των πωλήσεών της να αφορούν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ έως το 2030 έχει ως σκοπό την πώληση μόνο αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με τη συνδρομή της Northvolt, η Volvo Car Group μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που οφείλεται στην προμήθεια μπαταριών αλλά και στην παραγωγή των μελλοντικών αυτοκινήτων της.

“Συνεργαζόμενοι με τη Northvolt θα εξασφαλίσουμε μία προμήθεια υψηλής ποιότητας όσον αφορά τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητά», δήλωσε ο Hakan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Group. «Η στενή συνεργασία με τη Northvolt θα μας επιτρέψει επίσης να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στην εσωτερική ανάπτυξη”.

Το πρώτο αυτοκίνητο που θα διαθέτει στοιχεία μπαταρίας που αναπτύχθηκαν μέσω της κοινής αυτής επιχείρησης, θα είναι ο ηλεκτρικός διάδοχος του μοντέλου XC60, το οποίο έχει και την πρωτιά στις πωλήσεις της φίρμας.

«Η Volvo Cars και η Polestar είναι ηγέτες της βιομηχανίας όσον αφορά τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή. Και οι δύο στοχεύουμε στην ανάπτυξη και παραγωγή των πιο βιώσιμων κυψελών μπαταριών στον κόσμο», δήλωσε ο Peter Carlsson, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Northvolt. «Είμαστε περήφανοι που γίνουμε ο αποκλειστικός τους συνεργάτης για την παραγωγή κυψελών μπαταριών, στην Ευρώπη»

Η συνεργασία με τη Northvolt είναι καταλυτικής σημασίας για τη Volvo Cars, ώστε να γίνει ηγέτης στην κατηγορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων premium. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της εσωτερικής ανάπτυξης της Volvo Car Group.

Για την Polestar αποτελεί μία ακόμη ώθηση στις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές φιλοδοξίες της και υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στο έργο Polestar 0, που στοχεύει στην ουδετεροποίηση του άνθρακα, έως το 2030.

«Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς των κυψελών των μπαταριών, θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε μπαταρίες ειδικά για τους οδηγούς των Volvo και Polestar», πρόσθεσε ο Henrik Green, επικεφαλής τεχνολογίας της Volvo Cars.

«Η συνεργασία με τη Northvolt είναι ένα σημαντικό βήμα για το βιομηχανικό μας δίκτυο καθώς προχωράμε προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, έως το 2030», δήλωσε ο Javier Varela, επικεφαλής των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. «Οι μπαταρίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και συνεργαζόμενοι με τη Northvolt διασφαλίζουμε μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική παραγωγή βιώσιμων μπαταριών στην Ευρώπη».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!