Στα 1.000 χλμ. το ρεκόρ αυτονομίας για αυτοκίνητο υδρογόνου (video)

Αυτή τη φορά είναι το Toyota Mirai που βάζει το όνομά του δίπλα στο ρεκόρ

Στα 1.000 χλμ. το ρεκόρ αυτονομίας για αυτοκίνητο υδρογόνου (video)

Αυτή τη φορά είναι το Toyota Mirai που βάζει το όνομά του δίπλα στο ρεκόρ

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα ηλεκτρικά, λόγω της υψηλής τιμής τους και – κυρίως – του περιορισμένου δικτύου ανεφοδιασμού. Πάντως η τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell) θεωρείται ότι θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο της αυτοκίνησης.

Λίγο καιρό μετά τα 887,5 χλμ. που διένυσε χωρίς ανεφοδιασμό το Hyundai NEXO, η Toyota ανακοίνωσε ότι κατέρριψε το ρεκόρ αυτονομίας με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ υδρογόνου, με το Mirai να διανύει 1.003 χλμ. Το ταξίδι του μεγάλου sedan ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 26 Μαΐου από το σταθμό υδρογόνου HYSETCO στο Orly της Γαλλίας.

Οδηγούμε το νέο Toyota Mirai

Το Mirai κινήθηκε σε δημόσιους δρόμους, νότια του Παρισιού και στις περιοχές Loir-et-Cher και Indre-et-Loire, ενώ η διανυθείσα απόσταση και η κατανάλωση πιστοποιήθηκαν από ανεξάρτητη αρχή. Για την επίτευξη του ρεκόρ οι οδηγοί υιοθέτησαν οικολογικό τρόπο οδήγησης, χωρίς όμως ειδικές τεχνικές που δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από καθημερινούς οδηγούς.

Κατά την επίτευξη του ρεκόρ χρησιμοποιήθηκε πράσινο υδρογόνο, με την μέση κατανάλωση καυσίμου να είναι 0,55 κιλά/100 χλμ. Το Mirai έχει δυνατότητα αποθήκευσης 5,6 κιλών υδρογόνου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!