Ηλεκτροκίνηση στο έδαφος και τον αέρα! (video)

Το Skoda Enyaq iV και το ηλεκτρικό αεροπλάνο Pipistrel Velis Electro δείχνουν το μέλλον των ταξιδιών με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ηλεκτροκίνηση στο έδαφος και τον αέρα! (video)

Το Skoda Enyaq iV και το ηλεκτρικό αεροπλάνο Pipistrel Velis Electro δείχνουν το μέλλον των ταξιδιών με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η Skoda δείχνει το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον των ταξιδιών στη γη και στον ουρανό, βάζοντας το νέο Enyaq iV απέναντι στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο. Το Pipistrel Velis Electro βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της ηλεκτρικής αεροπορίας. Προς το παρόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν μόλις δύο τέτοια αεροπλάνα, ωστόσο πιστεύεται ότι σύντομα εκατοντάδες ίδια θα αλλάξουν την εικόνα της βιώσιμης αεροπορίας.

Με αυτονομία έως και 532 χιλιόμετρα, χάρη στην μπαταρία 82 kWh και την εξαιρετική αεροδυναμική σχεδίασή του, το πενταθέσιο Enyaq iV αφήνει πίσω το άγχος της αυτονομίας. Από την άλλη μεριά το Velis Electro παρέχει 45 λεπτά πτήσης που αντιστοιχούν σε περίπου 200 χιλιόμετρα σε απόσταση. Χωρίς περιορισμούς από τα όρια ταχύτητας, ο κινητήρας 60 kW του αεροπλάνου μπορεί να μετακινήσει δύο επιβάτες με μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ/ώρα.

Και τα δύο υπερέχουν, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα, στον τομέα της οικονομίας. Μια ώρα πτήσης με το Pipistrel κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα συμβατικό αεροσκάφος θα ήταν έως 95 ευρώ σε καύσιμα. Το Enyaq iV είναι εξίσου οικονομικό, με μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων να κοστίζει περίπου 2 ευρώ, ενώ ένα SUV με κινητήρα εσωτερικής καύσης χρειάζεται περίπου 13 ευρώ για την ίδια απόσταση.

Αυτή η οικονομία είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών μεταφορών. Πέρα από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και τα δύο μέσα μεταφοράς κάνουν σημαντικά λιγότερο θόρυβο και απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Η μείωση των ντεσιμπέλ δεν ωφελεί μόνο επιβάτες τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο θόρυβος είναι ο δεύτερος πιο επιβλαβής περιβαλλοντικός παράγοντας μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορούν να μειώσουν την ηχορύπανση πάνω από 50% σε σύγκριση με τα συμβατικά και, παρότι το Pipistrel είναι ελαφρώς πιο θορυβώδες (περίπου 60 ντεσιμπέλ έναντι 40 του ENYAQ iV), εξακολουθεί εκπέμπει τη μισή ένταση θορύβου σε σύγκριση με ένα συμβατικό αεροσκάφος.

Η αεροπορία είναι αρκετά πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αεροπλάνα μικρών αποστάσεων με χωρητικότητα έως 200 επιβάτες δεν προβλέπεται να είναι εμπορικά βιώσιμα πριν τουλάχιστον άλλα 10-20 χρόνια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!