Μητσοτάκης: Σταματά το 2030 η πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και diesel!

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση της χώρας μας στην ηλεκτροκίνηση

Μητσοτάκης: Σταματά το 2030 η πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και diesel!

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση της χώρας μας στην ηλεκτροκίνηση

Τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια του κλιματικού νόμου, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι είτε ηλεκτρικά είτε άλλης τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών ρύπων (π.χ. υδρογόνου). Το ίδιο θα ισχύει και για τα ενοικιαζόμενα οχήματα στη χώρα μας.

Επίσης, ανέφερε ότι από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης, diesel, υβριδικά, plug-in υβριδικά). “Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί”, ανέφερε σχετικά.

Η απόφαση αυτή επιταχύνει την μετάβαση της Ελλάδας στην ηλεκτροκίνηση, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει το 2030 το 1/3 των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται να είναι αμιγώς ηλεκτρικά και όχι το σύνολό τους.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού: “Η πράσινη πολιτική για την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα. Αυτή θα γίνει καλύτερη διότι στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνουμε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παραδείγματος χάρη, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί. Είναι άλλωστε πρωτοβουλίες στις οποίες πλέον ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονομώ», όπως και η γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές.

Αύριο θα βρεθώ στη Χάλκη, θα έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω την πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Κάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους”.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!