Συμμαχία Stellantis και LG για την παραγωγή μπαταριών

Σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινοπραξία για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου στη Bόρεια Αμερική

Συμμαχία Stellantis και LG για την παραγωγή μπαταριών

Σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινοπραξία για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου στη Bόρεια Αμερική

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 – έχοντας ετήσια παραγωγική δυνατότητα 40 gWh – αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στη Βόρεια Αμερική ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών, από τις Stellantis και LG Energy Solution. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης με στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας, η οποία θα παράγει στοιχεία μπαταριών και μπαταρίες. Πρόθεση των δύο Ομίλων είναι η κοινοπραξία να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Stellantis έως το 2030 το 40% των πωλήσεων της στις ΗΠΑ να αφορά σε εξηλεκτρισμένα μοντέλα.

Με προγραμματιζόμενη έναρξη της λειτουργίας της το πρώτο τρίμηνο του 2024, η νέα μονάδα παραγωγής στοχεύει να έχει ετήσια παραγωγή 40 γιγαβατώρες (gWh). Οι μπαταρίες που θα παράγονται θα εφοδιάζουν τα εργοστάσια συναρμολόγησης της Stellantis στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, για την παραγωγή αυτοκινήτων νέας γενιάς, από plug-in υβριδικά μοντέλα έως αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται από τις διάφορες μάρκες του Ομίλου. Η νέα ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επένδυσης ύψους 229 εκ. δολαρίων στα εργοστάσια χύτευσης και συστημάτων μετάδοσης του συγκροτήματος Kokomo, η οποία θα επιτρέψει την παραγωγή της 4ης γενιάς του αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων που εφοδιάζει εκτός των άλλων τα νέα plug-in hybrid, Jeep Wrangler 4xe και Grand Cherokee 4xe.

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της εφαρμογής του επιθετικούς πλάνου εξηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανακοινώσαμε στην εκδήλωση EV Day τον περασμένο Ιούλιο», ανέφερε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Με αυτή την εξέλιξη δημιουργούμε το επόμενο “gigafactory” της Stellantis, το οποίο θα μας επιτρέψει να πετύχουμε την –κατά το ελάχιστο- συνολική παραγωγική χωρητικότητα των 260 gWh μέχρι το 2030. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έχουν συμμετοχή σε αυτό το στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα. Μαζί θα οδηγήσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία με κορυφαία αποδοτικότητα και θα προσφέρουμε εξηλεκτρισμένα οχήματα που θα συναρπάζουν».

Stellantis: Αυτοκίνητα με αυτονομία έως 800 χλμ. με μία φόρτιση

«Η δημιουργία μιας κοινοπραξίας με την Stellantis αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την πολύχρονη συνεργασία μας», δήλωσε ο Jong-hyun Kim, Πρόεδρος και CEO της LG Energy Solution. «Η LGES θα αποτελέσει έναν προμηθευτή λύσεων στον τομέα των μπαταριών για τους πελάτες μας στη συγκεκριμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες παραγωγής της».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών στα εξηλεκτρισμένα οχήματα ξεκινά το 2014, όταν η LG Energy Solution (τότε LG Chem) επιλέχθηκε από τη Stellantis (τότε Fiat Chrysler Automobiles) για την προμήθεια συστημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου (lithium-ion) για το Chrysler Pacifica Hybrid, το πρώτο εξηλεκτρισμένο minivan στον κόσμο. Με τη νέα ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Η Stellantis στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, με στόχο να είναι 30% πιο αποδοτική σε σχέση με τον μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η διαδικασία για την επιλογή της τοποθεσίας της νέας εγκατάστασης βρίσκεται υπό αξιολόγηση και περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. Η δημιουργία της νέας καινοτόμου μονάδας παραγωγής, αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η συμφωνία υπόκειται στη έγκριση των τελικών εγγράφων και όρων, καθώς και των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!