Ανανέωση για το επιτυχημένο Ford Kuga

H Ford ανανέωσε το Ford Kuga με τις βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν μια νέα εξωτερική σχεδίαση, και την προσθήκη της σκληροτράχηλης έκδοσης Active για πρώτη φορά.

Ανανέωση για το επιτυχημένο Ford Kuga

H Ford ανανέωσε το Ford Kuga με τις βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν μια νέα εξωτερική σχεδίαση, και την προσθήκη της σκληροτράχηλης έκδοσης Active για πρώτη φορά.

Το νέο Ford Kuga εισάγει μια νέα σχεδίαση τόσο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του D-SUV, με κάθε έκδοση να προσφέρει μια πιο ξεχωριστή εμφάνιση και μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, λανσάρεται για πρώτη φορά η νέα έκδοση Active, η οποία διαθέτει πιο στιβαρό στυλ και τεχνικές αναβαθμίσεις που παρέχουν πρόσθετη ευελιξία.

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στον αισθητικό τομέα. To σύστημα κίνησης του Kuga Plug-In Hybrid, το PHEV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις. Τόσο το PHEV όσο και το τετρακίνητο  Kuga Hybrid AWD (FHEV) επωφελούνται τώρα από έναν μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα και ένα αναβαθμισμένο power-split αυτόματο κιβώτιο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη όσον αφορά τις επιδόσεις και την ικανότητα ρυμούλκησης.

Η PHEV έκδοση του Kuga διαθέτει βενζινοκινητήρα 2,5 λίτρων και μπαταρία 14,4 kWh, με συνδυαστική απόδοση 243 ίππων. Οι πιστοποιημένες εκπομπές CO2 είναι 20-28 γρ./χλμ. WLTP και η κατανάλωση καυσίμου 0,9-1,2 λτ./100 χλμ., ενώ η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία ανέρχεται σε 60-69 χλμ.

Το Kuga Plug-In Hybrid επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα, σχεδόν 2 δλ. ταχύτερα από πριν. Διαθέτει επίσης τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) για αυτόματη μετάβαση σε ηλεκτρική λειτουργία μηδενικών εκπομπών όταν εισέρχεται σε περιβαλλοντικές ζώνες.

Το Kuga Hybrid διαθέτει αυτοφορτιζόμενο σύστημα κίνησης FHEV με δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδόσεις, με κίνηση στους εμπρός ή σε όλους τους τροχούς μέσω του συστήματος Ford Intelligent All-Wheel Drive. To σύνολο εξασφαλίζει τιμές εκπομπών CO2 121-146 γρ./χλμ. (WLTP) και κατανάλωση καυσίμου 5,3-6,4 λτ./100 χλμ. Η αυτονομία του Kuga Hybrid φτάνει έως και τα 900 χλμ. με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Το προηγμένο υβριδικό σύστημα του μοντέλου είναι σε θέση να εξασφαλίσει έως 64% αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση στην πόλη.

Τόσο το Kuga Plug-In Hybrid όσο και το τετρακίνητο Kuga Hybrid AWD προσφέρουν την καλύτερη στην κατηγορία τους ικανότητα ρυμούλκησης, αυξημένη περισσότερο από 30%, για να φτάσει τα 2.100 κιλά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επιλέξουν την έκδοση με τον βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων EcoBoost, ο οποίος προσφέρει απόδοση 150 ίππων, με κατανάλωση 6,3-7,2 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 144-163 γρ./χλμ.

Εμφάνιση

Το νέο SUV ξεχωρίζει για τη νέα εμπρός όψη του, με την τολμηρή σχεδίαση της μάσκας να πλαισιώνεται από μια μπάρα φώτων LED, που εκτείνεται σε όλο το πλάτος και καταλήγει στους νέους full LED προβολείς. Το μπλε οβάλ σήμα της Ford δεσπόζει τώρα στο κέντρο της μάσκας, ενώ χαρακτηριστικό είναι επίσης το φουσκωμένο καπό και οι έντονες ακμές του.

Η νέα σχεδίαση των πίσω φωτιστικών σωμάτων, που θυμίζει ανεστραμμένο μπαστούνι του χόκεϊ, συμπληρώνει τη συνολική αισθητική, ενώ η χαρακτηριστική πινελιά είναι ένα προστατευτικό στοιχείο χαμηλά στον πίσω προφυλακτήρα στο χρώμα του πάγου. Ο νέος διαχύτης αέρα και η απουσία λαβής για τη θύρα χώρου αποσκευών ολοκληρώνουν τη λιτή εμφάνιση.

Τεχνολογία

Στο εσωτερικό κυριαρχούν η πρακτικότητα και η άνεση, με ένα απέριττο περιβάλλον που διαθέτει λιγότερους φυσικούς διακόπτες, μειώνοντας την διάσπαση της προσοχής του οδηγού. Το κορυφαίο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4 της Ford χρησιμοποιεί διπλάσια υπολογιστική ισχύ σε σχέση με το απερχόμενο Kuga. Η κεντρική οθόνη αφής 13,2” υποστηρίζεται από έναν νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων TFT 12,3”, ο οποίος είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

Όλες οι εκδόσεις του νέου Kuga διαθέτουν ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto και δυνατότητα σύνδεσης δύο smartphone, με μόντεμ 5G για εξαιρετικά γρήγορη συνδεσιμότητα και απρόσκοπτο streaming. Το νέο Kuga διαθέτει επίσης ενσωματωμένη ψηφιακή βοηθό Alexa, που επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν ερωτήσεις ή να δίνουν εντολές χωρίς συνδεδεμένο smartphone.

Πρακτικότητα

Όσον αφορά την πρακτικότητα, τα πίσω καθίσματα μετακινούνται σε μια διαδρομή 140 χλστ. και να προσφέρουν πάνω από 1 μέτρο χώρο για τα πόδια των επιβατών της δεύτερης σειράς ή έως και 553 λίτρα χώρο αποσκευών.

Έκδοση Active

Στο εσωτερικό, το Kuga Active διακρίνεται από το λογότυπο Active στις μοναδικές επενδύσεις των καθισμάτων και τα πατάκια, ενώ ο πίνακας οργάνων και οι επενδύσεις των θυρών φέρουν διακοσμητικά από βουρτσισμένο σκούρο ξύλο με ματ φινίρισμα. Η έκδοση Active X διαθέτει επίσης επενδύσεις Sensico και neo-suede στα καθίσματα άνεσης που ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και μπορούν να ρυθμίζονται σε 18 κατευθύνσεις.

Οι νέες εκδόσεις Kuga Active Hybrid και EcoBoost έχουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 10 χλστ. εμπρός και 5 χλστ. πίσω, για κίνηση σε εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ η πρόσθετη λειτουργία οδήγησης με την ονομασία Trail μεταβάλλει την απόκριση του γκαζιού και του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης ώστε ο οδηγός να μπορεί να ελέγχει πιο αποτελεσματικά το αυτοκίνητο σε μαλακές επιφάνειες όπως η άμμος και η λάσπη.

Έκδοση Titanium

Με τη σειρά του, το Kuga Titanium διακρίνεται για τα κάθετα στοιχεία της εμπρός μάσκας, τις οριζόντιες μπάρες στο κάτω μέρος της, τα λεπτά κάθετα φώτα ομίχλης. Μια χρωμιωμένη μπάρα που βρίσκεται χαμηλότερα τονίζει το πλάτος του νέου Ford Kuga και συνδυάζεται με επένδυση χρωμίου για τα πλαϊνά παράθυρα, προσδίδοντας στην έκδοση Titanium μια ιδιαίτερα κομψή αλλά και διακριτική συγχρόνως ποιότητα.

Έκδοση ST-Line X

Το Kuga ST-Line Χ διαθέτει μια μοναδική σχεδίαση στο εμπρός μέρος, με μεγαλύτερη μάσκα σε στυλ «καρχαρία» και μια διακριτική κάτω αεροτομή στον προφυλακτήρα, που τονίζει τον πιο σπορ χαρακτήρα. Επιπλέον, διαθέτει πρόσθετα στοιχεία στο χρώμα του αμαξώματος, όπως οι κάτω προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, οι πλαϊνές ποδιές και το κάτω στοιχείο του διαχύτη. Τέλος, το κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα είναι διακοσμημένο με χρωμιωμένες λεπίδες, ενώ χαρακτηριστικές επίσης είναι τόσο οι κόκκινες δαγκάνες φρένων όσο και τα μαρσπιέ που φέρουν το λογότυπο ST-Line X.

Η ανανεωμένη παλέτα εξωτερικών χρωμάτων περιλαμβάνει το νέο ζωηρό Desert Island Blue και το πολυτελές Bursting Green, μαζί με τα Agate Black, Solar Silver, Frozen White και Lucid Red, ενώ πέντε νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου αναδεικνύουν το φρέσκο στυλ του νέου Kuga.

Υποστήριξη οδηγού

Το διαθέσιμο Driver’s Assistance Pack αυξάνει τις τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού. Μια αναβαθμισμένη έκδοση του Adaptive Cruise Control με Stop & Go περιλαμβάνει τώρα Predictive Speed Assist, το οποίο ενσωματώνει τη δυνατότητα προσαρμογής της ταχύτητας του αυτοκινήτου σε στροφές, κυκλικούς κόμβους και κατά την είσοδο ή την έξοδο από τους αυτοκινητόδρομους, καθώς και τη μείωση της ταχύτητας για άλλα οχήματα και αλλαγές ορίων ταχύτητας.

Το Intersection Assist παρακολουθεί τον δρόμο μπροστά για την περίπτωση που κινούνται οχήματα σε παράλληλες λωρίδες. Μία διαθέσιμη κάμερα surround-view 360 μοιρών παρέχει πανοραμική θέα πάνω από το όχημα. Το Corner View κάνει ζουμ σε όποια γωνία του οχήματος επιλεγεί, ιδανικό για ελιγμούς κοντά σε κράσπεδο ή έναν τοίχο γκαράζ. Το Offset View δίνει μια μεγεθυμένη προβολή του εμπρός ή του πίσω μέρους του αυτοκινήτου με τα ίχνη των ελαστικών να εμφανίζονται στην εικόνα.

Μια νέα προσθήκη είναι το σύστημα Reverse Brake Assist, το οποίο βασίζεται στη λειτουργικότητα του Cross Traffic Alert για να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ελιγμών οπισθοπορείας. Ομοίως, το Rear Cross Traffic Braking μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα που κινούνται, όπως πεζούς, δικυκλιστές ή οχήματα, και θα ενεργοποιήσει τα φρένα εάν κριθεί απαραίτητο.

Το νέο Kuga θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας και θα πωλείται από τον Ιανουάριο του 2024.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!