Η BMW προδιαγράφει το μέλλον με την Vision Neue Klasse

Το πρωτότυπο concept car BMW Vision Neue Klasse παρουσιάζει μια νέα πλατφόρμα και μια νέα σχεδιαστική κατεύθυνση την οποία πρόκειται να ακολουθήσει η επόμενη γενιά της Σειράς 3.

Η BMW προδιαγράφει το μέλλον με την Vision Neue Klasse

Το πρωτότυπο concept car BMW Vision Neue Klasse παρουσιάζει μια νέα πλατφόρμα και μια νέα σχεδιαστική κατεύθυνση την οποία πρόκειται να ακολουθήσει η επόμενη γενιά της Σειράς 3.

Η BMW παρουσίασε τo concept car Vision Neue Klasse, το οποίο προδιαγράφει τη μελλοντική πορεία της Σειράς 3. Πρόκειται για επίδειξη των χαρακτηριστικών που θα έρθουν από τη βαυαρική μάρκα στο μέλλον, με ένα μοντέλο έτοιμο για παραγωγή, που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Neue Klasse της BMW και θα ξεκινήσει να παράγεται από το 2025 ως αμιγώς ηλεκτρικό sedan παρομοίου μεγέθους με τη Σειρά 3.

Η εμφάνιση του νέου concept αποτελεί εξέλιξη του αυτοκινήτου επίδειξης i Vision Dee που έκανε το ντεμπούτο του στη φετινή έκθεση Consumer Electronics Show και διαθέτει παρόμοια σχεδιαστική προσέγγιση και τεχνολογία. Το Vision Neue Klasse είναι ένα χαμηλό, φαρδύ αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί «phygital» εικονίδια για την πιο πρόσφατη ερμηνεία της BMW στην παραδοσιακή μάσκα νεφρών και τα διπλά φωτιστικά σώματα, που αποτελούν σήμα κατατεθέν.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία E-Ink, αυτά τα εικονίδια μπορούν να προβάλλουν κινούμενα σχέδια και άλλα μηνύματα, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας για τη Vision Neue Klasse διαθέτει δυνατότητα τρισδιάστασης αναπαράστασης για να δίνει στα πάνελ την αίσθηση του βάθους. Τα πάνελ E-Ink υπάρχουν επίσης κάτω από το τζάμι των παραθύρων, επιτρέποντας την ψηφιακή απεικόνιση άλλων κλασικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της BMW, όπως η διαμόρφωση Hofmeister, ενώ πιο χαμηλά στο αμάξωμα, οι γυαλιστερές μαύρες περιοχές είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά.

Το ρύγχος καρχαρία εξισορροπείται από ένα τετραγωνισμένο πίσω μέρος, με την κλασική σχεδίαση τριών όγκων και τις αναλογίες του sedan του Vision Neue Klasse να είναι «τόσο προοδευτικές που μοιάζει σαν να παραλείψαμε μια γενιά μοντέλων», σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού του ομίλου BMW, Adrian van Hooydonk. Οι αεροδυναμικές ζάντες 21 ιντσών είναι εμπνευσμένες από τον κλασικό σχεδιασμό της BMW για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, με σταυρωτές ακτίνες.

Η BMW έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι τα νέα της μοντέλα θα διαθέτουν ψηφιακή οθόνη πλήρους πλάτους η οποία θα είναι στάνταρ από τα μέσα της δεκαετίας, και το Vision Neue Klasse μας δίνει μια ιδέα για το πώς αυτό θα μπορούσε να φαίνεται και να λειτουργεί. Το σύστημα iDrive βασίζεται στη νέα οθόνη πλήρους πλάτους Panoramic Vision της BMW, η οποία προβάλλεται στη βάση του παρμπρίζ.

Σε αυτή τη λωρίδα στο κάτω μέρος του τζαμιού εμφανίζονται οι περισσότερες πληροφορίες του αυτοκινήτου. Yπάρχει επίσης μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής, με τη δυνατότητα «αποστολής» widgets στην Panoramic Vision και αφαίρεσής τους από αυτήν με μια απλή κίνηση swipe.

Το σύστημα infotainment του Vision Neue Klasse συμπληρώνεται από νέο 3D head-up display, το οποίο προβάλλει βασικές πληροφορίες στην οθόνη στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Η τελευταία τεχνολογία Personal Assistant της βαυαρικής εταιρείας ολοκληρώνει το πακέτο.

Η οθόνη Panoramic Vision είναι διαδραστική και δείχνει πληροφορίες τόσο στον οδηγό όσο και στον συνοδηγό. Η εμφάνισή της αλλάζει ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης My Modes του αυτοκινήτου είναι επιλεγμένη, ενώ η οθόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες παιχνιδιών και ψυχαγωγίας, παρόμοια με τη λειτουργία Theatre Screen που προσφέρεται σήμερα στην i7.

Η BMW αναφέρει ότι το μελλοντικό σύστημα iDrive θα διαθέτει μια νέα ερμηνεία της λειτουργικής λογικής του φετινού συστήματος με τα τεχνολογικά πακέτα BMW OS 8.5 και OS 9 ως μέρος μιας εξαιρετικά ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής λογισμικού. Σύμφωνα με τον Oliver Pitrat της BMW, επικεφαλής του εγχειρήματος όσον αφορά τη εμπειρία του χρήστη, το σύστημα infotainment είναι σχετικά κοντά στις προδιαγραφές παραγωγής ακόμη και σε αυτό το concept, με το σύστημα να μπορεί να κλιμακωθεί για διαφορετικά πλάτη ταμπλό και γωνίες παρμπρίζ.

Το αποτέλεσμα αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων όσον αφορά το infotainment είναι μια πιο μινιμαλιστική εμφάνιση στο ταμπλό, με έναν καθαρό σχεδιασμό που προσφέρει άφθονο χώρο, «μετατρέποντας την καμπίνα στον επόμενο χώρο διαβίωσης», και εκεί είναι που η δυνατότητα gaming και streaming μέσα στο αυτοκίνητο θα παίξει πραγματικά ρόλο, σύμφωνα με την BMW.

Μια βάση επαγωγικής φόρτισης smartphone και ο επιλογέας κίνησης του αυτοκινήτου είναι τα μόνα βασικά χαρακτηριστικά στην κεντρική κονσόλα και το ταμπλό του αυτοκινήτου πέρα από την κεντρική οθόνη, ενώ η καμπίνα είναι διακοσμημένη με φωτεινά υφάσματα. Το εσωτερικό είναι εντελώς απαλλαγμένο από διακοσμητικό χρώμιο ή δέρμα, βελτιώνοντας τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του αυτοκινήτου.

Η Vision Neue Klasse παρουσιάζει για πρώτη φορά και την ολοκαίνουργια πλατφόρμα της BMW, στην οποία θα βασίζονται πολλά από τα μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της από το 2025 και έπειτα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής εξέλιξης της βαυαρικής μάρκας, Frank Weber, η νέα πλατφόρμα του οχήματος και η τεχνολογία κίνησης eDrive 6ης γενιάς της BMW επιτρέπει «30% μεγαλύτερη αυτονομία, 30% ταχύτερη φόρτιση και 25% υψηλότερη απόδοση», εν μέρει χάρη στις πρόσφατα εξελιγμένες στρογγυλές κυψέλες μπαταρίας που προσφέρουν πάνω από 20% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις πρισματικές κυψέλες που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο παρόμοιου μεγέθους που χρησιμοποιεί την τεχνολογία eDrive 5ης γενιάς της BMW, όπως το i4, για ένα δεδομένο μέγεθος μπαταρίας, όπως η μονάδα των 84 kWh στο μοντέλο eDrive40, θα προσέδιδε άνετα περισσότερα από 725 χλμ. αυτονομίας, σύμφωνα με τα βασικά στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας Neue Klasse, με ταχύτητες φόρτισης δυνητικά έως και 270 kW. Οι πλήρεις προδιαγραφές δεν έχουν αποκαλυφθεί και είναι πιθανό να μην αποκαλυφθούν παρά μόνο στην παρουσίαση του μοντέλου παραγωγής στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της BMW στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!