Volkswagen California Concept: Plug-in υβριδικό τροχόσπιτο

Το Volkswagen Multivan θα αποκτήσει μία παραλλαγή οικογενειακού τροχόσπιτου που θα κυκλοφορήσει το 2024 και με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Volkswagen California Concept: Plug-in υβριδικό τροχόσπιτο

Το Volkswagen Multivan θα αποκτήσει μία παραλλαγή οικογενειακού τροχόσπιτου που θα κυκλοφορήσει το 2024 και με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Η Volkswagen παρουσίασε στην έκθεση Caravan Salon στο Ντίσελντορφ το California Concept, ένα πρωτότυπο camper van βασισμένο στο T7 Multivan. Το California Concept είναι μια σχεδόν έτοιμη για παραγωγή έκδοση του επερχόμενου τροχόσπιτου επόμενης γενιάς και θα προσφέρεται για πρώτη φορά με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Με διχρωμία μπλε και λευκού χρώματος, οι οπτικές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον Multivan είναι ελάχιστες. Έχει προστεθεί μια αναδιπλούμενη οροφή, καθώς και μια τέντα στη μία πλευρά και ένα μικρότερο «ηλιακό πανί» στην άλλη. Με μεγαλύτερη μήκος και φαρδύτερο από τον προκάτοχό του T6.1, το νέο μοντέλο αποκτά επίσης συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές, κάτι που σύμφωνα με τη VW επιτρέπει την εκτεταμένη χρήση του χώρου γύρω από το όχημα. Η Volkswagen το ονομάζει αυτό «Three Zone Concept».

Στο εσωτερικό, υπάρχει μια κουζίνα με επαγωγικές εστίες, ψυγείο και πολλές έξυπνες λύσεις αποθήκευσης. Όπως και στο υπάρχον California, τα εμπρός καθίσματα περιστρέφονται 180 μοίρες, ενώ τα πίσω καθίσματα μπορούν να ανασηκωθούν τελείως ή να αναδιπλωθούν για να γίνουν διπλό κρεβάτι. Τα καθίσματα είναι καλυμμένα με ένα ανθεκτικό και ευχάριστο στην αφή ύφασμα, σύμφωνα με τη Volkswagen. Ένα επιπλέον κρεβάτι βρίσκεται στην οροφή.

Υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό, επιτρέποντας την τοποθέτηση μιας αφαιρούμενης τουαλέτα ξηρής κομποστοποίησης πίσω από τα εμπρός καθίσματα. Στο εσωτερικό υπάρχει επίσης ένα πτυσσόμενο τραπέζι, καθώς και ένα αναδυόμενο τραπέζι και καρέκλες για εξωτερική χρήση. Υπάρχει επίσης ατμοσφαιρικός φωτισμός για το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να ταιριάζει στις εκάστοτε διαθέσεις.

Το T7 California Concept διαθέτει ένα αναδυόμενο tablet τοποθετημένο στην τρίτη κολόνα. Αυτό ελέγχει πολυάριθμες λειτουργίες, από την αναδιπλούμενη οροφή μέχρι τον εσωτερικό φωτισμό, ενώ επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες να παρακολουθούν τα επίπεδα φρέσκου και ακάθαρτου νερού, την κατάσταση της παροχής ρεύματος καθώς και απομακρυσμένη πρόσβαση στη θερμοκρασία του ψυγείου και του βοηθητικού θερμαντήρα. Αυτή η οθόνη λειτουργεί επίσης ως μονάδα ψυχαγωγίας και μπορεί να συνδεθεί σε έναν περιστρεφόμενο βραχίονα για να μεταδίδει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μέσα στο φορτηγό.

Ενώ οι προδιαγραφές του κινητήρα και του συστήματος κίνησης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, η Volkswagen επιβεβαίωσε ότι η έκδοση παραγωγής θα γίνει πραγματικότητα το 2024 με «όλα τα συστήματα κίνησης του Multivan». Αυτό σημαίνει μια επιλογή από κινητήρες βενζίνης 1,5 και 2 λίτρων TSI, έναν 2λιτρο diesel TDI και για πρώτη φορά σε ένα California ένα plug-in υβριδικό σύνολο με βενζινοκινητήρα 1,4 λίτρων.

Υποθέτοντας ότι το τελευταίο θα χρησιμοποιεί αμετάβλητο το υπάρχον σύστημα, αναμένεται ότι η μπαταρία των 13 kWh θα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50 χλμ. ή λίγο λιγότερο, δεδομένου του μεγαλύτερου βάρους του τροχόσπιτου. Θα είναι διαθέσιμες διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης μίας που εξοικονομεί μπαταρία για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις ή σε χώρους κατασκήνωσης.

Η Volkswagen είχε αναφερθεί στο California στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2022: «Η VW θα αξιοποιήσει τη μεγάλη επιτυχία της γκάμας μοντέλων California προσθέτοντας ψηφιακά χαρακτηριστικά και υπηρεσίες για να δημιουργήσει ένα “California Universe”». Αυτό το “California Universe” θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια μιας ευρύτερης γκάμας μοντέλων με την ονομασία California. Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο το California που βασίζεται στο Transporter και το μικρότερο Caddy California στη γκάμα της Volkswagen, αλλά αναμένεται ότι οι εκδόσεις τροχόσπιτων της ηλεκτρικής γκάμας της γερμανικής μάρκας -ιδιαίτερα το ID.Buzz– θα ενταχθούν εν ευθέτω χρόνω.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της Volkswagen στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!