Νέο Lexus LBX: το υβριδικό κόμπακτ SUV που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Lexus

Το LBX είναι ένα ολοκαίνουριο μοντέλο, το μικρότερο στην ιστορία της Lexus, το οποίο μεταξύ άλλων λανσάρει τη σχεδιαστική ταυτότητα “Resolute Look” και ένα νέο υβριδικό σύστημα.

Νέο Lexus LBX: το υβριδικό κόμπακτ SUV που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Lexus

Το LBX είναι ένα ολοκαίνουριο μοντέλο, το μικρότερο στην ιστορία της Lexus, το οποίο μεταξύ άλλων λανσάρει τη σχεδιαστική ταυτότητα “Resolute Look” και ένα νέο υβριδικό σύστημα.

Μπορεί να είναι το μικρότερο αυτοκίνητο που έχει παρουσιάσει η Lexus από την ίδρυσή της, το 1989, ωστόσο το LBX αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ιαπωνική μάρκα. Το ολοκαίνουριο κόμπακτ SUV παίρνει το όνομά του από το “Lexus Breakthrough Crossover” και ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Lexus.

Αν και βασίζεται στο δημοφιλές Toyota Yaris Cross, αισθητικά ελάχιστα θυμίζει το B-SUV, εκπέμποντας premium δυναμισμό και φινέτσα σε απόλυτη αρμονία. Στόχος του LBX είναι να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό, αλλά και εκείνους που μπορεί να μην είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus.

Το LBX έχει μήκος 4.190 χιλ., πλάτος 1.825 χιλ. και ύψος 1.545 χιλ. ενώ το μεταξόνιο είναι 2.580 χιλ.. Η μυώδης σχεδίαση του κόμπακτ SUV καθιερώνει μια νέα ταυτότητα για τη Lexus με την ονομασία “Resolute Look”, η οποία στην εμπρός όψη “σπάει” την ατρακτοειδή μάσκα – σήμα κατατεθέν την τελευταία δεκαετία – οδηγώντας τη Ιαπωνική μάρκα σε μια νέα εποχή.

Οι μπροστινές κολόνες είναι τραβηγμένες προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η καμπίνα να φαίνεται συμπαγής και το καπό μακρύτερο διαμορφώνοντας ένα σπορ προφίλ.

Τα φουσκωμένα φτερά τονίζουν τους μεγάλους τροχούς 18”, ενώ άλλα σχεδιαστικά στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι οι κοντοί πρόβολοι, τα πλαϊνά προστατευτικά στο ίδιο επίπεδο με το αμάξωμα, η αεροτομή οροφής σε στιλ αψίδας και η χαρακτηριστική μπάρα φώτων σε σχήμα L στο πίσω μέρος.

Στο εσωτερικό, κυριαρχούν το οδηγοκεντρικό κόκπιτ, η κορυφαία ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Εκτός από το δέρμα, οι επιλογές περιλαμβάνουν vegan συνθετικό δέρμα και υλικά για τις επενδύσεις των καθισμάτων, του τιμονιού, του μοχλού ταχυτήτων και των θυρών. Επιπλέον, αναδεικνύοντας διαφορετικά σημεία της καμπίνας, ο φωτισμός περιλαμβάνει 50 επιλογές χρωμάτων, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό θέμα που ‘ενεργοποιεί’ μία διαφορετική διάθεση.

Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε Lexus. Η διάταξη και η προβολή των ενδείξεων και των δεδομένων αλλάζει ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις. Προαιρετικά συνοδεύεται και από σύστημα head-up display.

Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής 9,8” του συστήματος πολυμέσων Lexus Link Connect νέας γενιάς, το οποίο διαθέτει πλοήγηση βασισμένη στο cloud, ψηφιακό βοηθό “Hey Lexus” που ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές, δυνατότητα ενσωμάτωσης smartphone με ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση για το Apple CarPlay ή με ενσύρματη σύνδεση για το Android Auto και over-the-air ενημερώσεις λογισμικού.

Ο χώρος αποσκευών δεν είναι από τα δυνατά σημεία του premium SUV, προσφέροντας έως και 332 λίτρα στις εκδόσεις FWD.

Το LBX θα προσφέρεται με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις “atmosphere” εκδόσεις, πέραν της βασικής: τις Elegant και Relax που εστιάζουν σε μια εκλεπτυσμένη αίσθηση, και τις Emotion και Cool που έχουν έναν πιο σπορ, πιο δυναμικό χαρακτήρα. Έπιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα Lexus Bespoke Build θα προσφέρει ακόμα περισσότερες εξατομικευμένες επιλογές.

Το υβριδικό σύστημα (Hybrid Electric το ονομάζει η Lexus) συνδυάζει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 1,5 λίτρων, έναν ηλεκτροκινητήρα, ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-CVT και μια επίσης νέα διπολική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου χαμηλής αντίστασης και υψηλής απόδοσης, η οποία επιτρέπει την πρόσθετη υποστήριξη του ηλεκτροκινητήρα κατά την επιτάχυνση και επεκτείνει την αμιγώς ηλεκτρική ικανότητα οδήγησης του αυτοκινήτου.

Η μέγιστη ισχύς του πλήρως υβριδικού συστήματος είναι 136 ίπποι και η μέγιστη ροπή 185 Nm. Οι επιδόσεις που ανακοινώνει ο κατασκευαστής είναι πολύ καλές: 9,2 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση. Υπάρχει επίσης το Hybrid System Control που έχει την ικανότητα να ‘ευθυγραμμίζει’ τον παραγόμενο ήχο ανάλογα με την επιτάχυνση, βελτιώνοντας την εμπειρία οδήγησης.

Η γκάμα θα περιλαμβάνει και εκδόσεις 4WD με το σύστημα τετρακίνησης E-Four της Lexus, με έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα. Όταν το αυτοκίνητο ξεκινά από στάση, στρίβει ή κινείται σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής, το σύστημα κατευθύνει αυτόματα την κινητήρια δύναμη στους πίσω τροχούς, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Σε όλες τις εκδόσεις του premium SUV η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από γόνατα MacPherson. Πίσω, τα προσθιοκίνητα μοντέλα χρησιμοποιούν ημιάκαμπτο άξονα, ενώ το τετρακίνητο LBX διαθέτει διάταξη με διπλά ψαλίδια. Το LBX επωφελείται επίσης από το πλούσιο πακέτο συστημάτων υποβοήθησης οδηγού του Lexus Safety System+ τελευταίας γενιάς.

Το νέο Lexus LBX θα αρχίσει να παράγεται στα τέλη του 2023, με τις πωλήσεις στην Ευρώπη να ξεκινούν από τις αρχές του 2024.

Lexus LBX – Κύρια Χαρακτηριστικά

  • Διαστάσεις: 4.190 χιλ. (μήκος) x 1.825 χιλ. (πλάτος) x 1.545 χιλ. (ύψος)
  • Βάρος: 1280 κιλά
  • Χωρητικότητα πορτμπαγκάζ: 332 λίτρα
  • Ικανότητα ρυμούλκησης (χωρίς φρένο): 750 κιλά
  • Κινητήρας: 1.5 τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας
  • Κιβώτιο: Electronic Continuously Variable Transmission
  • Συνολική ισχύς: 136 ίπποι
  • Επιτάχυνση (0 – 100 χλμ./ώρα): 9,2 δλ.
  • Κύκλος στροφής: 10,4 μ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!