Mercedes-EQA: Ελάτε στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης

To premium SUV στην compact κατηγορία “ηλεκτρίζει” από την πρώτη ματιά, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς

Mercedes-EQA: Ελάτε στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης

To premium SUV στην compact κατηγορία “ηλεκτρίζει” από την πρώτη ματιά, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς

Η Mercedes-EQ αντιπροσωπεύει την προοδευτική πολυτέλεια, εμπλουτισμένη με καινοτόμες τεχνολογίες, ευφυή συστήματα και βιώσιμες λύσεις κινητικότητας. Και όλα αυτά ντυμένα με ένα «μανδύα» σχεδιαστικής αρτιότητας, ξεκάθαρη ένδειξη της οδηγικής απόλαυσης που προσφέρεται απλόχερα σε όποιον βρεθεί πίσω από το τιμόνι κάθε μοντέλου της Mercedes-Benz.

Η EQA αποτελεί το εισιτήριο για την είσοδο στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης, όπως τον ενσαρκώνει η μάρκα με το αστέρι στην μάσκα. Ένα δυναμικό, αμιγώς ηλεκτρικό, SUV στη δημοφιλή compact κατηγορία, το οποίο απευθύνεται σε όσους νιώθουν νέοι και ακολουθούν έναν έντονο τρόπο ζωής. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μία αναγνωρίσιμη και έντονη συναισθηματικά εμπειρία, συνδυάζοντας το βιώσιμο τρόπο ζωής με τη σύγχρονη πολυτέλεια», τονίζει η Bettina Fetzer, Αντιπρόεδρος Marketing στην Mercedes-Benz.

Όλα τα πλεονεκτήματα της οδήγησης ενός αυτοκινήτου της Mercedes-Benz εμπεριέχονται στην EQA, μαζί με το μειωμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Το ηλεκτρικό πολυτελές SUV όχι μόνο δεν κάνει συμβιβασμούς στους τομείς της άνεσης και των επιδόσεων, αλλά προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στον οδηγό και τους επιβάτες του.

Σχεδίαση… υψηλής τάσης

H EQA «ηλεκτρίζει» και αισθητικά, με σχεδιαστικά στοιχεία που εκφράζουν απόλυτα την προοδευτική πολυτέλεια της Mercedes-EQ. Η μαύρη μάσκα με το αστέρι στο κέντρο αποτελεί σήμα-κατατεθέν της οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων. Η οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών ενώνει τα φώτα ημέρα στους full LED προβολείς της EQA, εξασφαλίζοντας στο ηλεκτρικό SUV αναγνωρισιμότητα από μακριά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Στην έκδοση εξοπλισμού AMG Line, η μάσκα εμπλουτίζεται με μαύρο γυαλιστερό πλαίσιο και διπλή λωρίδα χρωμίου. Και η πίσω όψη περιλαμβάνει στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μάρκα Mercedes-EQ: τα φώτα LED αποτελούν συνέχεια της λωρίδας LED, τονίζοντας το πλάτος του πίσω μέρους της EQA. Επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία αλλά και εντυπωσιακής σχεδίασης τροχοί, διαμέτρου έως 20 ίντσες, ολοκληρώνουν την εικόνα του πολυτελούς, ηλεκτρικού SUV.

Αποτελώντας την ηλεκτρική εκδοχή της GLA, η EQA απολαμβάνει τις ίδιες αναλογίες και  χαρακτηριστικά, όπως οι κοντοί πρόβολοι. Ως αποτέλεσμα, το αμάξωμα μήκους 4,46 μέτρων και πλάτους 1,83 μ., εκπέμπει δυναμισμό, από όποια γωνία και αν το κοιτάξεις. Επιπλέον, η κλίση των πίσω παραθύρων δίνει την αίσθηση ενός coupe αμαξώματος. Ο περιπετειώδης και off-road χαρακτήρας της EQA τονίζεται από τα πλαστικά προστατευτικά, τις ποδιές εμπρός και πίσω, καθώς και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Τα τοποθετημένα ψηλά καθίσματα προσφέρουν ταυτόχρονα άνεση και καλή περιμετρική ορατότητα, γνώρισμα ενός SUV. Οι επιβάτες της EQA απολαμβάνουν την ευρυχωρία της καμπίνας, αλλά και χώρο αποσκευών με όγκο 340 λίτρων που καλύπτει τις ανάγκες ακόμη και μίας οικογένειας.

Η ηλεκτροκίνηση έχει το δικό της περιβάλλον

Η ηλεκτρική ταυτότητα της EQA είναι εμφανής και στο εσωτερικό. Η καμπίνα των επιβατών χαρακτηρίζεται από λιτή πολυτέλεια, η οποία αν και εμφανίζεται στην παραμικρή λεπτομέρεια,  δεν χρειάζεται να το «φωνάζει». Επενδύσεις από δέρμα ή ύφασμα, πέντε στρογγυλοί αεραγωγοί με εντυπωσιακό φωτισμό, ψηφιακό ταμπλό και ελάχιστοι διακόπτες, συνθέτουν το περιβάλλον που δίνει στον οδηγό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο, ενώ παράλληλα χαλαρώνει τους επιβάτες και τους διατηρεί διαρκώς συνδεδεμένους με το περιβάλλον. Οι δίδυμες ψηφιακές οθόνες, τοποθετημένες στην πλευρά του οδηγού, φιλοξενούνται σε ενιαίο πλαίσιο και διατίθενται σε δύο διαστάσεις: με διαγώνιο 7 ή 10,25 ιντσών.

Στάνταρ στην Mercedes-EQA είναι το σύστημα πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Ο ισχυρός επεξεργαστής, οι υψηλής ανάλυσης οθόνες, τα εντυπωσιακά γραφικά, η δυνατότητα διαμόρφωσης της παρουσίασης, η πλοήγηση με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και ο φωνητικός έλεγχος με την απλή φράση «Hey Mercedes» χαρίζουν μία μοναδική εμπειρία στον οδηγό και τους επιβάτες του ηλεκτρικού SUV.

Μέσω του εικονιδίου Mercedes-EQ, ο οδηγός έχει κάθε στιγμή διαθέσιμη την πληροφορία που χρειάζεται, για την κατανάλωση και τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας (όπως τη διαδικασία ανάκτησης ενέργειας), ακόμη και τις εναλλακτικές προτάσεις φόρτισης. Το όργανο στα αριστερά του πίνακα δείχνει αν ο προορισμός που έχει τεθεί στο σύστημα πλοήγησης μπορεί να προσεγγισθεί χωρίς στάση για φόρτιση. Ο οδηγός μπορεί να διαμορφώσει τον πίνακα ανάλογα με τη διάθεσή του, επιλέγοντας ανάμεσα σε τέσσερα προγράμματα: Modern Classic, Sport, Progressive και Discreet.

Τεχνολογία που συναρπάζει κάθε στιγμή και παντού

Με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, κίνηση στους εμπρός ή σε όλους τους τροχούς και αυτονομία που ξεπερνά αρκετά τα 400 χλμ. (στον κύκλο WLTP), η EQA είναι έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη μετακίνησης, μέσα ή μακριά από την πόλη. Η βασική έκδοση EQA 250 εφοδιάζεται με έναν ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα, ο οποίος αποδίδει 190 ίππους και 375 Nm ροπής, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 8,9 δευτερόλεπτα. Η ενέργεια προέρχεται από μπαταρία ιόντων λιθίου, εκμεταλλεύσιμης χωρητικότητας 66,5 kWh, η οποία προσφέρει μέγιστη αυτονομία 426 χλμ. σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP και μπορεί να βρεθεί από το 10% στο 80% της ενέργειάς της εντός μόλις 30 λεπτών, μέσω ταχυφορτιστή DC 100 kW.

Στη γκάμα έχουν προστεθεί δύο εκδόσεις με την ηλεκτρική τετρακίνηση 4MATIC, η οποία εξασφαλίζεται από την παρουσία ενός δεύτερου, σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα. Η ισορροπία της απόδοσης ανάμεσα στους δύο άξονες ρυθμίζεται από την τεχνολογία 4MATIC έως 100 φορές το δευτερόλεπτο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Έτσι επιτυγχάνεται η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, με τον πίσω ηλεκτροκινητήρα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην έκδοση EQA 300 4MATIC, τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδουν συνδυαστικά 228 ίππους και 390 Nm ροπής, ενώ στην EQA 350 4MATIC, η μέγιστη ισχύς αυξάνεται στους 292 ίππους και η ροπή στα 520 Nm. Στην μεν EQA 300 4MATIC η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 7,7 δλ. στη δε EQA 350 4MATIC μόλις 6 δευτερόλεπτα! Η μπαταρία των 66,5 kWh χαρίζει αυτονομία που αγγίζει τα 426 και 432 χλμ. αντίστοιχα (στον κύκλο WLTP). Σε όλες τις εκδόσεις της EQA η μέγιστη ταχύτητα φθάνει τα 160 χλμ/ώρα, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και σβέλτες μετακινήσεις ακόμη και στον αυτοκινητόδρομο.  Και η Mercedes-EQ δεν σταματά εδώ: σύντομα θα ακολουθήσει μία ακόμη έκδοση της EQA με μεγάλη αυτονομία, που θα ξεπερνά τα 500 χλμ. με μία φόρτιση.

Ασφαλής, όπως κάθε Mercedes-Benz

Η σιγουριά που αποπνέει η EQA στον οδηγό και τους επιβάτες της ενισχύεται από μία μακρά λίστα με συστήματα υποβοήθησης. Στάνταρ είναι – μεταξύ άλλων – το Active Lane Keeping Assist και το Active Brake Assist, τα οποία διατηρούν το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας και ενεργοποιούν αυτόματα τα φρένα, αντίστοιχα, επιτυγχάνοντας αποτροπή σύγκρουσης ή περιορίζοντας τις συνέπειές της. Στο πακέτο Driving Assistance Package περιλαμβάνονται λειτουργίες όπως η exit warning που προειδοποιεί τον οδηγό όταν πλησιάζουν ποδηλάτες ή άλλα οχήματα, αλλά και η ειδοποίηση για την ανίχνευση πεζών κοντά σε διαβάσεις.

Υπό ορισμένες συνθήκες, η EQA μπορεί και κινείται αυτόνομα. Συστήματα που βασίζονται σε κάμερες και ραντάρ επιτρέπουν στο ηλεκτρικό SUV να σκανάρει το δρόμο και να αντιδρά ανάλογα. Δεδομένα από τους χάρτες και την πλοήγηση χρησιμοποιούνται από τα συστήματα υποβοήθησης, όπως από το Active Distance Assist DISTRONIC που προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα όταν η EQA προσεγγίζει διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους!

Το Blind Spot Assist ειδοποιεί για άλλα οχήματα ακόμη και ποδήλατα όχι μόνο όταν η EQA κινείται, αλλά ακόμη και όταν είναι σταματημένη και ο ηλεκτροκινητήρας δεν λειτουργεί. Πέρα από το οπτικό σήμα στον εξωτερικό καθρέπτη, αν ο οδηγός ή ο πίσω επιβάτης προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα, λαμβάνει ηχητική ειδοποίηση, ενώ ο ατμοσφαιρικός φωτισμός στην πόρτα αναβοσβήνει σε κόκκινο χρώμα. Όλα αυτά τα συστήματα και η υψηλή παθητική ασφάλεια που προσφέρει κάθε μοντέλο της Mercedes-Benz, εξασφάλισαν στην EQA την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές του οργανισμού Euro NCAP.

Από το βασικό επίπεδο εξοπλισμού, η EQA προσφέρει μία μακρά λίστα από στοιχεία που τονίζουν το σπορ και πολυτελή χαρακτήρα της, αλλά και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες στους τομείς της άνεσης, της ασφάλειας και της συνδεσιμότητας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, προβολείς LED High Performance, επένδυση με συνθετικό δέρμα / ύφασμα, πακέτο άνεσης καθισμάτων με υποστήριξη μέσης 4 σημείων, MBUX multimedia σύστημα με δύο οθόνες 7,25 ιντσών, ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων, κάμερα οπισθοπορείας, διζωνικός αυτόματος κλιματισμός THERMOTRONIC, αυτόματη λειτουργία πόρτας χώρου αποσκευών, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, ενεργή υποβοήθηση πέδησης, πακέτο φωτισμού και ορατότητας, ράγες οροφής αλουμινίου, καλώδια φόρτισης τόσο για wallbox 11kW όσο και για οικιακή πρίζα.

Κάντε την EQA τόσο μοναδική, όσο εσείς

Επιλέγοντας ένα από τα τρία διαφορετικά πακέτα εξοπλισμού (Advanced, Advanced Plus και Premium) μπορείτε να διαμορφώσετε τη δική σας EQA με βάση τις επιθυμίες σας. Μεταξύ άλλων, το πακέτο Advanced αναβαθμίζει την καμπίνα των επιβατών με δύο μεγάλες οθόνες 10,25 ιντσών, το Advanced Plus προσθέτει κορυφαίας ποιότητας ηχοσύστημα και ασύρματη φόρτιση smartphone, ενώ το Premium προσφέρει κορυφαία χαρακτηριστικά εξοπλισμού, όπως, για παράδειγμα, το ηχοσύστημα Surround Burmester και η πανοραμική συρόμενη οροφή.

Οι EQA 250, EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά με προνομιακούς όρους αγοράς ή χρηματοδότησης, ενώ επωφελούνται από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που προσφέρει επιδότηση 6.000 ευρώ. Επιπλέον προνόμια, όπως δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση της EQA, καθιστούν μαγική την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης με την Mercedes-EQ.

Φέρτε το αύριο πιο κοντά, δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας για την Mercedes-EQA.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!