Παρουσιάστηκε η νέα ναυαρχίδα της Mazda στην Ευρώπη, το SUV CX-80

Το CX-80 θα διατίθεται με υβριδικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, θα είναι 7θέσιο και οι παραγγελίες θα αρχίσουν από τον Μάιο.

Παρουσιάστηκε η νέα ναυαρχίδα της Mazda στην Ευρώπη, το SUV CX-80

Το CX-80 θα διατίθεται με υβριδικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, θα είναι 7θέσιο και οι παραγγελίες θα αρχίσουν από τον Μάιο.

Η Mazda αποκάλυψε το νέο CX-80, το οποίο είναι το μεγαλύτερο SUV της ιαπωνικής εταιρείας για την ευρωπαϊκή αγορά.

Είχαμε ήδη πάρει μία πρώτη εικόνα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του νέου SUV, όταν η Mazda μας παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα μικρό βίντεο όπου φαινόταν μέρος του αυτοκινήτου.

Η αποκάλυψη του νέου SUV έγινε διαδικτυακά και, μετά το CX-60, είναι το δεύτερο από τα νέα μοντέλα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή γκάμα «Large Products» της εταιρείας. Μάλιστα, αποτελέί σύμφωνα με την Mazda τη νέα ναυαρχίδα της για την Ευρώπη.

Σχεδιαστικά ακολουθεί την προσέγγιση Kodo, η οποία επικεντρώνεται στην καθαρή και κομψή ιαπωνική αισθητική, χωρίς περιττά στοιχεία. Το CX-80 έχει μήκος σχεδόν 5 μέτρα και μεταξόνιο πάνω από 3 μέτρα, με τον κομψό σχεδιασμό του να τονίζει με γουστόζικο θα λέγαμε τρόπο τις διαστάσεις του, κάνοντάς το επιβλητικό.

Το μακρύ μεταξόνιο προσφέρει μεγάλους χώρους στο εσωτερικό. Οι τρεις σειρές καθισμάτων μπορούν να φιλοξενήσουν 7 άτομα συνολικά, με περίσσεια άνεση. Η τελευταία σειρά μάλιστα μπορεί να αναδιπλωθεί και να αποθηκευτεί στο πάτωμα του οχήματος, αφήνοντας επιπρόσθετο χώρο στο πορτμπαγκάζ.

Η Mazda θα προσφέρει τρεις διαμορφώσεις για την δεύτερη σειρά, μεταξύ αυτών και την επιλογή δύο ξεχωριστών καθισμάτων, τα οποία μπορούν να περιστραφούν, είτε με κεντρική κονσόλα που διατρέχει όλο το μήκος της καμπίνας, είτε με «διάδρομο».

Το εσωτερικό του CX-80 περιλαμβάνει τεχνολογικές αναβαθμίσεις, όπως το σύστημα πλοήγησης που ενσωματώνεται στην κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο offline όσο και διαδικτυακά. Έτσι συνδυάζονται τα θετικά της offline πλοήγησης (άμεση απόκριση, εύκολη πλοήγηση χωρίς επιπρόσθετη σύνδεση), με τα πλεονεκτήματα της online πλοήγησης (ενημέρωση για κίνηση-έργα, over-the-air επικαιροποίηση των χαρτών).

Επιπλέον, ενσωματώνονται λειτουργίες φωνητικού ελέγχου Amazon Alexa. Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το νέο Trailer Hitch View, το οποίο χρησιμοποιεί την κεντρική οθόνη και προηγμένα γραφικά για να βοηθήσει τον οδηγό κατά το χειρισμό του οχήματος, όταν ρυμουλκεί τρέιλερ.

Από την εξίσωση δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα συστήματα ασφαλείας. Η σουίτα ηλεκτρονικών τεχνολογιών υποβοήθησης οδηγού i-Activsense στοχεύει στην μέγιστη βαθμολογία 5 αστέρων του Euro NCAP. Ντεμπούτο κάνουν νέα συστήματα, όπως το Cruising & Traffic Support (CTS) με νέα έκδοση λογισμικού και το Smart Brake Support (SBS) με νέο Head-on Collision mitigation και το Emergency Lane Keeping (ELK) με νέο σύστημα αποφυγής κυκλοφοριακού φόρτου.

Κάτω από το καπό του CX-30 υπάρχουν δύο επιλογές κινητήρων, αμφότεροι με υβριδική τεχνολογία. Η βασική έκδοση χρησιμοποιεί τον ήπια υβριδικό πετρελαιοκινητήρα 6 κυλίνδρων e-Skyactiv D με ηλεκτρικό σύστημα 48V. Αποδίδει 254 ίππους και προσφέρει επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 8,4 δευτερόλεπτα και συνεχίζει μέχρι τα 220 χλμ/ώρα.

Ο κορυφαίος κινητήρας της γκάμας είναι ο Plug-In υβριδικός e-Skyactiv με απόδοση 327 ίππων και 500 Nm ροπής. Επιταχύνει το μεγάλο SUV από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 6,8 δευτερόλεπτα, έχει τελική ταχύτητα 195 χλμ/ώρα και προσφέρει έως και 60 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας.

Και τα δύο κινητήρια σύνολα μεταδίδουν την ισχύ τους μέσα από ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Το σύστημα τετρακίνησης i-Activ της Mazda στέλνει την περισσότερη ιπποδύναμη στον πίσω άξονα, κατανέμοντας ηλεκτρονικά τη ροπή ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη για δυναμική αλλά και άνετη οδήγηση, με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Σύμφωνα με την Ιαπωνική εταιρεία, το νέο CX-80 έχει εξαιρετικά οδηγικά χαρακτηριστικά και καλή ευελιξία. Προσφέρει παράλληλα υψηλά επίπεδα άνεσης και έλεγχο του οχήματος.

Η Mazda θα ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες για το νέο CX-80 τον Μάιο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!