Αποκαλύφθηκε το νέο Rivian R3 και το R3X με διάταξη τριών μοτέρ

H Rivian αποκάλυψε το μικρό ηλεκτρικό της αυτοκίνητο R3, μαζί με την καυτή του έκδοση υψηλών επιδόσεων, R3X, που διαθέτει διάταξη τριών ηλεκτροκινητήρων.

Αποκαλύφθηκε το νέο Rivian R3 και το R3X με διάταξη τριών μοτέρ

H Rivian αποκάλυψε το μικρό ηλεκτρικό της αυτοκίνητο R3, μαζί με την καυτή του έκδοση υψηλών επιδόσεων, R3X, που διαθέτει διάταξη τριών ηλεκτροκινητήρων.

Tο ολοκαίνουργιο Rivian R3 είναι η μικρότερη και πιο προσιτή πρόταση που έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής η πρωτοποριακή νεοφυής αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian. Το νέο EV θα έρθει ως αντίπαλος του νέου Ford Explorer και του Hyundai Ioniq 5.

Ο σχεδιασμός του Rivian R3 ακροβατεί μεταξύ crossover SUV και hatchback, και στην πραγματικότητα διαθέτει μια πίσω θύρα hatchback με τζάμι «flipper glass» που ανοίγει, παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν σε ορισμένα αυτοκίνητα station wagon.

Η Rivian αναφέρει ότι αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να φορτώνουν πιο εύκολα το χώρο αποσκευών ή να μεταφέρουν αντικείμενα μεγαλύτερου μήκους, επειδή μπορεί να κλειδώνει σε διάφορα ύψη.

Το R3 διαθέτει το χαρακτηριστικό στυλ της Rivian με τους «προβολείς σταδίου» και την απλή, φουτουριστική σχεδιαστική γλώσσα που μοιράζονται όλα τα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του pick-up R1T και του επταθέσιου SUV R1S, για να μην αναφέρουμε το μεσαίο SUV Rivian R2.

Εντωμεταξύ, το πίσω μέρος αποκτά μια μεγάλη κόκκινη μπάρα πίσω φώτων, μία μεγάλη επιγραφή Rivian και μια μικρή αεροτομή οροφής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο χώρο για τα πόδια των επιβατών της πίσω σειράς καθισμάτων του R3, με το αυτοκίνητο να επωφελείται από το μεταξόνιο των 2,8 μέτρων, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό του Audi Q4 e-tron.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του R3 έχει μεταφερθεί από το R2, όπως και η φιλοσοφία της χρήσης υλικών που είναι βιώσιμα και ανθεκτικά. Η Rivian τονίζει την ευελιξία των αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των δύο ντουλαπιών και του φακού που είναι πρακτικά κρυμμένος στην πόρτα του οδηγού. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής και ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων πίσω από το τιμόνι.

Το καυτό Rivian R3X υψηλών επιδόσεων

Παράλληλα με το στάνταρ R3 αποκαλύφθηκε και το Rivian R3X υψηλών επιδόσεων, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, διαθέτει «ακόμα πιο δυναμικές ικανότητες τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου». Οι αλλαγές για το R3X περιλαμβάνουν φαρδύτερους τροχούς και ελαστικά, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και εσωτερική σχεδίαση που η Rivian που χρησιμοποιεί ορισμένα ενδιαφέροντα υλικά, όπως ο φελλός.

Το R3X εφοδιάζεται με τρεις ηλεκτροκινητήρες, διάταξη που μέχρι τώρα, υπήρχε μόνο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ υψηλών επιδόσεων, όπως το Tesla Model S και το Lucid Air Sapphire, με αμφότερα δύο παράγουν πάνω από 1.000 ίππους. Ωστόσο, το Rivian είναι απίθανο να διαθέτει τόση ιπποδύναμη αν και οι ακριβείς επιδόσεις του αυτοκινήτου παραμένουν προς το παρόν μυστικές.

Τα R3 και R3X χρησιμοποιούν την ολοκαίνουργια πλατφόρμα μεσαίου οχήματος της Rivian, η οποία υποστηρίζει επίσης το μεγαλύτερο SUV R2. Η αρχιτεκτονική είναι οικονομικά αποδοτική και χρησιμοποιεί εξαρτήματα που μειώνουν δραματικά την πολυπλοκότητα, κάτι που θα συμβάλει στη μειωμένη τιμή του R3.

Το R3 θα προσφέρει αυτονομία άνω των 480 χλμ. με μία από τις δύο επιλογές μπαταριών, αν και η ακριβής χωρητικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η Rivian αναφέρει ότι η φόρτιση του R3 από 10-80% θα διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του EV.

Η νέα πλατφόρμα της Rivian μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικές διατάξεις ηλεκτροκινητήρων: μονό στον πίσω άξονα, τετρακίνηση με δύο μοτέρ και τη διάταξη τριών κινητήρων που χρησιμοποιεί το R3X με δύο κινητήρες στον πίσω άξονα και έναν εμπρός. Τα ταχύτερα μοντέλα R2/R3 είναι ικανά να επιταχύνουν από 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο «πολύ κάτω των 3 δλ.» αναφέρει η εταιρεία. Το R2 θα καταφθάσει στην Ευρώπη το 2027, και αναμένεται ότι το ίδιο θα συμβεί και με το R3, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!