Η Zagato AGTZ Twin Tail τιμά την αγωνιστική πορεία της Alpine 220

Το τελευταίο δημιούργημα της Zagato βασίζεται σε μια Alpine A110 και κοστίζει 650.000 ευρώ.

Η Zagato AGTZ Twin Tail τιμά την αγωνιστική πορεία της Alpine 220

Το τελευταίο δημιούργημα της Zagato βασίζεται σε μια Alpine A110 και κοστίζει 650.000 ευρώ.

Η θρυλική εταιρεία σχεδίασης αυτοκινήτων και κατασκευής αμαξωμάτων Zagato, παρουσίασε το νέο της project, το AGTZ Twin Tail. Αποτίει φόρο τιμής στην Alpine A220 από τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας ως βάση μια Alpine A110 και πραγματοποιώντας μια ολοκληρωμένη ανανέωση. Η Zagato αποκαλεί την Alpine A220 ένα «ξεχασμένο είδωλο του Le Mans».

Η A220 με κινητήρα V8 κατασκευάστηκε το 1968 για να συμμετάσχει στο διάσημο 24ωρο αγώνα αντοχής στη Γαλλία, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής στις προσπάθειές της στους αγώνες πίστας. Τη δεκαετία του 1970, αφαιρέθηκαν 30 εκατοστά από το μήκος του αμαξώματος, για να μετατραπεί σε αυτοκίνητο ράλλυ, όπου ήταν πολύ πιο επιτυχημένο, αν και όχι τόσο επιτυχημένο όσο η A110 που κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ το 1973.

Βασισμένη στη σημερινή Alpine A110, η AGTZ Twin Tail έχει ένα μακρόστενο πίσω μέρος κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ώστε να είναι 622 χιλιοστά μακρύτερη από το κανονικό αυτοκίνητο. Αυτό το εκτεταμένο τμήμα είναι στην πραγματικότητα αφαιρούμενο, για να ταιριάζει με το σλόγκαν «Ένα αυτοκίνητο, δύο ψυγές».

Ωστόσο, η AGTZ Twin Tail είναι πολύ περισσότερο από λίγα ανθρακονήματα τοποθετημένα στο πίσω μέρος μίας A110. Κάθε πάνελ του αμαξώματος είναι προσαρμοσμένο στη Zagato με εντελώς νέο σχεδιασμό των εμπρός φτερών, του προφυλακτήρα, των προβολέων και μιας πλευρικής εισαγωγής αέρα που έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα, προς τιμήν του αρχικού αυτοκινήτου.

Ακόμη και οι εξωτερικοί καθρέπτες έχουν ανασχεδιαστεί για την Twin Tail. Οι τροχοί φαίνεται να έχουν εμπνευστεί από το σετ αυτών της A110 R Fernando Alonso Edition, αλλά είναι και αυτοί καινούργιοι. Η παραδοσιακή γραμμή οροφής της Zagato με δύο εξογκώματα έχει επίσης κάνει την εμφάνισή της.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις αλλαγές στο σύστημα κίνησης της Twin Tail, αλλά θα περιμέναμε να να λάβει τουλάχιστον την ισχυρότερη έκδοση του 4κύλινδρου turbo κινητήρα 1,8 λίτρων της A110 με απόδοση 300 ίππων. Επίσης, δεν είναι γνωστό πώς θα επηρεάσει το νέο αμάξωμα τη μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 285 χλμ./ώρα στην A110 R.

Γνωρίζουμε όμως πόσο θα κοστίζει η Twin Tail. Ξεκινάει από 650.000 ευρώ προ φόρων. Η αποκλειστικότητα είναι εξασφαλισμένη, όπως θα περίμενε κανείς, με μόλις 19 μονάδες να κατασκευάζονται. Η Zagato αναφέρει ότι η AGTZ Twin Tail θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας τον ερχόμενο Μάιο, πριν από τις αναμενόμενες παραδόσεις σε πελάτες που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!